user avatar

EMPÁTIA, AZAZ LEHETSÉGES MARKETINGMODELL

Pintér Netti 2017-06-07

„Az se más, mint civilizált kegyetlenség, ha valaki annyira- úgymond elfoglalt- hogy soha nincs ideje senkire.” Coaching minden napra.


EMPÁTIA, AZAZ LEHETSÉGES MARKETINGMODELL

„Az sem más, mint civilizált kegyetlenség, ha valaki annyira- úgymond elfoglalt- hogy soha nincs ideje senkire.” Ancsel Éva: Bekezdések az emberről

A gazdasági növekedést bálványozza a mai fogyasztói kapitalizmus, miközben annak szükségességét nem tudja indokolni – írja „The Sufficiency Economy” című tanulmányában dr. Samuel Alexander. Ezt az észrevételt manipulált fogyasztóként is érezhetjük, bár a munkanélküliség alakulására, még jótékony hatással van a gazdasági növekedés. Azt is látjuk fogyasztóként, hogy gazdasági, ökológiai, politikai válságok vannak jelen életünkben. Tudjuk azt is, hogy az erőforrásk is végesek, ennek figyelembe vételével nem tudnak a vállalatok a végtelenségig növekedni. Ez a tipusú növekedés, a nyugati társadalom összeomlásához vezethet. Serge Latouche francia közgazdász, vallja hogy 2050 környékén ez be is következik, ha nem változtatnak semmit a világ vezetői.

Mi lehet a megoldás, ha nem a növekedés?

Alexander véleménye szerint a fogyasztásközpontú életmód nem jó rendszer a jólét eléréséhez, hiszen időhiánnyal, stresszel, versengéssel, boldogtalansággal, és kielégületlenséggel jár. Még abban az esetben is idevezet, ha nagy profitot termel egy cég, mert egy bizonyos szint után, már nincs kapcsolat a GDP és a jólét között.

Ha nem vezet jóléthez a növekedés, akkor heurisztika lehet a csökkenés, és a stagnálás?

A stagnálást elérhetjük a körforgásos gazdasággal, amelyben a jelenleg hulladéknak tartott anyagokat alapanyagként tekintik. Ebben a modellben az újrafelhasználás, és újrahasznosítás fejlesztése lehet megoldás.

Az egyensúlyi állapot elérése mindenki számára elfogadható a fejlett világban. Más kifejezéssel a „steady-state” gazdaságban, a népesség és a fejenkénti fogyasztás szorzata viszonylag állandó. A fejletlen országokban viszont a növekedés még szükségszerű amihez „ökológiai teret” kell teremteni: a túlfejlett gazdag országoknak fel kellene hagyniuk saját gazdaságuk növelésével, sőt akár csökkenést is kellene produkálniuk– mondja Alexander.

Új utat mutat, a megosztás gazdasági modell, ahol a termelés helyett a fogyasztói igényt a következő helyettesítő megoldással elégíti ki, mint a vásárlás helyett bérlés, a lokalitás, a termékek jobb kihasználása, a csere, a kaláka, adománybolt, LETS, (termékek helyett saját speciális tudásunkat és időnket is ajándékozhatjuk) freegan, (free+vegan, vagyis szabad és növényi ételeket fogyasztó ember) Food Not Bombs (A Food Not Bombs egy vallásoktól és pártpolitikától független nemzetközi szerveződés, amit még az 1980-as években hoztak létre amerikai békeaktivisták. Magyarországon is működik szervezetük). Részletesen erről Szigeti Cecília, és Borzán Anita ír a Megoldások a hagyományos piacon túl című munkájukban.

A társadalmi vállalkozás modellek szép eredményeket érnek el a jelenlegi viszonyok között is. Magyarországon is megtalálható az Ashoka. Ez a szervezet azokat a vállalkozásokat kutatják, és támogatják, akik a társadalmi problémák kérdéseire keresnek megoldásokat. Megfogalmazásuk szerint:

„Ők azok, akik vállalkozói tehetségüknek köszönhetően megoldják a legégetőbb társadalmi problémákat. A teljes szociális szektor forradalmasítása érdekében az innovatív megoldásokat részesítik előnyben. A társadalmi Vállalkozók ösztönzik a változást és felkészítik társadalmunkat a jövőre. Nem a szociális jóléti programok alternatívájaként tekintenek magukra, sokkal inkább a rendszert megfiatalító erőként.”

A mai vállalatoknak új leadership-készségekkel rendelkező tujdonosokkal, vezetőkkel kellene a jövőből érkező egyensúlyi állapotot megteremteni. Ezek a vezetők, akik a hierarchia helyett a csoportban működés képességével, kreativitással – és még egyvalamivel rendelkeznek, ami a mostani üzletből teljes mértékben hiányzik: empátiával. Mert az PEOPLE (emberek) a vállalatoknál marketing szempontból is kritikus szerepet jelentő tényezők.

Ugye milyen egyszerűnek látszik a coaching folyamat? Mégsem az. Kell egy jó vezető, aki mint coach segít neked a legjobb kérdésekkel összpontosítani, kiiktatni a belső ellenfelet, és tanulásra ösztönözni.

Ha szeretnél többet törődni magaddal, ha szeretnél törődni a céljaiddal, akkor jelentkezz be egy coachingomra e-maiben, telefonon, keress meg, és segítek neked a megvalósításban.

Addig is szép napot, Netti

Oszd meg másokkal empatikusan az írást, és iratkozz fel a hírlevélre is, melynek segítségével elsőként értesülhetsz az új feltöltött tartalomról.

 

Vegye fel velem a kapcsolatot!