user avatar

A VÁRATLAN HELYZETEKKEL VALÓ MEGKÜZDÉS 5 ALAPELVE, coaching minden napra

Pintér Netti 2018-10-17

A KREATÍV PROBLÉMA MEGOLDÁS. OKTÓBER A CÉGEK, VÁLLALKOZÁSOK HÓNAPJA A SZKAFANDEREN


A VÁRATLAN HELYZETEKKEL VALÓ MEGKÜZDÉS 5 ALAPELVE

OKTÓBER A CÉGEK, VÁLLALKOZÁSOK HÓNAPJA A SZKAFANDEREN

A váratlan helyzetekkel való megküzdéshez sok kompetencia szükséges, ezt talán nem is kell propagálni, mindenki a saját bőrén érzi a fontosságát. Nézzünk 5 alapelvet, amely előre viszi a céged eredményességét.

1.    Légy Designer. Az ipari társadalom fejlődésével párhuzamosan a design szakmává, majd szakmákká nőtte ki magát, és egyre több területre kezdte kiterjeszteni a hatósugarát. A design elsődleges, mára már meghaladott jelentése: kinézet, külső, forma. Mi a céged megjelenési stratégiája, mennyire van ez összhangban a kollégáid elképzelésével, és a végzett tevékenységével? Steve Jobs, az Apple „atyja” meghatározása szerint a design ma már ennél jóval több: „Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works.” Azaz: A design nem azt jelenti, hogy valami hogyan néz ki, hanem azt, hogy hogyan működik. Jobs definíciója szerint tehát a külső, az esztétikum csak a felszín, a design lényegi értelme sokkal inkább a kreatív problémamegoldás.

 

2.     Légy Reziliens. A problémákkal, váratlan helyzetekkel való megküzdéséhez fejleszteni kell a képességeinket, a munkatársaink képességeit. A dolgozóid képesek a folyamatosan változó elvárásokhoz, az állandó készenléthez és változásokhoz úgy alkalmazkodni, hogy optimisták és egészségesek maradjanak? A egyik legnagyobb erőforrás, ha a dolgozóidat képessé teszed arra, hogy a munkahelyen gyorsan, eredményesen kezeljék (pl.:az arrogáns ügyfélpanaszokat), a váratlan konfliktusokat, illetve a stresszes, túlfeszített tempót.

 

3.    Ismerd meg a céged? Az igazi önismeret, ha rájössz: "Kevés vagyok", és ez változtatásra ösztönöz. Szuper dolog, amit eddig elértél. Kevés ember adottságaival rendelkezel, ha céged, vállalkozásod van. Van benned valami, ami eddig eljuttatott. A következő, kérdés, hogy mi legyen a következő lépés. Az eddigi meg szokott viselkedési mintázatok valódi egyedi eredményeket tudnak hozni? Mi az elakadás, megtorpanás oka, lehet, hogy pont maga a panelviselkedés? Tudod, hogyan reagálsz egy-egy ismétlődő helyzetre? Mindig ugyanúgy? Ebből következik a következő kérdés? Hogyan lehet máshogy? Rendelődj alá a változásnak. Teremtsd meg magad újra. Mert ha te új perspektívákon keresztül látod a céged helyzetét, akkor a vállalkozásod is szuper nagy lendületet kap.

 

4.    Evolúció. A jövő kiszámítható? Folyamatosan fel kell készülni, és választ kell adni az eseményekre. Az események nem kiszámíthatatlanok, vannak valószínűek, és kevésbé valószínűek. Meghatározhatja a körülmény, az időtényező, és a szereplők kompetenciái…Ezekre a cégednek van befolyásoló hatása? Neked van befolyásod az eseményekre? Ismered a jövőt?

 

5.    Jövőkép. Hol van a céged egy év múlva? Hol van a céged öt év múlva? Hol van a céged 10 év múlva? Ezt ismerik az alkalmazottaid? Tudják, hogyan befolyásolhatják az eredményeket, a siker felé vezető úton? Te tudod, hogyan lehet befolyásolni az embereket?

 

 

Még rengeteg szempont van, és asszociáció, ami segíti a cégedet, vállalkozásodat. Keress, hogy a cégednek legyenek új szempontjai. Pintér Netti Design Coach, a tervezői gondolkodás szakértője vagyok, rendelkezem mediátor képzettséggel, LIFE és business Coach életvezetési, üzleti tanácsadó minősítéssel. Rendelkezem továbbá IACM-CBLC nemzetközi tanácsadói fokozattal. A Magyar Coachszövetség, a Rezilienciáért, azaz az Életminőség, és a Szervezeti Kultúra Javításáért Alapítvány tiszteletbeli tagja vagyok.

Vegye fel velem a kapcsolatot!