user avatar

Vezetési stílusok

Pintér Netti 2017-04-07

Sok minden befolyásolja a stílusát egy vezetőnek. A személyisége, a dolgozók személyisége, a csapat célja a vezető célja, a vállalati kultúra, az értékrend. Coaching minden napra.


Vezetési stílusok

 

Milyen a főnököd? Volt már jó főnököd? Létezik jó főnök? Ezekre a kérdésekre, ha a válaszaidat megtaláltad, akkor az alábbi cikk talán segít a tisztánlátásban, és a vezetési stílusok megismerésében.

Sok minden befolyásolja a stílusát egy vezetőnek. A személyisége, a dolgozók személyisége, a csapat célja a vezető célja, a vállalati kultúra, az értékrend.

Vezető stílus alatt konkrét magatartási formákat értünk. A vezetői stílust az határozza meg, hogy a vezető másoknak mit mond, hogyan viselkedi másokkal. Az észlelt magatartásra vonatkozik a stílus.

Létezik női stílus, és férfi stílus is a vezetésbe. A legtöbb nő nehezen viseli a negatív kritikát, ezért erőn felül küzd a feladatokkal. Meg akarnak felelni a férfiak vezette világban, férfiak által felállított szabályok között. Egy olyan világban ahol egyből cselekedni kell, és ahol egyformák az elvárások nők és férfiak között. Emi nem baj. Mi emberek sok mindenben különbözünk, ami csodálatos. Nem hiszem, hogy valóban ez nemiség kérdése, bár ez is egy fontos csoportosítási szempont. A személyiség, a képesség, az intelligencia fontosabb a nemiség felett. Ha valaki intelligens, akkor tudja a különbségeket kezelni, akkor nem probléma a nemiség sem. Egyensúly akkor lesz, ha a nők és férfiak nyitottan, egymás képességeit elismerve tudják a feladatokat megoldani az egyediségükből adódó erősségekkel.

Sokféleképpen lehet megkülönböztetni vezetési stílus, ahogy a fenti felsorolásból is következik, mivel sok összetevője van egy stílusnak.

Most maradok mégis a férfias, és nőies képességek alapján létező két stílus bemutatásánál.

Lássuk a kettő közötti különbséget.

A női vezetőknek általában fontosak a kapcsolatok, arra törekednek, hogy elfogadják őket, túkanyóként ápolják az emberi viszonyokat. Arra törekednek, hogy mindenki jól érezze magát, jó kapcsolatok alakuljanak ki a csoportban, és ettől várják, hogy eredményesen végezzék a munkát a csapat tagjai. Arra törekednek, hogy mindenki érjen el sikerélményt, inkább pozitív visszajelzéssel ösztönzi a dolgozókat a jobb teljesítményre. Nyomon követésnél inkább érzelmi alapon kérnek számon, illetve avatkoznak be a megrekedt folyamatokba. Inkább támogatóként állnak a beosztottak mellet, ösztönzik őket, elismerik a sikereket, és optimistán állnak a jövő elé. Sokat dicsér, és motivál, a pénznél fontosabb szerepet kap az őszinte elismerés, és kiemelés. Törekszik a csapat egyenrangúságának kialakítására. Ezt nevezi a szakirodalom átalakító vezetési stílusnak.

A férfi vezetőkre nagyobb számban jellemző a működtető vezetési stílus. Erre a stílusra az egységes feladatleosztás a számok alapján történő számonkérés a jellemző. Az adok-kapok elv az alapvető működtetési elv. Nem veszi figyelembe a képességeket, ezt inkább gyengeségnek tekinti, mint erősségnek. Pénzzel motivál, és a teljesítmény alapján jutalmaz, vagy büntet. Folyamatos szigorú ellenőrzés alatt tartja beosztottjait. Különösebben nem figyel az emberi tényezőkre. Erre a stílusra jellemző, hogy az alapján ítéli meg az embereket, hogy mennyit teljesítenek, nem veszik figyelembe, hogy milyen a beosztott, milyen értékrendet képvisel. (egy sorozatgyilkos, egy besúgó, ha jól lapátolja, a havat kaphat jutalmat?) Az anyagi világ érvényesül a lelki világ rovására. Csak annyira foglalkozik, ezzel amennyire kell a minimálisan fenntartható munkavégzéshez.

A kutatások kimutatták, hogy sokkal eredményesebb a támogatói stílus, mint a működtető stílus. Eredményesebben működik az a csoport, ahol jellemzően a támogatói vezetési módszertanokkal, eszközökkel menedzselik az eredményeket. Persze a valóságban nincs csak egy stílus. A stílusok az elvárások fajtáihoz is igazodnak, és egy vezetőben több stílusjegy is megtalálható.

A nők és a férfiak akkor tehetik a legjobbat a vállalatuknak, ha együtt, egységes arányban tudják vezetni a csapatot. Mindenkinek vannak erősségei, és ezeket az erősségeket összeadva lehet megalkotni a legjobbat. Ne a másik gyengeségét vegyük alapul, ha vezetőtársainkkal dolgozunk, akár nő akár férfi. Vegyük észre az erősségeket, és ismerjük el. Persze ne egy rózsaszín köd legyen az irodában az őszinte kommunikáció alapja az eredményes együttműködésnek. Ahogy erről már írtam a kommunikáció című cikkemben is (ha érdekel, a téma olvasd el a cikket) Ekkor összeadódnak a pozitív tulajdonságok, képességek, ami hegyeket mozgat meg. Ilyenkor érzi mindenki a kiteljesedést, a munkája értelmét, és a sikert. A vezetői csapat, vagy személy akkor lesz jó, ha a vezetésben különböző vezetői stílusú, személyiségű, értékrendű emberek intelligensen egymást támogatva vezetik a csapatot. Én ebben hiszek.

 

Köszönöm, hogy idődet nekem szentelted, ha tetszett, amit olvastál, akkor oszd meg, és oszd meg tapasztalataidat, véleményedet a témával kapcsolatban.

Ha szeretnél többet törődni magaddal, ha szeretnél törődni a céljaiddal, akkor jelentkezz be egy coachingomra e-maiben, telefonon, keress meg, és segítek neked a megvalósításban.

Addig is szép napot, Netti

Vegye fel velem a kapcsolatot!