user avatar

Pozitív gondolkodás, avagy az elme szabad állat

Pintér Netti 2017-05-25

“ Aki tudja, hogy te tudod, hogy ő tudja, hogy én tudom.”


POZITÍV GONDOLKODÁS, AVAGY AZ ELME SZABAD ÁLLAT

 

Talán mindenki megtapasztalta már saját magán, hogy az ember fesztelen, jó állapotában hatalmas, pozitív dolgokra képes. Erre az állapotára a környezete is kedvezően reflektál. Ebben az állapotban nincs szüksége irányításra. Mindenben úgy tud dönteni, hogy az pozitív kimenetelű legyen családjának, környezetének, saját maga számára. Jó állapotban az ember képes a problémákat felismerni, kezelni, és megoldani. Ebben az állapotban képesek vagyunk lerázni magunkról a manipulatív hatalmat, nem lehet befolyásolni, és nincs szükség irányításra sem, mert képesek vagyunk önállóan gondolkodni, és a lehetőségek közül a legjobb megoldásokat választani. Ez az a pragmatikus állapot, amit az ember szeretne elérni.

Ennek természetesen az ellen párja az az, hogy ha rossz állapotban van valaki, akkor a negatív gondolatok következtében, (pl.: düh, félelem) rossz dolgokat alkot maga körül. A gondolatok hatványozódnak, tehát minél többen vannak egy azon környezetben, rossz állapotban, annál nagyobb valószínűséggel fognak negatív kimenetelű dolgok létrejönni. Elbizonytalanodnak, leromlik a hangulatuk, és ezzel a hangulattal helytelenül cselekszenek a jelenben, ami a jövőjére nézve, ismét negatív hatással lesz. Egy csoportban az egyén szerepe is fontos, viszont ha egy csoportban sok negatív érzettel rendelkező ember található, akkor ott nem fognak jönni az eredmények, sőt akár az egészségi állapotokban is romlás lesz tapasztalható. Ez elsőre megalapozatlan, tartalom nélküli kijelentés is lehetne, viszont egyre több bizonyítékot fedeznek fel a tudományokban ennek bizonyítására. „Csíkszentmihályi Mihály pszichológus, Magyar Érdemrend nagykereszt tulajdonosa, pedagógus, egyetemi tanár, az MTA külsö tagja, szakterülete a fejlődés- és neveléslélektan, valamint a kreativitás- és tehetségkutatás. Tőle származik a “flow” (azaz „áramlat”) gondolata, amely a boldogság egy lehetséges útját kínálja fel. A flow olyan állapotot jelent, amikor az ember teljesen elmélyül abban a tevékenységben, amit csinál. A koncentrálás és a kontroll érzése ekkor nagyon magas, és úgy érzi, mintha egy energiabomba lenne, mintha a mindennapi problémák megszűnnének, a gondjai háttérbe szorulnának. A tudós szerint még ma is továbbviheti a társadalmat a „flow-érzés”, ha az emberek megtanulják energiájukat értelmes cselekvésre áldozni.”

Más tudományook is évtizedek óta kutatják azokat a területeket, melyek előbbre viszik az emberek eredményeit, pozitív pszichikai állapotát. A kvantumfizika szerint az anyag nem az, aminek sokáig hittük. A tudósok a 20. század elején még az anyagot mindig is egy statikus és kiszámítható dolognak vélték. Az atomok és molekulákon belüli térben található alapvető részecskék az atomok és molekulák térfogatának csak egy elhanyagolható részét teszik ki. A többi vákuum. A gondolatalakzatok létező energiaformák, vagyis a valóságot ténylegesen formálni képes erők. A gondolatok hatalmát igazolhatja az, a Washington-i kísérlet is, amit 1993 nyarán több mint 4000 önkéntessel tartottak, akik 400 országból azzal a céllal érkeztek, hogy együtt meditáljanak hosszú ideig ezen a napon. Úgy gondolták, hogy ekkora méretű csoport kb. 25% -al csökkentheti a bűntényeket a városban. Végül is a rendőrség együttműködött, és levezényelte a kísérletet, melynek hatására 25%-os esés mutatkozott Washingtonban az erőszakos bűntények tekintetében.

Ha az ember pozitívan gondolkodik, akkor ezzel pozitív energiát fejt ki. Intuitívan hierarhiát felállítva tud helyesen cselekedni, tudja, hogy mi lesz kedvező a számára.

Egy jó állapotban lévő ember képes felmérni, felismerni, felvállalni saját értékrendszerét, motivációit, kompetenciáit.

Autonómiát tud elérni a magát ismerő, és képességeit fejlesztő ember, a saját környezetére, és a saját cselekedeteire vonatkozóan.

“ Aki tudja, hogy te tudod, hogy ő tudja, hogy én tudom.”

Az önismerettel rendelkező ember minőségi fogyasztó, nem lehet befolyásolni, manipulálni, és a saját együttérzését tudja a helyén kezelni. Nem kivülről irányított, szabályok nélkül is tud helyesen cselekedni, és az értékelést sem keveri össze a véleményekkel.

Tehát mindent összevetve érdemes ismerve magunkat fenomenális pozitív gondolatokkal megerösíteni életünk bástyáit, és ezt deklarálni a környezetünk felé is.

Lehetséges, hogy annyira hozzászoktunk mindennapi életünkhöz, hozzászoktunk ahhoz ahogyan a világot felépítjük, hogy azt hisszük: nem tudjuk irányítani.

A pozitív gondolkodásnak a középpontjában tehát a „felelősség” gondolata áll: felelősek vagyunk a gondolatainkért, ezzel teremtjük meg valóságunkat, cselekedeteinket, amelyek hatással vannak környezetünkre, családunkra, gyermekeinkre.

Nemszeretem az utolsó szót leírni, nem tudom jól megkomponálni a zárszavakat, mert szerintem minden cikkem összefüggésben van egymással, és egymásból egymásba mutatkozik.

Ugye milyen egyszerűnek látszik a coaching folyamat? Mégsem az. Kell egy jó vezető, aki mint coach segít neked a legjobb kérdésekkel összpontosítani, kiiktatni a belső ellenfelet, és tanulásra ösztönözni.

Ha szeretnél többet törődni magaddal, ha szeretnél törődni a céljaiddal, akkor jelentkezz be egy coachingomra e-maiben, telefonon, keress meg, és segítek neked a megvalósításban.

Addig is szép napot, Netti

Azonban csak bizakodni tudok abban, hogy ez írásommal nem egy megemészthetetlen véhterméket hoztam létre, és ha ez így van, akkor kérlek oszd meg ismerőseiddel, és barátaiddal is.

 

 

Vegye fel velem a kapcsolatot!