user avatar

Párkapcsolati témák. Kooperáció a hosszú élet titka. Hogyan segít a coaching?

Pintér Netti 2018-10-29

Szingliként vagy kapcsolatban


NOVEMBERBEN A PÁRKAPCSOLATÉRT A SZKAFANDERBEN

„Karácsonyra boldog leszek.” Szingliként vagy kapcsolatban J

"Minek szidnád a tegnapot? Inkább csinálj magadnak jó előre még egy szép napot" (Demjén Ferenc)

Októberben a karrier, vállalkozás, és a hozzá kapcsolódó témakörök a kommunikáció, váratlan helyzetek kezelése, jövőtervezés volt a fő tématerület a Szkafanderen. Imádtam a cikkírást, mert egy fontos életterületen dolgoztunk közösen a karrieren. Miért fontos a pénzen kívül a karrier?  Az önbecsülés miatt. Novemberben egy egyedülálló hangulattal találkoztok a Szkafanderen. A téma a párkapcsolat lesz. Ez kapcsolódik az októberi témához. Mi a közös pont? Igen az önbecsülés. Ezzel készülök Nektek az ünnepek közeledtével, hogy hozzájárulhassak a posztokkal, írásokkal, coachinggal, derűvel, desinggel az előkészületi munkálatokhoz.

Nem hiszem, hogy az ember, különböző módon reagál a munkájában, párkapcsolatában, a világban megjelenő helyzetekhez. Fontos éreznie, hogy elismerik, szeretik, és hasznos a tevékenysége. Egy életlátása van, és ezt használja minden életterületen.  Mindenhonnan kapunk visszajelzéseket. Vállalkozóként a rendelések, megbízások (stb.) számából, párkapcsolatban a figyelem, kedves szavak (stb.) alapján minősítjük magunkat. Ezek a visszajelzések lehetnek különbözőek, egymásnak ellentmondóak a különböző életterületeken. Ahol ez a visszajelzés nem kedvező az ember számára, ott érezzük az elakadást. Egy személyiségünk van jobb esetben (nem vagy skizofrén) és ezek a személyiség jegyek határozzák meg a világról alkotott képet, és reakciónkat az előttünk álló helyzetekre. Természetesen a szocializáció, tanulmányok, környezet is befolyásolja a reakciónkat. A személyiségjegyek ismerete azonban fontos eleme a helyzetekkel való megküzdésnek. ( Coaching alkalmával a személyiség jegyeit teszek, segítségével megismeri a Coachee (a coachingon részvevő személy, vagy megbízó). Most nézzük, hogy a párkapcsolati területen mit lehet tenni az elvárt, ideális állapot megvalósításáért.

Egy Dr. Kolláros megállapítással kezdem:

"A szerelem a legkevésbé sem hatékony vállalkozás, értékét éppen a kiszámíthatatlansága, előre jelezhetetlensége, kontrollálhatatlansága adja." Dr. Kollár

Mégis jó a párkapcsolaton dolgozni, mert jó megtalálni a rendet, és keresni a kalandot minden nap, és erre jön a szokásos kérdés: Hogyan?

Kezdjünk hozzá, hogy a párkapcsolattal kapcsolatos gondolataidat, érzelmeidet rendezzük, standardizáljuk. Keressük meg azokat az elemeket, amelyek akadályoznak, vagy blokkolnak a számodra ideális párkapcsolat kialakításában, fent tartásában. Felteszek néhány kérdést, kérlek, gondolkozz el rajta. A kérdésekhez kapsz idézeteket is, melyeket a Szkafander facebook oldaláról gyűjtöttem össze. Ezeket inspirációnak szánom Neked.

·         Első kérdésem hozzád, milyen életforma tesz téged elégedetté? Ebben élsz most?

"A helyzetnek nincs semmi oka, hogy megváltozzon magától." Európa Kiadó

·         Szavakba tudod-e foglalni szándékaidat, álmaidat, azt az életformát, amit szeretnél?

„Elég jó móka megvalósítani a lehetetlent” Walt Disney

·         Ha igen a válaszod, akkor a következő kérdésem, hogy hányszor indultál el megvalósítani?

„Bármi megtörténhet. Viszont az események nem teljesen kiszámíthatatlanok, újra és újra bekövetkeznek hasonlóak. Vannak valószínűek és kevésbé valószínűek.” Dr. Kollár

·         Ha nem a válaszod, akkor ki tudja a Te álmaidat szavakba önteni?

"Ha azt gondolod, hogy valami nehéz, akkor az nehéz. Ha azt gondolod, hogy valami könnyű, akkor az könnyű. Ha azt gondolod, hogy valami nem könnyű, de nem is nehéz, akkor az nem könnyű és nem is nehéz. De akkor milyen valójában? Menj, igyál egy kis vizet, és azután rögtön rájössz, hogy a víz milyen, forró vagy hideg. Ne hozz létre nehezet vagy könnyűt! Ne hozz létre semmit! Amikor csinálsz valamit, csak csináld!" Zen tanítás

·         Hogyan próbálkoztál?

"Minden ember saját filozófiával bír, amely meghatározza, hogy milyen perspektívából látja a világot. Személyes filozófiánk megváltozása a világról alkotott elképzeléseinket is nagymértékben módosítja." William James (1981)

·         Melyek azok az eredmények, amelyek örömöt jelentettek az eddigi kísérleteiddel?

„Mindegy, hogy vacakul érezzük-e magunkat vagy jól, egy biztos: aznap még bármi történhet velünk! És az sem számít, ha az esetek többségében semmi különös nem történik. A lehetőség benne van a reggelekben.” Monica Baldwin

·         Melyek azok, amelyek nem hozták az elvárt eredményeket?

Az élet izgalmas utazás. Ennek során kétségtelenül találkozunk akadályokkal, ezeket az akadályokat, vagy kikerüljük, vagy átugorjuk, vagy eltakarítjuk, és folytatjuk az utazást.

 

Várlak szeretettel egy coachingra. A coachinggal kitágíthatod a lehetőségeid körét.

+36-30-310-0461 hívj bátran. Pintér Netti design Coach a designgondolkodás szakértője.

 

„A kutatások szerint a coaching megtérülése anyagiakban mérve is többszörös, nem beszélve a pozitív érzelmi hozadékokról: a biztonságról, a "fontos vagyok és támogatnak, amikor szükségem van rá" érzésről, a konfliktus helyzetek csökkenéséről, a jobb minőségű szakmai és emberi működésről” - zárja szavait Medgyesi Kriszta. HR portál Coachinggal a párkapcsolatért. 

Vegye fel velem a kapcsolatot!