user avatar

SZTÁRGYÁRTÁS A COACHINGGAL

Pintér Netti 2018-10-06

MIÉRT ÉPPEN "ALASZKA"? Sztár, kérdőjel, fejőstehén vagy döglött kutya?


Sztárgyártás a coachinggal

Miért éppen (Alaszka), miért éppen a designgondolkodás?

Tegnap egy nagyon magas színvonalú konferencián voltam. Sok sztárvendég volt, beszámolójuk alapján mindenki sok szülői, tanári, munkahelyi vezetői támogatást kapott az induláshoz, a karrierben, megfelelő iskolákba jártak, ami jó alapot jelenthetett a sikerüknek. (ezen kívül természetesen sok egyéb tényező is)

Volt azonban egy roma asszony, aki valóban a lehetetlenre vállalkozott, roma mély szegénységben lévő gyerekeknek játszóházat tart fent, pénz nélkül. Nagy volt a kontraszt. Ez inspirált a cikk megírására.

Mi van azokkal az emberekkel, akik nem kaptak szülői támogatást, nem jártak megfelelő iskolába, nem volt olyan a szociális hátterük, nem volt szerencséjük? Vagy ez mind megvolt, de még sincs meg egy bizonyos támogatás az életükben, bizonyos tekintetben egyedül vannak, vagy egyedül maradtak a siker felé vezető úton, éppen ezért nagy a veszélye, hogy nem is érik el, pedig lobog a tűz bennük, pedig tehetségesek.

Miért kockáztatsz egyedül?

Nézzünk erre egy példát, egy szempontot.

Ha megvizsgálod, a karrieredben a Te személyedet minek gondolod magad, mint termék? Hisz ha jobban átgondolod a munkaadóknak, a megrendelőidnek, Te egy termék vagy. Sztár, kérdőjel, fejőstehén vagy döglött kutya?  A sztártermékek iránt folyamatosan nő a kereslet, a termelő piaci helyzete erős, magas a piaci részesedése. A kérdőjelek azok a termékek, amelyek iránt nő a kereslet, de a relatív piaci részesedés még alacsony, és lehet, hogy az is marad. A fejőstehenek révén a szervezet még uralja a piacot, de a kereslet növekedése már csökkenőben van. A döglött kutyák azok a termékek, amelyeket a piacon már nem keresnek, és a piaci részesedésük is alacsony.

Hogyan lehet valaki sztártermék?

Ahhoz, hogy a karrieredben a cél felé vezető utat lerövidítsd, vagy elérd a sikert, igen ahhoz kell egy segítő, egy edző, aki folyamatosan melletted van, ha Te igényled. Ott van melletted, és mindenben támogat, még abban is, hogy olyan szempontokat ismerj meg, ami eddig észrevétlen volt a számodra, és felnyissa a szemed. Mindenki úton van, tart egy cél felé, el szeretne, akar érni (temperamentumtól függően) valamit. Ehhez a sikerhez juttat el a coach, a designgondolkodás. A mit nem helyett a mit igen. „Nekem nem fog sikerülni, nekem erre nincs pénzem, nekem nem kell támogató, nem, nem, nem, és oly sok nem, helyett nézzük, hogy miért igen. A lehúzó, és terméketlen gondolatok helyett, mi az, ami előre visz, ami a számodra gyümölcsöző. Ne gyengítsd, hanem erősítsd magad. Ez nagyon könnyen hangzik azonban a gyakorlatban megvalósítani nem könnyű a szokásaink miatt. Egy 30-40 év körüli embernek, már annyi berögzült automatizmusa, szokása van, hogy a gyermeke csak kapkodja a fejét, és nem is érti, miért gyilkolják egymást, vagy saját magukat a szülei akár párkapcsolat, akár karrier, akár szülő, gyermek kapcsolat tekintetében.  

Ha megtanulunk bízni egymásban példátlan fejlődésen mehetünk keresztül. Fontos felismerni, hogy szokásaink, gondolkodásmódunk, készségeink teszik lehetővé, életünk alakulását bármilyen élethelyzetben is vagyunk.

Adj bizalmat magadnak, adj bizalmat a coachingnak, hívj és leszek a támogatód, a coachod a sikered felé vezető úton. Várlak szeretettel, Netti.

 

 

 

Vegye fel velem a kapcsolatot!