user avatar

ZEN DESIGN

Pintér Netti 2017-06-21

„Bánjunk mindenkivel egyenlően, a korlátlan információ világában a senki a valaki.” Coaching minden napra.


ZEN DESIGN

„Bánjunk mindenkivel egyenlően, a korlátlan információ világában a senki a valaki.”

Gay Kawasaki

 

Még soha nem lehetett a technológia segítségével ilyen könnyen elérni embereket, kapcsolatot teremteni, információt átadni, legyenek bárhol a világban. Ma már szinte mindenki jelen van a közösségi oldalakon, (Facebook, Youtube, Twitter, Instagram) megosztja véleményét, informál embereket, tapasztalatát őszintén elmondja szolgáltatásokról, eseményekről, stb. Sokan nem is gondolnak bele, hogy milyen digitális lenyomatot hagynak maguk után. (Számomra boldog felismerés, hogy a földgolyó minden pontjáról olvassák a blogomat. (https://www.google.com/analytics/ segítségével tudom nyomon követni, az eredményeket))

Az ilyen típusú jelenlét viszont nagy felelősséggel jár, mert információt nyújt, tanácsot ad, ízlést, és véleményt formál jobb esetben. Ami nehézzé teszi az olvasótábor kiszolgálását az az, hogy különböző hátterű, látásmódú, kompetenciájú emberek olvassák, látják ugyanazt a tartalmat. Ha ezt figyelembe vesszük, akkor ez a vegyes elvárás gazdagítja a tevékenységünket, azok a különböző korú, nemű, származású, anyagi hátterű, családi állapotú, végzettségű emberek, akik különböző nézőpontból látják a dolgokat. Ennek az igénynek megfelelni, teszi tartalmassá, frissé, és aktuálissá a témákat.

Az ilyen típusú elvárásoknak való megfelelés nem csak a publikálás esetén eredményes, hanem bármilyen munkahelyi környezetben, nagyobb létszámú közösségben is hasznos. Minden körülmények között hasznos az az elsődleges cél, hogy belső értéket közvetítsünk a mondanivalónkkal, legyen célja a mondanivalónknak.

 

 • „Lenne szíves megmondani, merre kell mennem?
 • Az attól függ, hová akarsz jutni- felelte a Fakutya.
 • Ó. az egészen mindegy- mondta Alice.
 • Akkor az is egészen mindegy, hogy merre mégy- mondta a Fakutya.”

Párbeszéd Alice és a Fakutya között

 

Garr Reynolds Prezentáció design című könyvében 10 japán esztétikai alapelvet gyűjtött össze, ami segítségével, hatékonyabban tudunk a kommunikációnkkal eredményt elérni. Ezt a számomra rendkívül értékes 10 gondolkodásmódot osztom meg most veled.

 1. Kanszo. A zsúfoltság megszüntetését, és letisztult, egyszerű kifejezésmódot jelent.
 2. Fukinszej. Törekedni az egyensúlyra, az aszimmetrikus, vagy rendhagyó dolgokkal.
 3. Sibumit. Visszafogottság, a túldíszítettség kerülése.
 4. Sizen. Törekedjünk a természetességre, a képi ábrázolások is legyenek visszafogottak. Kerüljük a mesterkéltet, a színlelést.
 5. Júgen. A nyilvánvaló jelek helyett használjunk finom, és szimbolikus utalásokat.
 6. Dacsuzoku. A szokások, konvenciók, szabályok elhagyása. Szakadjunk el a kommersz témáktól.
 7. Szejdzsaku. Az energikus nyugalom, a békesség állapota.
 8. Wa. A harmónia és az egyensúly megteremtése, túlzott magabiztosság nélkül.
 9. Ma. Olyan üresség, üres tér vagy csend, amely segít koncentrálni.
 10. Johaku-no-bi. A ki nem mondott, finoman megfogalmazott dolgok szépségének értékelése.

A kommunikáció, interface nem könnyű műfaj, ezért gondoltam, hogy ismét figyelmedbe ajánlom a témát egy újabb megközelítésből, remélve, hogy hasznosnak találod a leírtakat.

Ugye milyen egyszerűnek látszik a coaching folyamat? Mégsem az. Kell egy jó vezető, aki mint coach segít neked a legjobb kérdésekkel összpontosítani, kiiktatni a belső ellenfelet, és tanulásra ösztönözni.

Ha szeretnél többet törődni magaddal, ha szeretnél törődni a céljaiddal, akkor jelentkezz be egy coachingomra e-maiben, telefonon, keress meg, és segítek neked a megvalósításban.

Addig is szép napot, Netti

Vegye fel velem a kapcsolatot!