user avatar

3+1 EMBERI ERŐFORRÁS azaz coaching minden napra

Pintér Netti 2017-04-02

Az emberi erőforrások a vállalatok legnagyobb erőforrásai. Megy a harc a cégek között a jó képességű munkavállalókért. Coaching minden napra.


3+1 EMBERI ERŐFORRÁS az élethez

egy coach írása:

Az emberi erőforrások a vállalatok legnagyobb erőforrásai.

Megy a harc a cégek között a jó képességű munkavállalókért. Iskolai bizonyítványok, neves előző munkahelyek a szakmai önéletrajzokban. Hiába a tudás papíron, mégsem váltja be a munkavállaló a hozzáfűzött reményeket. De ez a magánéletre is ugyanígy igaz. Aki az első 3 randin még szimpatikus, példás a családja, pompás a munkája, az lehet, hogy 3 hónap múlva számunkra mégis hanyagolható kategóriába kerül. Mégsem jó a személyisége?

Vagy, miért is? Olvasgattam egy kicsit a témában megosztom veletek vázlatosan a tanultakat. Tehát egy emberben lévő erőforrások az alábbiak:

 

  1. Tudás

A tudás hatalom szokták mondani. Az a tudás hatalom, amire igény van, ami a piacon eladható. Egy apró információ is lehet hatalom. Lehet hatalom egy képesség, egy tapasztalat, egy élmény is. A gondolkodásunk az, amivel képesek vagyunk a tudást alkalmazni, felismerni a helyzetekhez megfelelő döntéseket.

Minél több (vállalati kultúrát ismer meg valaki) ismeretet képes megszerezni az ember, annál változatosabb megoldási stratégiára lesz képes. A mai elvárásokat, és a világ gyors változását figyelve minden munkahelyen folyamatosan kell tanulni. (A jó pap holtig tanul.)

  1. Lelki tényezők

Lelki erőt, magabiztosságot ad, ha az embernek van célja (nem csak vágya). A céljába vetett hite, és önbizalma, hogy meg tudja valósítani a célját. Az önbizalmadat egész életed során, csupa jó szándékú ember vagdossa a célodhoz vezető úton. Ennek felismerésében is segít a coaching. Kategorikus kijelentésekkel, ami a következő emberi erőforrást vetíti elő és az értékrendből fakad. (Én csak nézek, mint a moziban. Ez tényleg komolyan gondolja?) A hitedet ekkor elkezded megkérdőjelezni, és a célodban is elbizonytalanodsz. (Ne tedd.) (Egy előző cikkben írtam az önismeretről, ott részletesebben is elmerülhetsz a témában)

 

  1. Érzelmek

Spinoza szerint az érzelmek jobb megértésével, és értelmezésével tudna az ember kilépni saját korlátaiból. Az érzelem olyan szubjektív állapot, mely a környezetünk változásaira reakciókén jelenik meg. Illetve a későbbi viselkedésünket is meghatározza. James-Lange pszichológus ezzel ellentétesen azt állítja, hogy a környezeti hatásokra alakulnak ki az érzelmek. Az előbbi bölcseleteket figyelembe véve sokszor befolyásolja az emberi erőforrás minőségét az érzelmek akár negatív akár pozitív irányba. (Biztos vagyok benne, hogy Te is tapasztaltad már magadon pl.: mikor sírtál.) Az EQ fejlesztésében is segít a coaching.

 

  1. Értékrend

Az értékrenddel zárom a felsorolást, mert nekem ez alap emberi erőforrás. Ez mozgatja a fenti forrásokat is. Mit tart jónak, és rossznak egy ember? Miben hisz, hogyan jeleníti meg a viselkedésében? Mit tanul? Mire nyitott? Mennyire nyitott? Van-e hite? Van-e egyáltalán értékrendje, vagy csak bolyong valahova? A kérdésekre adott válaszok maga az ember értékrendje. Számomra a biblia nem demagóg értelmezése elfogadott értékrend. Az értékrend minden embernek önbizalmat, magabiztosságot eredményez. Közben nyitottnak kell lennünk más értékrendek megismerésére, tanulmányozására, elfogadására. A szélsőség ebben az esetben sem elfogadott, és károkat okoz az emberi kapcsolatokban. A jó értékrend motiváló, segít a célok megvalósításában, a tanulásban.

 

Ismerve a fenti erőforrásokat talán könnyebb eldönteni, hogy egy ember az adott környezetbe miért nem illik bele. Persze tudom, abból főzünk, ami van. Mégis ha van lehetőségünk a környezetbe illőt válaszuk, vagy ha van lehetőségünk, akkor valamelyik értékrendet formáljuk. Sok lemondással, erőfeszítéssel, konfliktussal jár a közös munka, akár a munkahelyünkön, akár a magánéletünkben. Minél több ismerettel rendelkezel a másik emberről, minél jobban tudod beépíteni a tapasztalatodat a cselekedeteidbe, annál jobb eredményeket érhetsz el.

Szókratész idézettel zárom:

„Az ellentétesre csiszolt illik össze, és ellenkezőből a legszebb az illeszkedés, és minden viszály által jön létre.”

Ha szeretnél többet törődni magaddal, ha szeretnél törődni a céljaiddal, akkor jelentkezz be egy coachingomra e-maiben, telefonon, keress meg, és segítek neked a megvalósításban.

Addig is szép napot, Netti coach

Kívánok Neked sok boldogságot hozó coaching tapasztalást. 

 

 

Vegye fel velem a kapcsolatot!