user avatar

Elvárások, azaz coaching minden napra

Pintér Netti 2017-04-02

Nem akarok provokálni, mégis a társadalmakban tapasztalható változások megértéséhez ismerni kell a nőket foglalkoztató kérdéseket. Coaching minden napra.


ELVÁRÁSOK

egy coach írása

A társadalmakban tapasztalható változások megértéséhez ismerni kell a nőket foglalkoztató kérdéseket. Fontos kérdésről beszélünk, mivel ők szülik meg, vagy nem a gyermekeket. Ők nevelik, vagy nem a gyermekeket. Ők vezetik a háztartást, vagy nem. Ők szeretnének egy klubnak, csoportosulásnak, önkéntes közösségnek a tagjai lenni, vagy nem. A nőket érintő elvárásoknak megfelelni nem lehet. Tökéletes nincs. A világban a felmérések igazolják, hogy a nők akrobataként egyensúlyoznak az elvárások között. Az eurocentrizmus által felállított szerepeknek nem tudnak már a nők megfelelni.

Egy nő legyen anya, feleség, házvezetőnő. Kivalló munkaerő, mert kell a pénz. Pénz nélkül csak kiszolgáltatott személy, amely szerepben nem tudja érvényesíteni az elképzeléseit. Mondjuk, sok nőnek ez a szerep nem probléma. Nem vagyunk egyformák. Persze az ebből adódó elkeseredés, zaklatottság a nőket boldogtalanságba hajszolja. A család tud segíteni ebben, ha a sztereotípiákban gondolkodik. Véleményem szerint nincs idő arra, hogy beleférjen egy nőnek egy napjába minden. Hála Istennek látom a lányaimon, hogy az énbelém nevelt (persze mind jó szándékkal) női szerephez kapcsolt elvárásoknak már nem akarnak megfelelni, és a kulturális elvárások által leosztott házimunkát sem veszik csak rájuk osztható természetes feladatnak. A kulturális szerepek társadalmanként, régióként eltérőek lehetnek. Ezeket az elvárásokat nagyban befolyásolja, a szocializáció, az iskolázottság, az anyagi körülmények, az intelligencia. A nőknek ugyanazokkal a kihívásokkal kell szembesülniük, mint a férfiaknak, ráadásul, még a kulturális környezet elvárásainak is eleget kell tenniük.

Fontos a nőknek az önismeret, hogy tisztában legyenek a képességeikkel, az igazi céljaikkal, és az ahhoz vezető útról legyen tervük. Ebben segít neked a coaching. Ekkor már a sztereotípiák kevésbé befolyásolják, kivéve, ha gyenge önértékeléssel rendelkeznek. Amiről persze a kulturális környezet folyamatosan gondoskodik, akár a médián keresztül, akár a közvetlen baráti, családi, munkahelyi környezet.

Miért gondolom ezeket? Jöjjenek a tények:

Európában a nők átlagosan (!) 16%-al keresnek kevesebbet, mint a férfiak, Magyarországon 17,6%. Magyarországon a parlamenti helyek 8,8%-át foglalják el nők. Az Egyesült Államokban a felső vezetők 14%-a nő. Európában, az igazgatósági helyeken csupán 16%-át foglalják el nők. A világ piacvezető cégek vezérigazgatóinak kevesebb, mint 5%-a nő. A világ 195 független országa közül csupán 17-nek van női vezetője. Ettől függetlenül, mégis az egyetemi diplomát szerző nők aránya az OECD országokban 2005-ben 57%volt, az előrejelzések szerint 2025-re 63% lesz. A női vezetők 54%-a gyermektelen az USA-ban. Az USA-ban a fogyasztási döntések 83%-át nők hozzák, míg Nagy-Britanniában ez az arány 80%.

Lehet boncolgatni tovább a témát, az okokat keresve. Nincs szándékomban hibáztatni, vagy felelősöket keresni. Ez egy folyamatban lévő pillanat, jelenlegi állapot. Én hálás vagyok jelenlegi helyzetemmel, mivel tudom, hogy a világ számos pontján, akár az országunkban is nálam sokkal rosszabb körülmények között élnek nők, asszonyok. Én elégedett vagyok az életemmel, saját magam felé támasztott elvárásnak felelek meg mikor a női helyzetekről írok, mivel ez a jelen, a jövőnkre van kihatással. Meg kell érteni a női erőforrásokat, és ha ez megtörténik, akkor lehet változást elérni a jelenlegitől eltérő irányba.

Ha szeretnél többet törődni magaddal, ha szeretnél törődni a céljaiddal, akkor jelentkezz be egy coachingomra e-maiben, telefonon, keress meg, és segítek neked a megvalósításban.

Addig is szép napot, Netti coach

Ha tetszett a téma, kérlek, oszd meg ismerőseid, barátaid között. Várom kommentjeiteket, ötlet javaslataitokat. Téged mi érdekel a nőkkel kapcsolatban, melyek azok a témák amik foglalkoztatnak, ami hátrányosan érint a nemed miatt?

Vegye fel velem a kapcsolatot!