user avatar

CÉL, AZAZ URALNI AKAROM A JÖVŐMET

Pintér Netti 2017-05-16

Mit ad egy jó cél? Pontosabban egy jó céllal mit előzhetsz meg? A kontroll elvesztésének lehetőségét. Coaching minden napra.


CÉL, AZAZ URALNI AKAROM A JÖVŐMET

Uralni akarom a jövőmet úgy, hogy tervezek és cselekszem. A célok a vágyakat, hiteket, és a szándékokat képviselik, melyek a logikai térben helyezkednek el. A célmeghatározásnál a neveltetésed, a műveltséged, a környezeted meghatározzák a tetteidet.

 

  1. Mit ad egy jó cél? Pontosabban egy jó céllal mit előzhetsz meg?

A kontroll elvesztésének lehetőségét.

Bármit is akarsz elérni, akár a munkádban, akár a magánéletedben, akár rövid, akár hosszú távon: a célod legyen világos, és konkrét.

 

  1. Miért legyen a célod pozitív?

Mert könnyebb afelé haladni, amire vágyunk, a cél csak töllünk függjön, ne kelljenek hozzá támogatók.

  1. Hogyan legyen mérhető?

Rendeljünk hozzá mérőszámot, vagy olyan mutatót, amelyből tudjuk, hogy hol tartunk a célunkhoz vezető úton, és még mennyi van hátra.

  1. Miért legyen attraktív, azaz kihívást jelentő?

Azért, hogy az eléréséhez szükség legyen bizonyos erőfeszítésekre, ezáltal lesz az eredmény egyben siker is. Ez biztosítja a célmegvalósítónak a kihívás eleérésénél az örömöt. Csíszentmihályi Mihály szerint a rejtett energiákat mozgosító célok biztosítják az emberek többségének a Flow érzést. Amikor megjelenik az alkotás élménye, a dicsőség, a vágy, a teljes bevonódás érzése.

  1. Mégis miért legyen reális?

Mert a rendelkezésre álló, vagy megszerezhető erőforrások a cél eléréséhez szükségesek. Túl kicsi, vagy túl nagy a cél? Mit ad nekem, ha elértem? Mi tart vissza, hogy elérjem? Ezek a kérdések segítenek a realis célmeghatározásban. A célok meghatározásánál szerencsés ismerni erősségeinket, és azokat a fejlesztendő területeinket, melyek a cél elérésénél kihívás fognak jelenteni. Reális önismerettel, realis célokat tudunk meghatározni.

  1. Miért legyen terminizált?

Azért hasznos, ha egy cél időben behatárolt, mert a két végpont között bárhol is helyezkedjünk el, mindig tudjuk éppen hol állunk, és mindig tudjuk hova tartunk. Mennyi van már mögöttünk, és mennyi van még előttünk. Ez egy lineális ( Nem minden cél valósítható meg lineálisan. Vannak célok, melyekből újabb elágazások indulnak ki, illetve, ahol hátráló mozgást is kell végezni, biztosítava ezzel a felmerülő hibák, akadályok megoldásához szükséges időt.) megvalósíthatóságot biztosít számunkra, illetve beavatkozási lehetőségeket is könyebb eszközölni, ha folyamatosan látjuk a célunk eléréséhez rögzített határidőnket.

 

Zárásként, néhány összefoglaló gondolat a témáról. A célok meghatározásánál jó, ha tudjuk magunkról, hogy milyen a viszonyunk a változásokhoz, mert akkor tudatosabban kezelhetjük a reakcióinkat, melyek a célunk megvalósítása közben felmerülő akadályok alkalmával jelentkezhetnek. Sok esetben eddig nem tapasztalt helyzetekben eddig nem tapasztalt reakciókkal is találkozhatunk, ezek eltántoríthatnak a céljainktól. Szerencsés tisztában lenni, hogy milyen teljesítményt kell nyújtani ahhoz, hogy elérje valaki a végcélját. Az ideális cél, egy olyan személyes álom, amelyre valójában vágyunk, amelynek hajtóereje van, és hosszú távon arra sarkall bennünket, hogy cselekedjünk.

 

Mindezek figyelembevételével kívánok neked sok sikert a céljaid megvalósításához, mely egyben egy önmegismerést is jelenthet a számodra.

 

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is.

Ugye milyen egyszerűnek látszik a coaching folyamat? Mégsem az. Kell egy jó vezető, aki mint coach segít neked a legjobb kérdésekkel összpontosítani, kiiktatni a belső ellenfelet, és tanulásra ösztönözni.

Ha szeretnél többet törődni magaddal, ha szeretnél törődni a céljaiddal, akkor jelentkezz be egy coachingomra e-maiben, telefonon, keress meg, és segítek neked a megvalósításban.

Addig is szép napot, Netti

Vegye fel velem a kapcsolatot!