user avatar

Mi a design coaching?

Pintér Netti 2018-06-04

Kezdeményezésed a jövő felé, azaz mindenki szabadon eldöntheti, hogy milyen sikereket akar elérni, akár magánéleti, akár karrier, vagy mindkettőre vonatkozóan.


Mi a design coaching? Az egyéni életút felfedezése?

Először megköszönöm, hogy megtisztelsz a figyelmeddel, és érdeklődsz a design coaching iránt.

Kezdeményezésed a jövő felé, azaz mindenki szabadon eldöntheti, hogy milyen sikereket akar elérni, akár magánéleti, akár karrier, vagy mindkettőre vonatkozóan.

Sok felkérést kapok, hogy magyarázzam el a design coaching lényegét, miért más ez a módszer? Minden coaching, megoldás jó, ha az ügyfél megelégedése teljesül.

A design coachingban nekem nem elég a megelégedett ügyfél, nekem a lelkes, és eredményes, gyakorlatban hosszan fenntartható eredményt elérő ügyfél a munkám igazi sikere. A titok a designben van, ami mint egy mérnöki munkában tervet jelent.

Nézzük tehát mi a coaching.

Egy tanács nélküli beszélgetés, amit a coach professzionális kérdésekkel vezet. A coachee, hoz egy élethelyzetet, ami foglalkoztatja, amit meg szeretne oldani. ( pl.: nehéz választási lehetőség párkapcsolati akadály, gyermekneveléssel járó konfliktusok, munkahelyi ellenérdekek feldolgozása… ) A hozott helyzetet a coachee a coach módszerek segítségével (pszichologizálás nélkül) oldja meg. Ha valaki keresi a javulást és fejlődési lehetőséget, nem fél egy (szakembert) coachot megkeresni, hogy újabb rálátást keressen arra a helyzetre, ami foglalkoztatja, már nagyot lépett előre a sikeres minőségi élet felé. (Az egyszerű, de eredménytelen hibáztató magatartás helyett egy kooperatív megoldás)Teljesen új lehetőségek tárulnak fel, egy coaching alkalmával, ami az egyén kompetenciájához igazodik. Szuper lehet a házilag megvart kosztümöt hordani, de egy Coco Chanel kosztümre sok nő szívesen lecserélné.

Miért nem ugyanazt a hatást váltja ki egy házilag készített kosztüm, mint egy Chanel?

Mert professzionálisan megkomponált, több évtizedes tudás van mögötte. A coaching alkalmával a szakértő által vezetett beszélgetésen minőségi megoldások tárulnak fel a coachee előtt, amiből ő választja ki a számára legjobb megoldást.

Miért nem elég, ha csak én gondolkodom a megoldáson?

Mert ugyanazon sablonok alapján gondolkodunk újra meg újra, és ezek mindig hasonló eredményeket hoznak magukkal, ideig-óráig hozhatnak az újdonságok pozitív attitűdöt az életünkbe, de tartós változás nem várható, a dolgokat ugyanúgy szemléljük, mint eddig. Ha jobbat szeretnél, ha minőségben szeretnél előrébb lépni, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy a saját erőforrásaidat megismerve, újabb perspektívákat meglátva, jobb eredményt érjél el egy coach-al (támogatóval).

Miért nem elég csak az eddig bevált módszer, megoldási stratégia egy helyzetre?

Mert ha jobb eredményt szeretnél elérni, vagy számodra gyümölcsözőbb helyzetet, akkor újabb módszerrel kell rálátást kapnod a Téged foglalkoztató helyzetre. A coach ebben segít Neked.

Miért nem elég, ha a szomszéd, testvér, szülő, barát segít gondolkodni a helyzeten?

Mert az ő szubjektivitásuk a legjobb szándék ellenére sem a legjobb megoldást eredményezi a számodra. Az ő szempontrendszerük a tiedtől biztos eltérő. Pl.: a szüleid az árát nézik valaminek, Te a minőséget, a barátod azt, hogyan kell majd összeszerelni, a barátnődet a színe érdekli, stb….szóval a mások szubjektív szempontrendszere a legnagyobb igyekezet ellenére sem tudja a számodra lehető legjobb megoldást meghozni, hiába is vágysz rá. A megoldás benned van, ezt kell megtalálni.

Ha elég vonzó ez az ajánlat számodra, hogy minőségibb megoldást keress a jelenlegi helyzetedre, keress telefonon, vagy e-mailben. Egyeztetünk egy számodra megfelelő időpontot és találkozunk a Te coachingodon.

Addig is szép napot, Netti

Oszd meg, ha másoknak jó lehet.

Vegye fel velem a kapcsolatot!