user avatar

TÖBBKOMPONENSŰ PROFIT

Pintér Netti 2017-04-28

Ezzel a módszertannal sok helyen találkozunk a hétköznapokban. Sok vállalkozás alkalmazza, éppen ezért érdekes megismerni a vezérgondolatát. Coaching minden napra.


TÖBBKOMPONENSŰ PROFIT

Ezzel a módszertannal sok helyen találkozunk a hétköznapokban. Sok vállalkozás alkalmazza, éppen ezért érdekes megismerni a vezérgondolatát.

Az alaptézis, hasonlít az ügyfélbarát modellre, mégpedig abban, hogy a különböző ügyfeleknek eltérően ár érzékenyek, azonban felismert egy másik igényt is. Ugyanazon ügyfél különböző helyzetben lehet, amikor különböző áron vásárolja meg a terméket. Itt egyazon fogyasztói kört célozza meg a cég, ugyanazon termékkel, kihasználva a különböző helyzetekből adódó árérzékenységét.

Ebből adódik, hogy ugyanarra a termékre több üzletág épül. Vegyünk rá példákat.

Kedvenceim a könyvesboltok. A könyvesboltban vásárolnak magánemberek, cégek, könyvtárak, könyvklubok, és létezik egy on-line vásárlói réteg is. Ugyanazon könyveket számtalan módon lehet értékesíteni, és mindegyiknek más a profitrátája. Ezek között a profitráták között hatalmas különbségek lehetnek. Ez a többkomponensű modell lényege, hogy felismerte azt, hogy ugyanazon terméket ugyanazon ügyfeleknek különböző áron tudja értékesíteni. Ezekhez a különböző csatornákhoz eltérő értékesítési csapatot kell létrehozni. Nem feltétlenül nagy számban kell értékesítőkre gondolni. Néhány kiváló szakértő biztosítja a kapcsolatot a vevőkel. A vállalati vonalon az üzleti szakkönyvek, a könyvklubok megkeresése, majd a személyes ajánlatok elindítása a sok könyvet vásárló magányszemélyek felé. Ugyanazon könyveket értékesíti a könyvesbolt, különböző csatornákon. Ezeket folyamatosan tudatosan, és szándékosan kell fejleszteni a könyvesboltnak. Az eredménynövekedéssel párhuzamosan a vásárlók elégedettsége is jobb lesz, a személyes ajánlatok következtében. Az személyes megkeresések másik következménye, hogy sokkal több információja van egy többkomponensű modellel dolgozó üzletnek a vevői igényekről. Az üzlet a modellnek köszönhetően biztosítja magának a profitot, mely nem csak a könyvesboltba betérő vásárlókból áll össze.

A másik modell a Coca-Cola, amit talán nem is kell kifejtenem, hisz az előző példából már Te is felismerted a modellt. A Coca-Cola ugyanazt a Colát értékesíti eltérő csatornákon. Van egy vendéglátói csatorna, egy élelmiszerbolt elem, és egy automata elem. A legtöbb nyereséget az éttermi, és az automata elemből nyeri. A vállalat különböző csatornái között hatalmas nyereségbeli különbségek vannak. Ez azért lehetséges, mert a vásárló eltérő vásárlási helyzetekben másként viselkednek. A vásárló árérzékenysége más egy koncerten, és más egy hétköznapi bevásárlás alkalmával.

A fenti modell, alapvető, mindenhol találkozunk vele, viszont meglátni a lehetőséget benn, illetve a párhuzamot a saját céged, és a feni modell között, ez lehet az érdekes. Vizsgáld meg, hogy a Te termékedet, lehetne-e ugyanazon ügyfélkörnek különböző árérzékenységét kihasználva eltérő csatornákon értékesíteni.

Egy gondolattal szeretném zárni a többkomponensű modell bemutatását, az egyik legfontosabb képességünk, hogy fel tudjuk mérni a világot. Ez a képességünk fejleszthető. Jó kérdések feltétel, és azok megválaszolása az üzleti világban elengedhetetlen. Kérdezni akkor tudunk, ha van gondolatiság, értelem, figyelem, és kíváncsiság, megfelelő nyitottság a környezetünk irányába.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák.

Szép napot!

Netti

Vegye fel velem a kapcsolatot!