user avatar

KÉNYSZEREK FOGSÁGÁBAN, avagy savanyú a szőlő

Pintér Netti 2017-05-30

Mechanikus viselkedésformák zsúfolják tele mindennapjainkat. Ebből adódóan, nem meglepő, hogy ez az egyik út az ember kényszerektől vezérelt viselkedésének.


KÉNYSZEREK FOGSÁGÁBAN, avagy savanyú a szőlő

Mindennapjaink rítusairól, a szorongásokról, és a kollektív kényszerről, néhány gondolat.

Előtte azonban egy La Fontaine mese:

A róka és a szőlő


Róka koma a szőlőhegyre tartott.
A farkas megkérdezte: „Mit akarsz ott?”
Felelt a róka: „A tyúkpecsenye
Után jólesnék egy kis csemege.”
És ment. A szőlőben a lugasok
Léceiről dúsan lógott a sok
Finom fürt. Rókánk lábujjhegyre állva
Ágaskodott utánunk, de hiába:
nem érte el, s búsan elkullogott.

Az első, akivel találkozott,
a farkas volt; így hunyorgott feléje:
„Nos, ízlett?”
„Mi?” „A csemege!”
„Miféle csemege?”
„ Hát a szőlő!”
„Ja vagy úgy?
Nem kellett. Utálom a savanyút.”


Rónay György feldolgozása

 

Minden elemzést hanyagolva, azért egy tanúságot megfogalmazok, mielőtt elolvasod a cikket: ne utáld az elérhetetlent. A mai kor embere a szorongások jó néhány tünetét prezentálja viselkedésében. A szorongás hátterében legtöbbször a félelem áll.

Nem nehéz félelemben élni, hisz a kirakatvilág elvárásainak, ítéleteinek, mindenki áldozatául esik. Félelem a kudarctól, a veszélytől, az agresszivitástól, a sikertelenségtől, az öregedéstől, az allergiától, a tartósítószerektől, a járványoktól és lehetne, még sorolni a végtelenségig mitől kell félnie egy 21. századi ego homonak.

Mechanikus viselkedésformák zsúfolják tele mindennapjainkat. Ebből adódóan, nem meglepő, hogy ez az egyik út az ember kényszerektől vezérelt viselkedésének. A rítusok, melyek végigkísérik az emberiség mindennapjait, a félelem elleni megnyugtató hatással járó cselekvés sorozatok. Ezekkel a rítusokkal a félelem, vagy a félelemtől való szorongás csökkenthető, vagy akár elkerülhető lesz az egyén számára. Az emberekben olykor felbukkanó kényszergondolatok (amelyek pl. egy holtest látványának emléke, vagy egy gyermekkori megszégyenítés emléke) elkerülésére, vagy kezelésére ismétlési kényszeresség alakul ki. Erre persze jön a kérdés, hogy miért nem iktatja ki a gondolataiból, ha rossz? Mert ezek mögött a gondolatok mögött szorongás van. Sokan ismerik Monk a flúgos nyomozó történetét, aki a járdát kirakó kőlapok közepére tudott csak lépni, az azokat elválasztó vonalakra már nem. A kényszeresség mögött félelem van, ez van először, és ennek csillapítására alakul ki a kényszer cselekvés. A szorongó ember tudja, hogy marhaság, amit csinál, de muszáj neki csinálni. Ezek olyan cselekvések, amelyek értelmetlenségével, irracionalitásával tisztában van, mégis csinálnia kell, mégis gondolnia kell. Kategorikus interatívus, ha nem tudja csinálni a kényszerességet, akkor szorongás lesz rajta úrrá, ami sokkal rosszabb, mintha nem csinálná a kényszerességeit. Ez egy rítus, cselekvési gondolati rítus, mely a gondolatok, cselekvések kordában tartására szolgál. Ez egy belső parancs, amely én idegen, értelmetlen, de a szorongások csökkentése miatt muszáj csinálni.

Az ember, és a világ tele van olyan dolgokkal, amitől lehet félni. Mindenki tud valamitől félni, ebből adódik, hogy mindenkinek vannak kisebb, nagyobb kényszerei. A kényszernél plusz cselekvést végez az egyén, hogy kivédje a félelmeit. Ezzel ellentétes a fóbia, ami mögött ugyancsak félelem van. Itt viszont a nem cselekvés jelentkezi. Itt a nem csinálni semmit a félelem levezetése. Pl. az egérfóbia esetén az ember felugrik az asztal lapjára, és nem hajlandó az egeret lecsapni. Csak áll mereven az asztalon, maximum kiabál, hogy segítsen neki valaki, de nem oldja meg cselekvéssel a helyzetet.

A kényszeres emberek próbálják szabályozni kényszerességüket, de inkább megkövülnek, mintsem elmaradnának. A kényszerek kialakulásának széles sleppje van, és gyakran már gyermekkorban kialakulnak, szerveződnek. Ezen cselekvés sorozatok mögött, sajnálatos módon nagy traumák állnak, amelyek bizonytalanná teszik az egyén létét, és ebből következően a jövő bizonytalansága, a jövőben lehetséges ismétlődése félelemmel tölti el az embert. Ezek a kényszerességek a körömrágás, a hipochondria, a dohányzás, a játékszenvedély, alkoholizmus, elhízás.. stb.

Ha tetszett, vagy érdekesnek találtad akkor oszd meg másokkal, és iratkozz fel a hírlevélre, aminek segítségével azonnal értesülsz az új tartalomról.

Ugye milyen egyszerűnek látszik a coaching folyamat? Mégsem az. Kell egy jó vezető, aki mint coach segít neked a legjobb kérdésekkel összpontosítani, kiiktatni a belső ellenfelet, és tanulásra ösztönözni.

Ha szeretnél többet törődni magaddal, ha szeretnél törődni a céljaiddal, akkor jelentkezz be egy coachingomra e-maiben, telefonon, keress meg, és segítek neked a megvalósításban.

Addig is szép napot, Netti

Vegye fel velem a kapcsolatot!