user avatar

EGYSZERŰSÉG

Pintér Netti 2017-04-04

Jelen írásom mottója: Akik olyan őrültek, hogy azt hiszik, hogy megváltoztathatják a világot azok meg is teszik. Coaching minden napra.


AZ EGYSZERŰSÉG miért jó az életünkben?

 

Jelen írásom mottója: Akik olyan őrültek, hogy azt hiszik, hogy megváltoztathatják a világot azok meg is teszik. Pl.: én a Te coachod.

 

A munkahelyünkön sokszor tapasztaljuk, hogy a túlkomplikálás, a feladatok túlgondolkodása, a vezetők egymás közötti kommunikálásának hiánya, vagy pont ellenkezőleg a feladatok túlkommunikálása, a sok feladat, és túlbiztosítás csak nehézkesebbé, eredménytelenebbé teszi a munkát.

Ha egyszerűséggel közelítem meg a dolgokat, akkor nem azzal foglalkozom, ami van, hanem azzal hogy mit kapok általa.

Magabiztosságot, elégedettséget, vagy bizalmat.

Ha sikerül odáig eljutni valakinek, hogy felszínre hozza az átláthatóságot, az igazságot, az érthetőséget, képes tisztán és egyszerűen megfogalmazni a mondanivalót, vagy a használhatóságot, (egy tájékoztatót, egy elvárást, vagy a célokat) akkor az üzenet közvetített eredménye (az ügyfélben, a munkatársban) az egyszerűség, az őszinteség, a fegyelem, és az intelligencia.

Az egyszerűséget úgy érhetjük el, ha a lényegre koncentrálunk. Az eredményre. Arra, hogyan lehet a legegyszerűbben megvalósítani egy feladatot. Egy japán üzletembertől olvastam régebben, hogy a fontos dolgokat, a sürgős dolgok soha nem előzhetik meg. Én e szerint élek. A legfontosabb, hogy egyszerűen közelítsük meg a világot. Nekem a gyermekeim a legfontosabbak, és a munkám, a többi (sürgős) dolgok, pedig ezeket követik. Ilyen egyszerű. Vannak helyzetek, mikor hiába szeretnék a lényegre koncentrálni (ami az egyszerűség alapeleme) mégis rengeteg felesleges dologgal kell foglalkoznom. Csak azért, mert feladat, és el kell végezni.

Léteznek fejlett vállalati kultúrák, ahol vezérelv, életfilozófia az egyszerűsítés. Nem költséghatékonyságból, hanem mert, kutatások bizonyítják, hogy eredményesebb az a cég, ahol nincsenek végrehajthatatlan rendelkezések, amelyek folyamatos frusztrációt eredményeznek a dolgozókban, ügyfelekben.

A bonyolult egymáson keresztülfutó, összeakadó rendszerek észre sem veszik, mégis tehetetlenségben vergődnek. Nincs növekedés, vagy ha van, akkor egyre több munkaórával, vagy különböző megszorításokkal érik el.

A túlbonyolítás nem szükséges. A túlbonyolítás rabolja az energiánkat, időnket, pénzünket, az optimizmusunkat. A túlságosan sok információ eltemet minket. A tisztánlátásunkat zavarja, nehéz a lényeget meglátni, és e lényegre koncentrálni. Nehezebb a feladatot megtervezni, hozzáfogni, véghezvinni, közben pedig lankad az érdeklődésünk. Összpontosítsunk a lényegre, a fontos dolgokra, és a világunkat leegyszerűsítjük, ezáltal boldogabban is élhetjük világunkat.

Zárásként kettő japán közmondást idézek. Azért kettő, mert nem tudtam választani.

Tanulni gondolkodás nélkül sötétséget, gondolkodni tanulás nélkül veszélyt jelent.

A bölcs harmóniában él másokkal, még ha azok véleménye eltérő is, a bolond az azonos véleményen lévőkkel sincs harmóniában.

Ha szeretnél többet törődni magaddal, ha szeretnél törődni a céljaiddal, akkor jelentkezz be egy coachingomra e-maiben, telefonon, keress meg, és segítek neked a megvalósításban.

Addig is szép napot, Netti coach Kecskemét

Szép napot kívánok Neked, ha tetszett, amit olvastál, kérlek, oszd meg másokkal!

Nézd meg a facebook oldalt is, ahol további bejegyzések várnak!

Vegye fel velem a kapcsolatot!