user avatar

DESIGN (ONTOLÓGIA) COACHING

Pintér Netti 2017-04-17

Az ontológia a létről szóló tudomány. Lételmélet, létfilozófia, léttan. Coaching minden napra.


DESIGN (ONTOLÓGIA) COACHING

Avagy a huszonegyes coaching

Az ontológia coaching számomra a legszimpatikusabb coaching módszer. Végtelen izgalmas, és az én jellememhez, értékrendemhez ez áll a legközelebb. Miért? Mert magadat kell befolyásolni, nem mást kell figyelni, nem függsz senkitől. Kristálytiszta jellemfejlesztés, szabad emberi értékrenddel. Nincs mögötte ideológia, haszonszerzés. Egyszerűen gyönyörű. Akár egy Malevics kép.

Nézzük meg közelebbről a kifejezés eredetét. Az ontológia szó az „on” létezés, és „logosz” (görögül) tudomány kifejezésből ered. Az ontológia a létről szóló tudomány. Lételmélet, létfilozófia, léttan. Ez az irányzat azt képviseli, hogy nem a problémákat kell megváltoztatni, hanem a gondolkodásunkat, azt, ahogyan a problémákhoz közelítünk.

Mindenki a saját térképe által ismert információkon keresztül érzékeli a világot, és csak a térkép határain belül tud feldolgozni és közvetíteni, kommunikálni. Ezzel leszűkíti a saját lehetőségeit, és a probléma megoldási stratégiáit.

Cselekedeteinket meghatározzák gondolataink, az, ahogyan gondolkodunk magunkról, a létünkről, szerepeinkről, továbbá hogy milyen előítéleteink vannak. Összetettebbé teszi a dolgot az is, hogy egyszerre egy ember több problémával is szembekerül, amelyek egymásra hatnak, és ezzel együtt a kimenetük is hatással lesz egymásra. Ha megértjük, hogy a döntések miként illeszkednek az ügyfél életébe, akkor megjósolhatóbb lesz a kimenetelük.

A coach arra törekszik, hogy megtalálja azokat az elavult, megoldási sablonokat, amivel kezeli az ügyfél az életét, és ezeket a cselekvéseket lecseréltesse, vagy átalakítsa újabb stratégiákra. Fontos eleme a módszernek a gyakorlat, és a tanulás.

A következő alaptézis, ami miatt ugyancsak értékes a módszer. Miszerint a nyelv használata, határolja kifejezési lehetőségeidet! „Nyelvünk határai, a világunk határai„. A coaching feladata, hogy az általunk használt kommunikációt a gondolataink kifejezésére úgy tudjuk használni, hogy az teremtő eredményt hozzon az ügyfél számára. A nyelv ez által szolgálja a kliens szándékait. A coach megfigyeli a coaching során, hogy hogyan formálja a coachee a nyelvhasználattal a környezetét, fiziológiáját, érzelmeit. Ezek ismeretében új perspektívákat mutat az ügyfél számára, amely segíti őt a megszokott sablonokból való kilépésre. Sok esetben beszédünkkel blokkoljuk a saját lehetőségeink felismerését, megvalósítását. A coaching alatt új designt (tervet), örömet okozó ontológiákat építenek fel, illetve a meg lévő léttant rendezi újjá. Az új designgondolkodás által, új tervezési folyamat jön létre, és eddig nem létező konkrét végterméket állít elő.

Az kell tudni, és tapasztaljuk is, hogy a szavakkal rombolni is lehet, mely mögött a tudatalatti befolyásoló tényezője áll, ez bizony sokszor helyettünk, vagy ellnünk történik. (pl.: túlbeszélünk valamit, vagy fecsegünk, amikor a beszédből hiányzik az igazság tartalom) Dr. Kollár szerint mentális ürülék, amit egy személy a másikra ürít. A fenti vétségek hátráltatnak, félrevezetnek, illúziót keltenek, rabolja a hallgató idejét, rombolja mások önbecsülését.

Az ontológia coaching célja, hogy tudatosan használjuk a nyelvet, mely segítségével változást tudjunk elérni saját világunkban, vagy a környezetünkben akár a cselekedetekkel.

„Az design coaching szerint, az ember hasonlít egy környezetét rajzoló kézre, melyet a környezete is rajzol, mint a világra utólagosan reagáló racionális problémamegoldóra.” A környezettel együtt tervezünk, és miközben egymást rajzolja ember és környezete ez által egymással egy „hurkot” alkotnak.”

A design coaching a kulturális változásokat értelmezik, és erre alakítják ki válaszaikat. Nem passzív szereplők, aktívan alakíjak világukat, úgy hogy közben nem mond le az élet élvezetéről sem, toleranciával, tehetséggel közelít a világ felé.

A design coaching a nyelv, a gondolat, a fiziológiai lény organikus egysége. A hibakereső gondolkodás helyett a megoldó, teremtő gondolkodást helyezi előtérbe. Nekem, mint örök optimistának ez az ontológia az alaptézis. Bízom benne, hogy számotokra is kedvessé tettem ezt az irányzatot.

Várom hozzászólásodat, és oszd meg a cikket, ha tetszett.

Amennyiben szükséged van coachra keress bátrna:

pinternetti@gmail.com

36-30-310-0461

Irodalomforrás: Dr. Kollár József, és Dr. Kollárné Déri Krisztina Az ontológia coaching

Iratkozz fel a hírlevélre, így külön értesítést kapsz, ha új tartalmat töltök fel a blogra.

 

Szeretettel: Netti

 

Vegye fel velem a kapcsolatot!