user avatar

COACHING

Pintér Netti 2017-04-09

A konkrét utasítás nem segíti az ember fejlődését. A tanácsadás sem feladata a coachnak. A tanulás elősegítése, az egyénben rejlő lehetőségek továbbvitele célja a coaching folyamatnak. Coaching minden napra.


COACHING

 

Véleményem szerint a mai világban a legjobb módszer, a teljesítmény elakadása, vagy növelése érdekében a coaching. Szeretek ebben a témában is olvasni, hisz emberekkel foglalkozom. Fontos, hogy támogató vezetőként a munkatársaim a tudásuk legjavát adják a munkavégzés során. Közben pedig tanuljanak, fejlődjenek, és egyre jobbak legyenek. Erre kivalló módszer a coaching. Kérdés azonban, hogy a mai Magyar vállalatoknál mennyire van erre igény, lehetőség, és legfőképp elegendő idő a módszer alkalmazására.

A coaching-nak sok ágazata van, jeles szakemberek sokasága dolgozik ma is a módszerek tökéletesítéséért. Ezzel az írás sorozattal a különböző irányzatokat mutatom be, melyekről a teljesség igénye nélkül írok.

Timothy Gallwey 1974-ben megjelent The Inner Game of Tennis (A tenisz belső játszmája) könyvében jelennek meg először a ma ismert coaching alapjai. Gallwey ismeri fel, és írja le egy edző szemével, a játékosban végbemenő belső, és a külső játszmákat. Szerinte a legnagyobb ellenfél, nem a külső játékos társ, hanem a belsőellenfél. Szerinte erre kell a nagyobb figyelmet szentelni, ahhoz hogy megnyerje valaki a játékot. Az „inner game” a belső játékos, ami a lélekben, a pszichében van. Az elme az, amely megakadályozza a kivalló teljesítményét a játékosnak. Az az „inner game” célja, hogy a belső játszmát csökkentse, vagy leállítsa. A belsőnk én központú. A belsőnk tudatos, sürget, kritikus, felismeri a hibákat, és ezzel hajtjuk végre a cselekedeteket. Ez a belsőnkben végbemenő párbeszédet, állapotot kell lecsillapítani.

Ha elménk nyugodt, akkor tudjuk teljesítményünk legjavát nyújtani. Akkor, ha a tudatunkban lévő kritikust, lecsendesítjük. Ekkor jön a varázslat, ha ezt sirül elérni a koncentrálással, az összpontosítással, akkor jobban tuja végrehajtani a feladatát. Ha ki tudod zárni a „vészmadarakat”, a „suttogókat” a belső párbeszédet a fejedben akkor elmúlik a félelem, és a kétség, amely már nem befolyásolja a cselekedetedet. Az edzőnek itt van feladata. Ezt a suttogót kell kikapcsolnia a játékos fejében. Mégpedig úgy, hogy nem ad egyetlen egy utasítást sem. Kérdéseket tesz fel, mely pl. a labdára irányítja a játékos figyelmét. Milyen a színe, formája, a sebessége, a pattogása, a forgása stb. Ezzel éri el, hogy a játékos kizárjon mindent, és tudása legjavát adja a játék során.

Ezt az állapotot Csíkszentmihályi Mihály magyar származású pszichológus „flow” élménynek hívja.

Amikor igazán összpontosítunk, akkor a tanult tudás ösztönösen utat tör. Spontán, szabad gondolatainkkal a legjobb teljesítményt tudjuk adni. Nyugodt lelkiállapotban az ember jobban érzékeli a külvilágot, a körülményeket, jobb lesz a figyelme, ezáltal jobban tudja felismerni a váratlan helyzeteket, és a berögzült megoldási sablonokat könnyebben alkalmazza. Ebben az állapotban eredményesebben improvizál. Erőfeszítés nélkül elegánsan játszik. (vágyak, ítéletek, félelem, kétség, és szándék nélkül).

A konkrét utasítás nem segíti az ember fejlődését. A tanácsadás sem feladata a coachnak. A tanulás elősegítése, az egyénben rejlő lehetőségek továbbvitele célja a coaching folyamatnak. A gondolkodási szokások, folyamatok megváltoztatása által elvárható a fejlődés, és változás.

Ugye milyen egyszerűnek látszik a coaching folyamat? Mégsem az. Kell egy jó vezető, aki mint coach segít neked a legjobb kérdésekkel összpontosítani, kiiktatni a belső ellenfelet, és tanulásra ösztönözni.

Ha szeretnél többet törődni magaddal, ha szeretnél törődni a céljaiddal, akkor jelentkezz be egy coachingomra e-maiben, telefonon, keress meg, és segítek neked a megvalósításban.

Addig is szép napot, Netti

Következő cikkemben is folytatom a coach irányzatok bemutatását. Köszönöm, hogy most is időt szakítottál az olvasásra. Keresd facebookon is a Szkafandert, ahol további bejegyzéseket is találsz.

 

Vegye fel velem a kapcsolatot!