user avatar

A JÖVŐRŐL VALÓ GONDOLKODÁS

Pintér Netti 2017-04-19

Majdnem minden embert érdekel a jövő. Az jövő iránti érdeklődés megnyilvánulhat személyes jelleggel, pl.: asztrológiai témákban, vagy gazdasági, üzleti haszonszerzés érdekében, illetve társadalmi felelősségvállalás miatt is, és egyéb szempontok is motiválhatják a jövőbe nézést. Coaching minden napra.


A JÖVŐRŐL VALÓ GONDOLKODÁS,

AVAGY JÖVŐKUTATÁS, TRENDKUTATÁS

Majdnem minden embert érdekel a jövő. Az jövő iránti érdeklődés megnyilvánulhat személyes jelleggel, pl.: asztrológiai témákban, vagy gazdasági, üzleti haszonszerzés érdekében, illetve társadalmi felelősségvállalás miatt is, és egyéb szempontok is motiválhatják a jövőbe nézést. A kutatásához elengedhetetlen, de nem elégséges a múlt tendenciáinak ismerete, tanulmányozása. A jövőkutatás inkább nagy globális makro témaköröket át fogó jövőbeni eseményeket-helyzeteket kísérel meg több évtizedekre előre vetíteni. A trendkutatás esetében a vásárlók, emberek értékkészletének, életkörülményeinek, élet stílusának vizsgálatából indul ki, és új társadalmi jellemzőkkel azonosítja, és ennek középtávú jövőbeni hatásait vizsgálja. A kettő egymástól nem választható el, illetve a kettő befolyásolja, és hatással van a másikra. A trendek vizsgálatával számos kutatás folyik, különböző módszertanok együttes használatával. (pl.: Delphi módszer). A jövő iránti kíváncsiság nem csak az egyénre jellemző, kormányok, gazdasági szervezetek is adnak megbízásokat, hogy előre lássák a különböző kimenetelű lehetőségeket.

Az elmúlt tíz évben bekövetkezett változások új helyzetet teremtettek a kutatók számára. A globalizáció terjedése, az emberek által okozott természeti katasztrófák, a pénzügyi, és gazdasági válság, a multi kultúra, az eddigi trendeket megtörte, a fogyasztókban a bizonytalanság megnőtt, és az emberek váratlan cselekedetei megváltoztatták az eddigi tendenciákat. A trendek mindig változást jelentenek. A trendek több forrásból jönnek létre, és haladnak előre addig, míg egy fordulóponthoz érkeznek, ennek az értelmezése nehéz a kutatók számára. A fordulóponttól a trend drasztikus új irányt is vehet, ami újabb kihívásokat jelent a modellezésben. Előfordulhat trendszakadás amit, egy váratlan fordulat idéz elő az emberek életében, ami gyökeresen változtatja meg addigi életüket. A trendeknek általában létrejön az ellentrendje is.

A trendek mindig a gyors élettempóból hatnak, jönnek létre, míg az ellentrendek, a lassulás, a lassításból keletkeznek. Ezen felül léteznek visszatérő trendek is, melyek egy régi dolog újra aktualitásából ered. Ezeknek a trendeknek az egymásra épüléséből, metszéspontjaiból áll össze az a modell, mely segíti a kutatók munkáját.

Engedjétek meg, hogy a fogyasztói elvárásokat kiemeljem a témakörből, mivel az áll a legközelebb (a sok közül) a munkámhoz. Jelenlegi trend az élménykeresés, mely a mai ember hedonizmusából, nárcizmusából táplálkozik. A vásárlással szolgáltatással nem csupán az a célja, hogy a végén tárgyakat birtokoljon, vagy legyen egy produktuma a szolgáltatásnak, hanem az aktív részvétel, közreműködés is elvárás a mai fogyasztóban. (pl.: IKEA) (pl.: termékkóstolás). A cégeknek el kell fogadniuk, hogy az élményszerű vásárlás biztosítása, már kikerülhetetlen trend. Fontos a látvány, a látványosság, a mindig más, és mindig új jelenléte az eredményes értékesítésben. A látványok, újdonságok álspontaneitások mögött komoly háttértevékenység, előkészület szükséges, mely hatások akár művinek is nevezhetők. A vevők viszont az egyre extrémebb, látványosabb megoldásokat keresik, tehát van rá igény.

Ennek ellentrendje az úgynevezett autentikusság keresése. A művi, felszínes trend helyett egyre nagyobb igény jelentkezik a hiteles forrásból származó hosszú távú értéket, minőséget, természetességet, biztosító szolgáltatások termékek iránt is. (pl.: helyi termelő). A hiteles szolgáltatás, termék megtalálása energiát igényel a fogyasztótól. A tudatosság, és elkötelezettség jellemző erre a fogyasztói típusra.

Tehát ha egy trend eléggé megerősödött, akkor létrejön az ellentrendje is. mellyel számolni kell a piaci helyzetek vizsgálatakor.

Zárásként összefoglalva, ha trendkutatásról gondolkodunk, akkor olyan fordulatokról gondolkodunk, melyek az emberek tudatában, életkörülményeiben bekövetkezett változásokból eredetezhetőek, és amelyekhez kapcsolódóan újabb igényeik jelennek meg. Ezek a jelenségek egy idő után úgynevezett kritikus tömeggé szélesednek, mely potenciális bázist jelent a termelők, értékesítők számára. Ezekre a támpontokra lehet fejlődési irányokat adni a marketing kommunikációhoz, a stratégiához, illetve a fejlesztéshez.

Bízom benn, hogy a számodra is újabb érdekes témáról írtam, ha így van, kérlek, oszd meg ismerőseid között, és iratkozz fel a hírlevélre, mely segítségével értesítést kapsz, ha új tartalom kerül feltöltésre.

Szép napot!

Netti

 

A cikk megírására Törőcsik Mária Fogyasztói magatartás című könyve ihletett.

Vegye fel velem a kapcsolatot!