user avatar

Önismeret egy könyv segítségével?

Pintér Netti 2017-03-31

Németh Gábor Egy mormota nyara című könyvérből szeretnék veletek megosztani egy történetet, mely engem nagyon megfogott. Az egész könyv nagyon jó, ajánlom figyelmetekbe. Coaching minden napra.


A jelenet egy afrikai piacon játszódik, ahol nagy a zsúfoltság az embertömegtől. A turisták bambán nézelődnek, kapható itt minden, amit csak el lehet képzelni, és minden él, vibrál, mozgásban van. ( önismeret) Az író is ebben az embertömegben van, egy karkötőt szeretne magának venni, mely a hiedelmek szerint megvédi a rossztól. Szóval keresgél az árusok között, mikor egy emberre lesz figyelmes, aki fennhangon kezdi játékra hívni az vásározókat. A játék, az itt a piros, hol a pirost jelenti. A játékmester a tömegből pásztázza a tekinteteket, majd egy kibiccel el kezd játszani.

Nyer a kibic, a játékmester túljátszott sajnálkozással mindent vagy semmit-ajánlatot tesz az afrikainak. A játékos belemegy, és azt is megnyeri. Az asztal körül egyre nagyobb lesz a tömeg, amelyben egyre fokozódik az izgatottságtól a hangulat. Egy északi karakterű ember is hangosan kifejezi egyet nem értését a soron következő tippre. Erre a játékmester felajánlja a játék lehetőségét, amit elfogad az északi. Az új játékos előveszi a tárcáját, és keresgélni kezdi a tétre valót, majd magabiztosan ráteszi a pénzt az egyik harangra, ami alatt a kockát sejti. Egy másik játékos is helyez el pénzt egy másik harangon. Kisebb várakozás után, felemeli a harangokat a vezető, és az északi nyer. Közben a koncentrációtól észre sem vette, hogy a vállán lévő kamerát, egy fiatal vékony fekete hajú lány kicserélte egy réz hamutartóra, és gyors mozdulattal már át is adta a társainak. Ekkor váratlanul hangos füttyszó hallatszik a tömegből, és az északi a meglepetéstől dermedten figyeli, ahogy az afrikaiak egy pillanat alatt eltüntetik a játék kellékeit, és már szét is spriccelnek a tömegben. Az idegen révetegen áll az egyre ritkább forgatagban. Nem tudja felfogni a történteket, minden a perc töredéke alatt történik körülötte, és még fel sem fogja, hogy átverték.  A hely a láthatatlan valóság rabjává esett. Bábu volt a férfi, egy megtervezett, összeszokott gépezet bábúja, és nem vette észre, nem látta maga körül a valóságot.

Látványos a jelenetben az utcán nevelkedett emberek leleményessége, láthatatlansága, önreflexivitása. Nem tanulták iskolában a marketinget, a kérdéstechnikát, mégis ismerik az összes emberi szükségletet, a nyereség utáni vágyat, és a veszteségtől való félelmet. Nem kell motiválni őket arra, hogy még jobbak legyenek, és ez által még jobb eredményeket érjenek el. Nekik nem kell motiváció, nekik szükségük van a pénzre, hogy enni tudjanak. Ezeknek az embereknek milyen lehetőségeik vannak (pénz nélkül)? A valóságra, melyet nem akar észrevenni az "északi" vagy nevezhetjük európai gondolati klisékbe, saját megszokásaiba szorult emberekre, teljes iparágak épülnek. Ez azért tud működni, mert még mindig azt feltételezik, az emberek hogy minden az ő javukat szolgálja, illetve a megszokásaiktól észre sem veszik a valódi életet, a valódi környezetet. Balekok. a saját megszokásaik rabjai. Balekhalászat megy univerzális szinten, te pedig legyél tudatos az életed minden percében, így talán te kevesebbszer leszel (nem csak Afrikában) az ipari balekhalászok áldozata.

Ha szeretnél többet törődni magaddal, ha szeretnél törődni a céljaiddal, önismereteddel, párkapcsolatoddal, akkor jelentkezz be egy coachingomra e-maiben, telefonon, keress meg, és segítek neked a megvalósításban.

Addig is szép napot, Netti coach, mediátor.

Vegye fel velem a kapcsolatot!