user avatar

BUDDHA, MINT COACH

Pintér Netti 2017-04-13

Jó néhány évvel ezelőtt olvastam egy könyvet, a vallásalapítókról, köztük Buddháról is. Ő lett az egyik kedvencem. Coaching minden napra.


BUDDHA, MINT COACH

 

Jó néhány évvel ezelőtt olvastam egy könyvet, a vallásalapítókról, köztük Buddháról is. Ő lett az egyik kedvencem. Nem jobb, vagy rosszabb, mint Jézus, Mózest, Ábrahám, Luther, vagy Lao-ce. Nekem Buddha saját maga volt. (Zárójelben egy kis kitérő, Fraud szerint: A vallásgyakorlat a megoldás arra, hogy elkerüljük az individuál (egyén) neurózisát. A vallás által a felnőttek saját infantilitásukat (gyermekiességüket) egy egész életre meghosszabbítják. Valamilyen illúzióba való kapaszkodással (pl. vallás) el lehet kerülni az egyéni neurózist.) Ezt én most kiegészítem a mesékkel is. A mesék is lehetnek illúziók, amikbe lehet kapaszkodni.

Következzék az én mesém Buddháról.

Indiában vagyunk, Suddhódana a Skája nemzettség maharadzsájának udvarában, ahol Buddha, (eredeti néven Gautama királyfi) él. Buddha korán megismerkedik az úgynevezett kétszer születéssel, ami azt jelentette, abban a korban, hogy szellemileg is megszülethettek még egyszer az emberek. Erre több lehetőség is rendelkezésükre állt, de ami meghatározta az újjászületés módját, az a személyiségük, a jellemük, és a cselekedetük volt. A királyfi származásának megfelelően katonai ismereteket tanult, de kevésbé találták tehetségesnek, kivéve az elefántokkal való beszélgetésben, és idomításban. Ez a képesség mégis hasznára vált, mert az elefántok abban a korban a nehéztüzérséget jelentették. Egyik katonai őrjáratán megpillantott egy fiatal lányt, aki éppen ablakot pucolt, és első pillantásra belészeretett. Összeházasodtak, majd tizenhárom évig nem lett gyermekük. Mikor megszületett Buddha fia, családja nagy meglepetésére elvonult a hegyekbe, és szerzetes lett. Lemondott minden örökségéről. Egy olyan rend tagja lett, amely koldult, csak ivóvizet tárolt, és a megmaradt ételt kiöntötte. A rendben élő szerzetesek azon töprengetek mindennapjaik során, hogy mi él tovább az emberből a halál után. Foglalkoztatta őket továbbá a teljes érzelemmentesség, a gondolat nélküliség, az én nélküliség. Keresték a jót, és a pozitív dolgokat a visszataszítóban is. Buddha ekkortájt szerette volna a móksa tudatállapotot (teljes szabadulás, azaz forma, érzés, észlelés nélküliség) elérni, amit mestere valószínűleg nem engedett meg neki megkísérelni. Ezért Buddha két év tanulás után, otthagyta a szerzetesrendet, és jelentkezett Uddaka Rámaputta jóga iskolájába. Itt gyorsan haladt a tanulmányaiban, viszont itt sem látták még elérkezettnek az időt, hogy megpróbálja a móksát elérni.

Megint csak szedte a sátorfáját, és most már öt barátjával elindultak az erdőbe, hogy Buddha elérje a móksa tudatállapotot. Megbeszélték, hogy a beavatás kilenc napig fog tartani. Buddha leült egy fa alá, az öt barát a királyfinak a testnyílásait viasszal bezárták, és magára hagyták az erdőben. Az erdőben az arra járó parasztok azt hitték, hogy kobold, és akkori szokás szerint levizelték, és leszékelték, nehogy rontás érje őket. Kilenc nap után az öt barát iszonyatos állapotban találta Buddhára. Már azt hitték meghat. Mikor kifürdették, és kiszedték a viaszdugókat, mégis visszanyerte eszméletét.

