user avatar

Hogyan tudod kipihenni magad?

Pintér Netti 2018-07-10

Coaching Neked, hogy tudj pihenni


JÚLIUS A FELTÖLTŐDÉS HÓNAPJA, ÉS LEHET AZ ÚJRAKEZDÉSÉ IS?

Coaching minden időszakra

Életem legboldogabb időszakát élem. A Maslow piramis csúcsán vagyok. Valószínű változni fog ez az állapot, addig is kihasználom minden percét, és önreflexív módon élem a napjaimat, mert ez a hasznos számomra, ebből tanulok, és ez a jövőből érkező kérdések megválaszolására a legjobb módszer. Az elmúlt 3 évben sokat tanultam, az azt megelőző időszakban, meg folyamatosan olvastam, kerestem azt az eszközt, mellyel minőségilek változtathatok az életemen. Voltak szégyenletes kísérleteim, ami az ősember megoldási stratégiáihoz hasonlatosak nevezzük Dr. Kollár József Phd. elnevezése alapján „Harcolj vagy menekülj” stratégiának. Ezeket a tévelygéseimet megszolgáltam, vezekeltem, volt „mea culpa, mea maxima culpa. én vétkem, én vétkem, én igen nagy vétkem” önostorozással. Elmúltak a kiszámíthatatlan véggel járó spontán kísérletek, a rutinszerű helyzet megoldások az életemben, sőt ma már tudok azoknak az embereknek is segíteni, akik megtisztelnek azzal, hogy megkeresnek egy személyes, vagy online Coaching igénnyel.

Ma már Design Coach vagyok.

Ami miatt elkezdtem írni ezt a cikket az egy korábbi cikk olvasása közben felmerült felismerés, mely a jelenlegi helyzetemhez vezetett:

Drucker mimden napra: “a siker helyett azt keressük, mi az, amit mi magunk tenni tudunk, amivel hozzá­ járulunk az egészhez. A döntő kérdés nem az, hogyan tudunk eredményesen megvalósítani valamit, hanem az, mit tudunk hozzátenni az egészhez. Csak úgy fejlődhetünk, ha megfelelő munkát végzünk a megfelelő szervezetben.”

Neked is elérhető ez az állapot, ebben segít Neked a Design gondolkodás, ebben segítek Neked Design Coachként.

A Wikipédia alapján:

Mikor van szükség designgondolkodásra?

A designgondolkodás akkor jelent valódi lehetőségeket, ha:

- a probléma okát keresve nem jutunk tovább. (A hibakeresés önmagában jó dolog.)

- a problémában dagonyázunk ahelyett, hogy a megoldás irányába mozdulnánk. (Mindössze odáig jutunk a gondolkodásban, hogy mit nem szeretnénk, de lövésünk sincs arról, hogy "mit igen?".)

- a problémát nem sikerült jól meghatározni. (Mi itt a probléma?)

- a tévesen meghatározott problémához rossz megoldásokat illesztünk. (Álmegoldások, placebók vagy üres körök.)

- a problémának objektíven nem létezik megoldása. (Nincs megoldás a halál ellen.)

- a problémamegoldás érdekében már minden korábban ismert megoldást kipróbáltunk (azokat is, amik elsőre nem feltétlenül jutottak eszünkbe, sőt, a környezetünkben másoknak sem).

- egyszerűen nem is voltak ismert megoldások.

- voltak ismert megoldások, amik azonban jelenleg már nem állnak rendelkezésünkre.

- megszokásokká merevedett megoldásaink az új tervek felfedezésének gátjaivá válnak.

- a megoldás nem jelent valódi kitörési lehetőséget. Fennáll annak a valószínűsége, hogy előbb vagy utóbb újra szembe kell néznünk a problémával. (Ha egy eszköz nem működik.)

- a problémák megoldásával szinte azonnal egy új problémával kell megbirkóznunk.

- a rendelkezésre álló megoldások ugyan jónak és hasznosnak tűnnek, de nem motiválnak minket és az érintetteket.

- valaha motiváltak, de mára megkoptak.

- a megoldások izgalmasak és vonzóak, de nem elég megbízhatóak (kockázatosak vagy egészen kis hatékonyságúak).

- a megoldás megtalálása után is úgy érezzük, hogy kényszerpályán mozgunk, nem elégít ki egyetlen válasz, alternatívákat szeretnénk, valódi választási lehetőségeket igénylünk.

Ugye milyen egyszerűnek látszik a coaching folyamat? Mégsem az. Kell egy jó vezető, aki mint coach segít neked a legjobb kérdésekkel összpontosítani, kiiktatni a belső ellenfelet, és tanulásra ösztönözni.

Ha szeretnél többet törődni magaddal, ha szeretnél törődni a céljaiddal, akkor jelentkezz be egy coachingomra e-maiben, telefonon, keress meg, és segítek neked a megvalósításban.

Addig is szép napot, Netti

Vegye fel velem a kapcsolatot!