user avatar

ÜGYFÉLBARÁT PROFIT

Pintér Netti 2017-04-25

Avagy miből, vagy kiből élünk. Coaching minden napra.


ÜGYFÉLBARÁT PROFIT

Avagy miből, kiből élünk.

A profitról írni nehéz vállalkozás, mert, nincs két egyforma cég, vállalkozás. Ebből adódik, hogy minden cég profitszerzési módja eltér egymástól. Nincs olyan módszer, amely minden cég tudna alkalmazni. Vannak azonban alaptézisek, melyek nagyobb valószínűséggel garantálják a kívánt profit elérését. Egy ilyen alaptézis az ügyfélbarát profitszerzési mód.

Az első kiindulási pont, azt megérteni (elfogadni), hogy minden vállalkozás az ügyfelekből él. Az ügyfélbarát profitszerzés, tehát evidensnek látszik. Mégis számtalan esetben találkoztam magam is olyan céggel, ahol nem éreztem ezt a hozzá állást.

Az ügyfélbarát megoldás nagyfokú nyitottságot, fegyelmet-alázatosságot igényel minden cégtől, aki ezt alkalmazza. Miért? Mert minden ügyfélnek egyedi az ő igényeire kialakított szolgáltatást (terméket) állít elő. A megoldás alapja, hogy először ismerjük meg azokat a működési módszereket, amelyekkel az ügyfél a mi szolgáltatásunkat igénybe kívánja venni. Mit akar az ügyfél, mi érdekli őt? Nem az előre elképzelt kész szolgáltatást, (terméket) adjuk el neki, (nyomjuk le a torkán) hanem azt vizsgáljuk meg, (minden ügyfélnél külön) hogy ő hogyan tudja a meglévő rendszerébe (élet helyzetébe) beépíteni a mi általunk kínált terméket. Fegyelmet azért igényel, mert rengeteg olyan ismeretlen dolog éri majd a megvalósítás alatt a munkánkat, aminek a megoldásához fegyelem kell. Nyilván sokkal kényelmesebb lenne a készterméket eladni az ügyfélnek, és szenvedjen ő azzal, hogyan lehet ezt átkonvertálni az ő igényeihez, és lehetőségeihez. Azonban azt tapasztalom, hogy a minőségi, fizetőképes ügyfélkör egyedi megoldásokat keres. Ez a profitszerzési mód, ami lehet, hogy nem nagy ügyfélszegmenssel rendelkezik, mégis fizetőképes, és minden profi cég számára kihívást jelent. A kihívások által szerzett tudás tovább növeli szakmai tudásukat, mely révén még több bevételi forrás lesz elérhetők számukra.

Nézzük, meg hogyan érjük el egy ilyen megoldás alkalmával a kívánt profitot.

Egy ügyfélbarát megoldásnál az elején kiadásokkal kell számolni. Először a költségek nagyok, és a bevételek elhanyagolhatók. Sok probléma, előre nem tervezett kiadás nehezíti meg a cég életét. Később, viszont a profit az átlagnál nagyobb lesz az ügyfél elégedettség miatt.

Ez a profitszerzési mód sok, és kemény munkával jár. Nem mindenki tudja elviselni a hirtelen felmerülő változásokat, konfliktus helyzeteket pszichikailag. Ahhoz hogy sikert érj, el az üzleti életben őszintén kell akarni a nyereséget. Viszont az látom, hogy ez a legtöbb emberből hiányzik. Sok cégnél, még mindig fontosabb a kényelem, a megszokott értékesítési mód, mint a nagyobb profit elérése. „Kell, vagy nem kell, ez van.” Találkoztam már olyan szolgáltatóval is ahol szlogenként hangoztatták az ügyfélbarát megoldást, a gyakorlatban viszont nem alkalmazták. Ez hosszútávon nem kifizetődő egyetlen cég számára sem, hisz ma már az ügyfelek azonnal ítéletet hoznak a cégek felett, és lehetőségük szerint többet nem vásárolnak ilyen helyen.

Javaslom, ha céged van, gondolkozz el azon, hogyan tudsz jobban ügyfélbarát lenni. Mi visz közelebb ahhoz, amit az ügyfél akar. Ha ezt megtaláltad, akkor kezdj el azon dolgozni, hogy ez megvalósuljon.

Ha vevő vagy akkor pedig legyél kritikus, és ne vegyél igénybe olyan szolgáltatót ahol nem ügyfélbarát a kiszolgálás.

Bízom abban, hogy ismét tudtam neked értékes olvasmánnyal szolgálni. Kérlek, oszd meg a cikket, és iratkozz fel a hírlevélre, hogy elsőként kapj értesítést az új feltöltött tartalomról.

Ugye milyen egyszerűnek látszik a coaching folyamat? Mégsem az. Kell egy jó vezető, aki mint coach segít neked a legjobb kérdésekkel összpontosítani, kiiktatni a belső ellenfelet, és tanulásra ösztönözni.

Ha szeretnél többet törődni magaddal, ha szeretnél törődni a céljaiddal, akkor jelentkezz be egy coachingomra e-maiben, telefonon, keress meg, és segítek neked a megvalósításban.

Addig is szép napot, Netti

Irodalomforrás: Adrian Slywotzky: A profit művészete

 

 

 

Vegye fel velem a kapcsolatot!