user avatar

Szeptember a kezdet hónapja a coachinggal

Pintér Netti 2018-09-04

A designgondolkodás miért hasznos eszköz? A módszer bemutatása.


A designgondolkodás miért hasznos eszköz?

A módszer bemutatása.

A designgondolkodáson alapuló tanácsadás célja, hogy az életet könnyebbé, élhetőbbé tegye. A designgondolkodáson alapuló tanácsadás emberközpontú. Azzal kezdődik, hogy mire van szüksége, vagy mire lehet szüksége az embernek. Mi teszi hasznossá, használhatóvá az elméletet, a módszert? Az hogy megvizsgáljuk a „kultúrát” a környezetet, a hátteret, mielőtt elkezdünk ötletelni. Az emberi szükséglet az ahol kezdeni kell, aztán egy prototípus világot, modellt felépíteni, és ez vezet a fejlődés irányába. Egy passzív kapcsolat helyett az élményben való részvétellel lesz hatékony az együttműködés.

A változások korában egy folyamatosan változó környezetben, hogy sikeresek legyünk, és egyben minőségi életet is tudjunk élni szükség, van az új ötletekre, új megoldásokra. A változások alkalmával megkérdőjelezünk néhány alapvető problémát. (pl.: Miért nincs harmónia, megbecsülés, elismerés, megfelelő munkaidő,… elegendő munkaerő, elegendő megrendelő,,,stb …?) a helyzetünkkel kapcsolatban. Az eddigi megoldások, ha eddig nem vezettek eredményre, vagy nem hoztak valódi változást, akkor kezdenek elavulttá válni. A designgondolkodás, új lehetőségeket ad a problémák megoldására, úgy, hogy nem jelent kockázatot az eddigi eredményeket tekintve. A választó magatartás helyett (József, vagy Tibor legyen a férjem?), egy új magatartás típust fedezünk fel az új ötletek alkalmával, melyek előtte nem léteztek. Mindezt hogyan? Fel kell tudni tenni a megfelelő kérdést.

Szerinted hol lehet a legnagyobb haszna a designgondolkodásnak, ha a környezetedet vizsgálod? Kinek, kiknek lehet jó megoldás, milyen helyzetekben tud eredményes lenni?

 

Válaszaidat, ötleteidet, javaslataidat várom szeretettel, Netti. a Te coachod

Vegye fel velem a kapcsolatot!