user avatar

NLP COACHING

Pintér Netti 2017-04-15

A negyedik cikkem az NLP coachingról szól, amit az emberi kiválóság modellezésének is szokták nevezni. Coaching minden napra.


AZ NLP COACHING

A negyedik cikkem az NLP coachingról szól, amit az emberi kivallóság modellezésének is szokták nevezni. Véleményem szerint a legmanipulatívabb technika, a coaching eljárások között.

Először a rövidítés jelentéséről írok néhány mondatban összefoglalva.

N.: neuron, azaz idegrendszer. A környezetből érkező információkat az összes érzékszervünkön keresztül érzékeljük.

L.: lingvisztikus, a nyelvre utal, melyen keresztül reagálunk az érzékszerveinken keresztül észlelt információkra.

P.: programozás, minta cyber világban úgy ennél a módszernél is a kívánt változást az ügyfélnél a megfelelő programozással, illetve a már meg lévő programok frissítésével érhetjük el.

A „A változás te magad légy!” Című könyvében Charles Faulkner az NLP egyik fejlesztője így ír:

„Az új kognitív (gondolkodáson alapuló) és szociális agytudomány mai elméletei, az érzelmi intelligenciáról, a szociális intelligenciáról, pozitív, célorientált gondolkodásról, az érzelmek tisztázásáról, saját erőforrásaid megteremtéséről, és egyéb hasonló dolgokról szólnak. A legfontosabb, hogy megtanulhatod, miképpen irányítsd tudatosan az egyik legcsodálatosabb biológiai adottságunkat, az emberi elmét.”

Az NLP egyik alapfeltevése, hogy a fejünkben lévő „térkép” ugyanúgy, mint a valódi térképek nem teljesen tudják másolni a valódi világot. A világ objektíven nem olyan, mint amilyennek mi azt hisszük. Ebből adódik, hogy az embereket nem a valóság akadályozza, hanem a fejükben lévő térkép, ami világképük korlátai egyben. Az NLP a emberek térképeinek újrarajzolásának tudománya. Nem lehet azonban figyelmen kívül hagyni azt az észrevételt sem a coaching alatt, hogy ha valaki benne van egy helyzetben, akkor nem tud reálisan dönteni a helyzettel kapcsolatban, ebben az esetben arra kell törekedni, hogy a saját helyzetéhez képest kívülre helyezzük az ügyfelet, így számára kedvezőbb változást lehet elérni.

Az NLP további alapfeltevése, hogy az emberek cselekedeteinél nem csak a szándék a fontos, hanem a kiváltott hatás. A hatás attól is függ, hogy körülettünk lévő embereknek milyen térképük van. Ha nem megfelelő a hatás, akkor a kommunikációnkon kell változtatni, és egyértelműbb üzenetet küldeni a környezetünknek. Ebben az esetben egyformán fontos a verbális, és nonverbális üzenet is.

Az ökológia is alapfeltevés az NLP esetében. Az ökológia az NLP esetében a következményeket-vizsgálatát jelenti Leginkább ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel: „Mi akadályozott meg eddig, hogy elérd a célodat? Mi változott volna meg, ha eléred a célodat? Mit veszítettél volna, ha eléred a célodat? Milyen nehézségekkel kellene szembenézned, ha eléreted volna a célod?

Az NLP a gondolkodás alapszerkezetének megváltoztatásával éri el célját. Erre különböző modelleket különböztet meg, melyek a vizuális (képek), auditív (hangok), kinesztetikus (érzések) olfaktórikus (illatok), gusztatórikus (ízek). Ezeket a típusokat a szóhasználatuk alapján is fel lehet ismerni. A kommunikációban a modellekhez kapcsolható szavakat használ az ügyfél. Tehát a coachnak fontos figyelemmel kísérnie az ügyfél szóhasználatát, és ehhez illeszteni a saját nyelvi eszközeit.

