user avatar

4+1 DIGITÁLIS PROFIT

Pintér Netti 2017-05-10

Imádom, ha valami nem kerül sokba, ugyanakkor remek a design-ja, és egyszerűen működik. Ez az én vásárlói elvárásom. A Te vásárlói elvárásod milyen a mai kor szolgáltatója, kereskedőjével szemben? Coaching minden napra.


4+1 DIGITÁLIS PROFIT

Imádom, ha valami nem kerül sokba, ugyanakkor remek a design-ja, és egyszerűen működik. Ez az én egyik vásárlói elvárásom.

 

A klasszikus értékesítési módszerek a jelenkorban, már nem működnek. Nagy múltú, több évtizeddel rendelkező vállalkozások húzzák le a rolót, mert a megszokott értékesítési csatornák, már nem hozzák azokat az eredményeket, melyet 10-15 évvel ezelőtt. Még akkor sem tudják hozni az elvárt eredményeket, ha ugyanolyan jól, vagy még jobban dolgoznak, mint korábban. Sőt, még a marketingesek is beleszakadnak a melóba. Miért? Azért mert megváltozott körülöttünk a világ. Digitalizálódott minden. De minden. Minden több dimenzióban működik, még a vásárlói szokások is. A felnövekvő generáció, már teljesen más elvárásokat támaszt egy vásárlás során a kereskedővel szemben, mint a 30-40 éves korosztály számára. Szedjük össze a modern kereskedőtől elvárt kritériumokat.

  1. EGYSZERŰSÉG. Előző cikkemben részletesen írtam erről a táméról. Kedvenc „főnököm” Steve Jobs egyik mondása, ami talán nem is tőle származik, hanem Da Vincitől, „Az egyszerűség a végső kifinomultság”. A mai kor időhiányában szenvedő emberének alap elvárása az, hogy egyszerűen, felhasználóbarát eszközökkel, weboldalakkal rendelkezzen egy vállalkozás. Az egyszerűség nem stílustalanságot jelent. Csak egyszerűséget. Már, már láthatatlan egyediséggel, azzal a láthatatlansággal, amit egy vásárló inkább különlegességnek érez. Számomra Semmi erős ideológia, fontosabb az együttműködés, amikor az egyszerűségről beszélek.

 

  1. VÁSÁRLÓI (FELHASZNÁLÓI) ÉLMÉNY. Tudatos tervezést igényel egy vásárlói élmény megalkotása a kereskedőtől. Minden okkal legyenek olyan, amilyen. Legyen körülötte varázslat, mágia. Tudja a vásárló, hogy annak az adott dolognak milyennek kell lennie. A kereskedőnek kell alkalmazkodnia a vásárlóhoz, akár egy kaméleonnak. Minden vásárló más élményre vágyik, a lényeg, hogy többként menjen el, mint ahogy bejött, vagy belépett a kereskedőhöz, vagy a weblapra. Éppen ezért szerencsés, és a legjobb eredményt éri el a szolgáltató egy univerzális, azaz kevésbé kultúra specifikus élmény megalkalmazásával. Legyen mégis személyes, legyen identitása, legyen lenyűgöző, már-már megfélemlítőleg hasson. Természetesen pozitív értelemben.

 

 

  1. LEAN. Sokszor lehet ezt az angol kifejezést hallani mostanában. Talán a veszteség minimalizálásával, és a nyereség maximalizálásával, lehet definiálni legjobban. A kiadás minimalizálására törekszik minden vásárló, úgy, hogy ezt a legrövidebb idő alatt érje el. Mindezt úgy, hogy az adott dolog eléréséhez a minimálisan szükséges, és elégséges, energiát fektesse be. Ma már elemeznek a vásárlók, összehasonlítják az árakat, elolvassák a fogyasztói véleményeket, és azonnal ítéletet hoznak egy szolgáltatásról, egy termékről, magáról a vásárlásról is, azonnal meghozzák a döntést. A vevő azonnal ítéletet hoz egy olyan szolgáltatás felett, amelynek a terméke számára nem elfogadható. A konkurencia végeláthatatlan sorban áll a rendelkezésére. Ráadásul a negatív vélemények villámgyorsan terjednek a közösségi oldalakon, illetve egyéb fórumokon.

 

  1. DIGITALIZÁCIÓ. Ez mindenkinek egyértelmű. Egy vállalkozásnak minden tekintetben digitalizált formában is tudnia kell működni. A vásárló tudja meg keresni maga az árlistákat, a termékleírásokat, a megrendelési lehetőségeket. Tudjon elemzéseket végezni, a vásárlónak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy akár ő állítsa elő a terméket a saját ötletei alapján. Pl. Nike, ahol a vásárló önállóan tudja, megtervezi a cipője design-ját, ha úgy van kedve. Ezzel azt éri el egy vállalkozás, hogy passzívból aktív üzemmódba váltson a vásárló. Ezáltal a vállalkozás is jól jár, mert a költségek, akár 85%-al is csökkenthetők, ha mindent az elvárható minőségben digitalizál, úgy, hogy a vásárlói élményt maximalizálja.

 

+1. Delokalizáció. Ez azt jelenti, hogy nem helyhez kötött. Ezt hagytam a végére, mert véleményem szerint a legfontosabb kritérium az élet minden területén, pl. oktatásról, vásárlásról, vagy akár munkáról legyen szó. A mai kor vásárlója az egész földgolyó, minden digitalizált vállalkozását eléri. A fogyasztó függetlenül működik, és határok nélküli.

 

A fent felsorolt 4+1 kritérium alapjaiban kérdőjelezi meg az eddigi felfogásunkat a vállalkozásokról. Felhívom a figyelmet, hogy a jelentős nyereség eléréséhez nem elegendő egy kis trafiknak a Facebookon is hirdetni. Ez egy komplex, és egymásra épülő rendszer, mely komoly szakmai felkészültséget igényel, abban az esetben, ha minőségi szolgáltatást szeretne nyújtani egy vállalkozás. Összefoglalásként, az egyszerűség, a vásárlói élmény, a lean, a digitalizáció, és a delokalizáció ahhoz fontos, hogy egy mai vállalkozás életben tudjon maradni, és még nyereséget is termeljen.

Ugye milyen egyszerűnek látszik a coaching folyamat? Mégsem az. Kell egy jó vezető, aki mint coach segít neked a legjobb kérdésekkel összpontosítani, kiiktatni a belső ellenfelet, és tanulásra ösztönözni.

Ha szeretnél többet törődni magaddal, ha szeretnél törődni a céljaiddal, akkor jelentkezz be egy coachingomra e-maiben, telefonon, keress meg, és segítek neked a megvalósításban.

Addig is szép napot, Netti

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg a barátaiddal, és iratkozz fel a hírlevélre, mert így elsők között kapsz értesítést az e-mail címedre, ha friss tartalom kerül fel az oldalra.

Vegye fel velem a kapcsolatot!