user avatar

A MÁRKA, AVAGY A BIZALOM felsorolásokban összeszedve

Pintér Netti 2017-05-07

A márkát általában azzal definiálják, hogy egy olyan produktum, mely megkülönböztet a többi versenytárs produktumától. Ez a definíció nekem nem teljes, és nagyon egyirányú értékrendet képvisel. Ez a megfogalmazás cégközpontú, és nem vevőközpontú gondolkodásmód. Nekem többet jelent egy márka az előbbi definíciónál. Sokkal többet. Coaching minden napra.


A MÁRKA, AVAGY A BIZALOM felsorolásokban összeszedve

Ma a márkáról írok felsorolásokba szedve. Számomra fontos, hogy egy termék, szolgáltatás igazolhatóan, ellenőrizhetően jó minőségű legyen. Ezt általában a márkák képviselik, illetve szolgáltatják. A márkát általában azzal definiálják, hogy egy olyan produktum, mely megkülönböztet a többi versenytárs produktumától. Ez a definíció nekem nem teljes, és nagyon egyirányú értékrendet képvisel. Ez a megfogalmazás cégközpontú, és nem vevőközpontú gondolkodásmód. Nekem többet jelent egy márka az előbbi definíciónál. Sokkal többet. Kiindulópontom az, hogy a fogyasztók értéket akarnak a pénzükért, ehhez két alapot kell biztosítani, amikor márkáról beszélünk:

Bizalom: egy másik ember, vagy csoport cselekedeteibe, és indítékainak helyességébe vetett hit érzése. Az az érzés, hogy nyugodtan támaszkodhatunk az adott személyre, vagy testületre most, és a jövőben. Beletartozik a kölcsönösség is, és az is, ahogy a másik által belénk vetett bizalom tudatában viselkedünk.

Hűség: erkölcsi kötelesség az ügyfelek iránti hűséget, és odaadást fenntartani, és aktív közreműködést tanúsítani a fogyasztók szolgálatában.

Minden márkának van küldetése, célja, mely világos, tartósan érvényes, és mind a dolgozók, mind a fogyasztók számára vállalható. A márka maga a történelem is egyben. A márka a reklámokba kumulált befektetés. Hosszú távon azok a márkák nyernek, akik kitartóan költenek reklámokra.

Szolgálat: A dolgozók magukénak vallják a munkáltatójuk értékrendjét, és ezt minden megnyilvánulásukkal kifejezésre juttatják.

Együttműködés: a dolgozók és minden együttműködő fél aktív közreműködése a fogyasztók szolgálatában.

Tehetség: ritka kincs, melyből soha nincs elég.

Innováció: szenvedélyes elkötelezettség az újítások mellett. Képesség az új megalkotására. (Éljen az Apple!!! és a Nike!!!)

Cselekvés: akik látják hova haladnak, látják maguk előtt a célt, azoknak nagy az önbecsülésük, és cselekszenek a megvalósításukért. (Steve Jobs)

Csapatmunka: csapatként dolgoznak, kivalló teljesítményre képesek, krízis helyzetben is megfelelően végzik a feladatukat, és folyamatosan tűzvonalban vannak. (KLM repülőtársaság)

A márkának mindig tudnia kell, hogy hogyan éreznek a termékkel kapcsolatban az emberek. A márkának tudnia kell, hogy az emberek melyik agyterületére hat. A márkának azt is tudnia kell, hogyan kell a meglévő, vagy működő szabályokat felrúgni.

A felsorolt értékrendek eredményeként jön létre az egyediség. A felsorolásom talán összezavarhatott a márkáról eddig tanultak ismeteretében, bár nem ez volt a célom. Nem tudományos munkával készültem, tehát a teljesség igénye nélkül szedtem össze gondolataimat a témával kapcsolatban. Annak örülök, ha találsz hasonlóságot a saját értékrended és a felsoroltak között.

Végezetül kedvenc „Főnökömet” Steve Jobsot idézem, aki maga is a design szerelmese, és egy valódi márka megteremtője: „Az egyszerűség a végső kifinomultság.”

Köszönöm figyelmedet, ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg, és iratkozz fel a hírlevélre is, melynek segítségével értesülsz a friss feltöltésekről.

Ugye milyen egyszerűnek látszik a coaching folyamat? Mégsem az. Kell egy jó vezető, aki mint coach segít neked a legjobb kérdésekkel összpontosítani, kiiktatni a belső ellenfelet, és tanulásra ösztönözni.

Ha szeretnél többet törődni magaddal, ha szeretnél törődni a céljaiddal, akkor jelentkezz be egy coachingomra e-maiben, telefonon, keress meg, és segítek neked a megvalósításban.

Addig is szép napot, Netti

 

Vegye fel velem a kapcsolatot!