user avatar

NEM PIRAMIS, MÉGIS PIRAMIS MODELL PROFIT

Pintér Netti 2017-04-26

A profit szerzés lehetőségeinek megismerésének nem csak a pénz lehet az egyetlen oka. Coaching minden napra.


NEM PIRAMIS, MÉGIS PIRAMIS MODELL PROFIT

A profit szerzés lehetőségeinek megismerésének nem csak a pénz lehet az egyetlen oka. Szubjektív véleményem szerint minél több modellt ismersz meg, annál több nézőpontból láthatod a saját vállalkozásodat is. Ismerj meg minél több alapelvet, és sajátíts el mások által alkalmazott gondolkodásmódokat. Bővítsd a tudásodat, mely segít téged abban, hogy saját véleményed legyen, és több megoldási stratégiát tudj alkalmazni.

Nézzünk egy újabb profitszerzési modellt, a piramis modellt. Ne tévesszen meg az elnevezés, ez nem egy MLM rendszert mutat be neked.

Itt is az alaptézis az ügyféligény ismerete. Az alapkérdés ennél a modellnél a következő: Mi kell az összes ügyfelednek? Ez a modell nem egy ügyfélszegmensre koncentrál, hanem az összes ügyfél különböző igényeire épít. A modell megértéséhez vegyünk egy példát. A Mattel játékgyártó is ezt a modellt alkalmazza, aki a Barbie babákat gyártja.

A Barbie babákat hamar elkezdték utánozni a kis vállalatok. Ezt a Mattel hamar felismerte. Azonban a gyár nem engedhette meg magának, hogy elveszítse ügyfeleit, ezért kifejlesztett egy olcsóbb árkategóriájú babát, ami már az utánzókat kiütötte a vásárlói kosarakból. Ez az olcsó baba, igaz kevés árrést eredményezett a Mattel-nek, de egy tűzfalat hozott része a cég számára. Ez a tűzfal a piramis alja, mely biztosítja az ügyfelek megtartását, és elköteleződését a céghez. Nem engedi meg a konkurenciának, hogy elvigyék az ügyfélkört. A piramis többi emeletén egyre drágább babák találhatók, melyek különböző minőséget, egyediséget képviselnek a vevők számára.

Hogy miért vesznek meg egy drága egyedi Barbie babát a szülők? Az érzelmek, és a nosztalgia, emlékek miatt. Nem minden esetben a gyermekének veszi meg az anyuka a babát. Sokkal inkább saját magának, felidézve ezzel gyermekkorát. Ennek két motivációs gyökere is lehet. Az egyik a gyermekkori hiányérzetből indul ki, a másik a gyermekkori örömforrásból.

Az ember a hiányérzetet a birtoklással tudja csillapítani. Ha ez a hiányérzet már régről fakad, akkor ez még jobban fokozza a vágyat, amely azt eredményezi, hogy nagyobb áldozatot, tehát drágább terméket is megvesz a vásárló. Minél több anyagi forrása van, annál jobb minőséget annál egyedibb terméket keres.

Az örömforrás, mint vásárlói motiváció, is egy hiányérzet, viszont ez egy jelenkori hiányérzet. A baba megpillantásával elindul a nosztalgikus érzelem a vevőben, mely a gyermekkori állapot hiányérzetét, boldogságát idézi fel. Ezt a boldogságot akarja a vásárlással visszahozni az életébe a vevő, illetve a gyermeke életébe is behozni.

Ebben az esetben nem egy funkcionális terméket vesz meg elsősorban a vevő, hanem egy szimbólumot, egy érzést, melyet a pénzforrási lehetőségeihez képest tudja megvalósítani. A piramis alján az olcsóbb termékek szerepelnek nagyobb mennyiségben, nagyobb számú ügyfélkörrel. Ahogy haladunk a piramis tetejére, úgy drágulnak a termékek. A piramis felső részében lévő termékek hozzák a profit nagyobb részét. Ezeket a termékeket kevesebb ügyfél vásárolja, mégis a cég számára ez jelenti a nagyobb bevételi forrást.

Ebben a modellben a piramis minden sávja nagyon fontos az olcsóbb babák jelentik a tűzfalat, a drágábbak biztosítják a cég számára a profitot.

Mint miden modellnél itt is az eredmény a jó végrehajtáson múlik, és a folyamatos jelenléttel a piacon. Nem elvárható ettől a modelltől sem, hogy magától működjön ezt a modellt is működtetni kell.

A fenti piramist megismerve, elgondolkodhatsz, hogy a Te vállalkozásodnál mennyire tudod ezt alkalmazni, mennyire lehet ez a modell egy megoldási lehetőség a profitszerzésre.

Zárásként az előző cikkem bevezetésében leírtakat tudom felidézni, mely szerint nincs két egyforma vállalkozás, nincs két egyforma ember sem, aki megvalósítja akár ugyanazon modelleket is. Ebből adódik az is, hogy ugyanazon modell alkalmazása esetén nem várható el egyforma eredmény.

Remélem tetszett a cikk, és ismét tudtam kikapcsolódást nyújtani a számodra. Ha így van, oszd meg ismerőseid között is, és iratkozz fel a hírlevélre.

Köszönöm figyelmed,

Ugye milyen egyszerűnek látszik a coaching folyamat? Mégsem az. Kell egy jó vezető, aki mint coach segít neked a legjobb kérdésekkel összpontosítani, kiiktatni a belső ellenfelet, és tanulásra ösztönözni.

Ha szeretnél többet törődni magaddal, ha szeretnél törődni a céljaiddal, akkor jelentkezz be egy coachingomra e-maiben, telefonon, keress meg, és segítek neked a megvalósításban.

Addig is szép napot, Netti

 

 

Vegye fel velem a kapcsolatot!