Megfigyelés alapú továbbá a szemmozgáshoz kapcsolt tudattalan törvényszerűségek is. A coach számára azért fontos a szemmozgásból kapott információ, mert az így kapott információ alapján összetettebb képet tud alkotni az ügyféltől halott információkról. Tehát ha az ügyfél a kommunikáció alatt jobbra fel néz, akkor egy emlékezeti képről beszél, ha balra fel, akkor egy alkotott képről szól, ha jobbra le, akkor belső beszédet hallunk, ha balra le akkor érzelmek, illatok, ízek, és érzetek vannak a kommunikáció mögött. Amennyiben az ügyfél jobbra vízszintesen néz ki, akkor emlékezeti hang, ha balra-oldalra tekint ki, akkor alkotott hang áll a tudatalatti nyelvi megjelenítés mögött.

Rokonszenvteremtés a sikeres kommunikáció alapfeltétele. Mégis mit nevezünk rokonszenvek? Erre az NLP követők az alábbi választ alkották meg. „ A rokonszenv a tudat alatt létrejövő hasonlóság, bizalom, illetve azonos hullámhossz.”

Ha valakit kellő tisztelettel követünk, és átvesszük viselkedési mintáit, akkor belépünk világába, és rokonszenvessé válunk számára. Átvehetjük testtartását, beszéd stílusát, mozdulatait, hangszínét, ezzel a kepeséggel könnyebben az ember bizalmába kerülhetünk. A nonverbális jelekhez való csatlakozáson kívül a nyelvi megjelenítéshez való csatlakozás is hasznos lehet a coach számára, hogy a kliensnél jobban elérje a rokonszenv kialakulását. Mindannyian képekben, hangokban, érzésekben gondolkodunk, és kommunikációnk is ezeken keresztül fejezzük ki. Pl. ha az ügyfél képekhez, vagy hangokhoz, vagy gondolatokhoz köthető szavakat használ a kommunikáció alatt, akkor a coachnak is ilyen típusú kommunikációt érdemes használni az eredményesség érdekében.

Hasznos továbbá tudni, azt (ahogyan a kommunikáció című cikkemben már utaltam rá), hogy a nyelvi kifejezésnek van tudatos, és tudattalan része s. Magát a minket ért élményeket nem objektíven tudjuk kifejezni, csak az érzéseinken keresztül. A szavakba öntött gondolatok, csak részben fejezik ki a beszélő élményvilágunkat.

Alapfeltevés, továbbá, hogy egy olyan célt kell az ügyfélnek megfogalmaznia saját maga számára, amelyért kizárólag az ügyfél felel. A cél eléréséhez minél részletesebb célmegfogalmazás szükséges, melyeket részcélokra kell az ügyfélnek lebontania. Minél részletesebben fogalmazza meg az ügyfél a célját annál nagyobb eséllyel fogja pontosan elérni azt. A coaching során megvizsgálásra kerül az is, hogy a cél elérése milyen következményekkel jár. A cél elérésében a coach folyamatosan, támogatja, és vezeti az ügyfelet.

Összefoglalva az NLP coaching fontos folyamatai, a „térkép nem a terület” elv alkalmazása, mely alapján az ügyfél térképének újrarajzolása a cél. A coaching során a gondolkodás szerkezetének változtatásával éri el a célját. Fontos, hogy a coach verbális, és nonverbális bizalmat építsen ki kliensével, így is eredményesebbé téve a kívánt cél elérését.

Az NLP coaching is lehet sokak számára hasznos, az én kedvencem mégis a design coaching, amelyről a következő cikkemben fogok írni, mely után eldönthetitek, hogy a fejlesztési módszertanok közül nektek melyik lesz a szimpatikus.

Köszönöm az időtöket, és figyelmeteket, ha tetszett a cikk, akkor iratkozz fel a hírlevélre is, melyből elsőként értesülsz a feltöltött új tartalmakkal.

Oszd meg ismerőseiddel a cikket, és like a Szkafander facebook oldalán is.

Amennyiben szükséged van coachra keress bátran és segítek Neked:

pinternetti@gmail.com

36/30-310-0461

Netti

Vegye fel velem a kapcsolatot!