Ez a kilenc nap hatalmas változást hozott Buddha életében. Többek között arra is rájött, hogy a szervezet legyengülésével a szellem is gyengülni kezd, tehát a testet erősíteni kell, hogy a szellem is növekedjen. Minden szenvedés alapja a vágy, ha nincs vágy, akkor elmúlik a szenvedés. (vágyakozott a móksa állapotra, ezért szenvedéseken ment keresztül) Barátai, meglepődtek, hogy Buddha elkezdett enni, és felhagyott az aszkézissel, ezért elhagyták, és Buddha megint magára maradt.( A rendszeres evéstől szervezete elkezdett hízni, és az erdőben kiszolgáltatottként eltöltött kilenc nap alatt elkapott egy fertőzést, amitől kihullott szőrzete, és így ebben a formában ismerjük ma is Buddhát, így ábrázolják a formavilágban.) Nem csüggedt el, nem adta fel, hanem megint beállt egy szerzetesrendbe, ahol ismét folytatta tanulmányait még hét évig. Hét év szerzetesi élet után egyedül kezdett zarándokolni, és egy fügefa alatt meditálva hajnal felé megvilágosodott.

Felismerte, hogy a létezés utáni vágyakat:

a helyes hittel, az

a helyes elhatározással

a helyes gondolkodással, és beszéddel

a helyes cselekvéssel

a helyes életmóddal

a helyes figyelemmel

a helyes vizsgálódással

a helyes elmélyüléssel

elkerülheti az ember.

Az embert a helyes koncentrálásban az alábbiak zavarják, és akadályozzák meg:

A kétkedés, a figyelmetlenség, a fáradtság, a rémület, a káprázat, a rosszullét, a lagymatagság, az emberhez kapaszkodás, a dolgokhoz való kapaszkodás.

Vallja továbbá, hogy a belső tüzek (pl: a vergődés, a kétség, a vágy..)táplálják a külső tüzeket a látást, a hallást, a szaglást, és ízlelést.

Buddha azt gondolta, hogy az energia nem pusztul el, csak átalakul. A gondolat a cselekvés sem veszik el, hanem új lényben egyesül. Jelenleg a kvantumfizika foglalkozik ezekkel a kérdésekkel. Megdöbbentően mai, és időszerű gondolatok, amelyeket Buddha ie. 560-480 között ismert fel.

Sok követője akadt, már életében, és tisztelték cselekedeteiért, gondolataiért. Akadtak ellenfelei is, mint minden nagy gondolkodónak. Ő maga nem szándékosan lett vallásalapító, nem is tartotta magát tanítónak. Ha kérdezték visszakérdezett, és elgondolkodtatott. Nem vágyott hírnévre, mégis a jelenkorban is irányt mutatóak gondolatai.

A végén engedjétek meg, hogy visszautaljak a címre, hogy miért találom Buddhát coachnak. Erre a legjobb bizonyíték, ha tőle idézek néhány gondolatot, párbeszédet:

Egy ember tart egy cél felé, miközben egy folyópartra ér. A folyón nincs gázló, nincs híd, nincs csónak sem. Mély a víz, örvényes, és veszélyes rajta úszva átkelni. Az ember okos, ha tutajt készít egy fiatal fatörzsből, és átkel a folyón. Az ember azonban buta, ha hátára veszi és a szárazon is továbbviszi magával a csónakot nehezítve ezzel továbbhaladását.

Zen mester párbeszéde:

  • „Tedd le a csomagodat!
  • De hát nincs velem semmi.
  • Akkor cipeld tovább! „

 

Kedves barátaim, nagyon nehéz röviden bemutatni egy ilyen ember szellemiségét, úgy, hogy közben a gondolatvilágát is megismerd. Remélem, a tömörség ellenére, mégis sikerült veletek megszerettetnem ezt a mosolygós, kicsit pocakos embert, aki vallást alapítot, oly egyszerűen, ahogy azt ember teheti. Szenvedéssel, és vággyal.

Ugye milyen egyszerűnek látszik a coaching folyamat? Mégsem az. Kell egy jó vezető, aki mint coach segít neked a legjobb kérdésekkel összpontosítani, kiiktatni a belső ellenfelet, és tanulásra ösztönözni.

Ha szeretnél többet törődni magaddal, ha szeretnél törődni a céljaiddal, akkor jelentkezz be egy coachingomra e-maiben, telefonon, keress meg, és segítek neked a megvalósításban.

Addig is szép napot, Netti

Kérlek, oszd meg ismerőseid, és barátaid között ezt az írást, hogy népszerűsítsük a Szkafander írásait. Köszönöm elismeréseteket, és bátorításotokat!

Netti

Forrás: Popper Péter Vallásalapítók

Vegye fel velem a kapcsolatot!