user avatar

COACH GESTALT

Pintér Netti 2017-04-13

A mostani cikkem az az a Gestalt coaching is kötődik Buddhához, hisz a Gestalt coching filozófikus alapjai a zen buddhizmusból, és a judaizmusból táplálkozik. Coaching minden napra.


COACH GESTALT

 

Maradok még ennél a témánál, mert olyan gazdag forrás, mely egy sorozat írására késztet.

Előzőekben-általánosságban írtam a Cochingról, egy kis kitérő keretében pedig bemutattam Buddhát, is mint Coachot.

A mostani cikkem az az a Gestalt coaching is kötődik Buddhához, hisz a Gestalt coching filozófikus alapjai a zen buddhizmusból, és a judaizmusból táplálkozik. A zen buddhizmusból az „éppen ahogy van” elv elfogadását, vette át. Azt, hogy nem kell mindent megváltoztatni, hanem elfogadni a környezetet olyannak amilyen. A judaizmusból azt vette át, hogy minden kapcsolatban két teljes, azonos rangú, ember áll szemben egymással, és ebből jön létre a dialógus. Ez az egyenrangú kapcsolat jellemzi az ember Isten kapcsolatot is.

A Gestalt abból indul ki, hogy az agy önszerveződő, és holisztikus jellegű, tehát az egészt előbb ismeri fel, mint a kisebb részleteket. Még akkor is, ha az egészből hiányoznak kisebb részletek. Alaptevés a Gestaltban az is, hogy a szabályokból rendszereket képezünk. Ebből az alaptézisből következik az, hogy a coachnak nem kell minden egyes részletet ismernie ahhoz, hogy összefüggéseket vegyen észre. A Gestalt nem azt vizsgálja, hogy hogyan jön létre valami, (egy helyzet), hanem tudomásul veszi, hogy létrejött, és segít ennek az elfogadásában. A Gestalt a fenomenológiai megközelítést is alapul vette, melynek nem célja a változás, hanem a tudatosítás, az észrevétel, és az értelmezés. Célja továbbá, hogy a jelentéktelennek tűnő háttérben lévő jelenségeket észrevegyük, elfogadjuk, kiemeljük, és tiszteletben tartsuk. A felismerés, már nem csak okoskodás, hanem cselekvésre ösztönző, energiát adó tudás. A coaching folyamat során fókuszban tartják azt, hogy az az ember szabad lény, aki képes választani, illetve önmagát választani. Ez az elképzelés az egzisztencionalizmusból indult ki. A szabadság választásához bátorság kell, mely felelősséggel jár. Gyakran gátolják az embert olyan átvett értékek, tanítások, utasítások, parancsok, melyek eltakarják az igazi valóság meglátását, illetve a világhoz való kapcsolódásokat. Ezek kapcsán az ember elfojtva háttérben tartja képességeit, tudását. Jung szerint a tudatos én háttérben tartja azokat a folyamatokat, tudást, amit nem akar elfogadni. Ezért ez a tudatalattiban marad. Olykor a tudatalattiból pl. stresszhelyzetben feltörhetnek az elfojtott vágyak, gondolatok. Az elfojtás azért alakul ki, hogy saját magát védje az ember, a kirekesztettségtől, az elutasítástól, a szorongástól, a rémülettől. Ennek az az ára, hogy nem a saját életüket élik, és nem vállalják fel saját magukat. A Gestalt szerint az élet bármely szakaszában felfedezhetjük, és felvállalhatjuk saját magunkat, hogy értelemmel teli életet élhessünk. A Gestalt coaching abban segít, hogy felmerjük vállalni azokat a dolgokat, amiket, rejtegetünk, vagy amivel nehéz szembenézni. Ezzel az ember előtt kiszélesedik a választási lehetőség, és teljesebb életet tud élni. A Gestalt coaching során az egész embert nézi a coach. Egyetlen elemet sem részletez ki önállóan.

Az önelfogadás a minőségi élet alapfeltétele, mert nélküle az ember csak sodródik, és nem tud minőségileg hatni a saját környezetére. Illetve a le nem zárult feladatok, felismerések feszültséget váltanak ki, ami ismételten az egyénre, és környezetre is kihatással van. Tehát a semmiből való képességek kiemelése minden egyén számára fontos, akár a társadalom hasznára is válhat.

Zárásként egy festőnő gondolatát osztom meg veletek Maria Elena Vieira de Silva, aki absztrakt festőként dolgozott.

„Számomra állandó erőfeszítést jelent szemben állni a festményemmel kezemben a palettával; kicsit több fehér, kicsit több zöld, túl hideg, túl meleg, fölfelé és lefelé irányuló vonalak, amelyek találkoznak, vagy szétválnak. Mindez mennyire fontos egy festmény szempontjából, és mennyire nehezen foglalható szavakba. „

Ugye milyen egyszerűnek látszik a coaching folyamat? Mégsem az. Kell egy jó vezető, aki mint coach segít neked a legjobb kérdésekkel összpontosítani, kiiktatni a belső ellenfelet, és tanulásra ösztönözni.

Ha szeretnél többet törődni magaddal, ha szeretnél törődni a céljaiddal, akkor jelentkezz be egy coachingomra e-maiben, telefonon, keress meg, és segítek neked a megvalósításban.

Addig is szép napot, Netti coach

 

Köszönöm figyelmedet! Oszd meg másokkal is a cikket, ha tetszett!

 

Vegye fel velem a kapcsolatot!