user avatar

TESTÉBRESZTŐ TAVASZI GONDOLATOK

Pintér Netti 2018-04-04

COACHING MINDEN NAPRA


TESTÉBRESZTŐ TAVASZI GONDOLATOK

COACHING MINDEN NAPRA

Mérő László könyvét olvasom, és még be sem fejeztem, máris szeretnék veletek megosztani egy csokornyit az olvasattakból mely az Érzelmek logikájáról szól.

A pozitív pszichológia volt az első olyan terület, ahol az emberi érzelmeket, nem, mint állati eredetű negatív hatások, hanem mint az emberi lét természetes velejárójaként értelmezték.

Az alapérzelmek többsége negatív érzelem, a hatból négy (a szomorúság, a düh, az undor és a félelem) egyértelműen az, és a meglepődés is általában inkább negatív, mint pozitív. A 6. alapérzelem az örörm. Tehát a szeretet, és a boldogság nem alapérzelem, hanem tanult érzet.

Nézzük meg mit kell fejleszteni, tanulni ahhoz, hogy boldogok legyünk?

A BOLDOGSÁG HÁROM KOMPONENSE

A pozitív pszichológia irányzatának keretében elvégzett kutatások során az emberi boldogság három fő komponense rajzolódott ki. Mindháromra érvényesnek bizonyult, hogy minél több van belőlük jelen az ember életében, annál boldogabbnak érzi magát, és a külső boldogságmutatók (emberi kapcsolatok, egészség, jövedelem stb.) is annál pozitívabban alakulnak.

Elmélyült cselekvés. Ez a komponens lényegében a flow-t eredményező cselekvéseket jelenti. „Célozni célzás nélkül". A flow állapotában csak úgy megtörténnek a dolgok — igaz, ehhez kellőképpen felkészültnek kell lennünk, anélkül nem megy. Nemcsak szellemileg, érzelmileg is felkészültnek kell lennünk ahhoz, hogy a flow létrejöhessen. Ez egyaránt vonatkozik a pozitív és a negatív érzelmekre, mindegyiknek kellően stabillá kell válnia ahhoz, hogy csak úgy maguktól is működhessenek, amikor a flow állapotában vagyunk. A flow-t magától értetődően szolgálhatja a depresszív realizmus is.

Pozitív érzelmek. Minden pozitív érzelem idetartozik, akár előfordul az állatoknál is, mint például az öröm, akár tisztán emberi, mint például a szeretet, vagy akár ezek valamiféle kombinációja, például a tisztelet.

Tartalmas élet. Az, hogy valaki képességeit, cselekedeteit valamilyen eszme, egy magasabb cél szolgálatába állítja. Idetartozik Isten szolgálata is annak, akinek a hit megadatott."

Mindhárom komponens önmagában is alkalmas arra, hogy egy életet boldoggá tegyen. Aki alkatánál (mondhatjuk így is: genetikai állományánál) fogva különösen alkalmas ezek közül valamelyikre, az boldog életet élhet úgy is, ha a másik kettő háttérbe szorul nála. Egy egész életen át tartó szerelem, egy eszme hűséges szolgálata, vagy akár egy mélyen átélt hobbi önmagában is boldoggá tehet egy életet.

A pozitív pszichológia talán legfontosabb hozadéka az, hogy eredményei nemcsak a pozitív érzelmek, pozitív gondolatok, pozitív identitástudat jelentőségét hangsúlyozzák ki. A negatív érzelmeknek, gondolatoknak, hozzáállásnak is megvan a maguk szerepe a boldogság alakulásában.

Folytatás kovetkezik a depresszív realizmus pozitív hatásairól, mely a sikeres munkavégzéshez is jó ha van.

Ha szeretnél többet törődni önmagaddal, ha szeretnél törődni a céljaiddal, akkor jelentkezz be egy online, vagy személyes coachingra e-maiben, telefonon, keress meg, és segítek Neked a megvalósításban.

Bízom abban, hogy ismét tudtam neked értékes olvasmánnyal szolgálni. Kérlek, oszd meg a cikket, és iratkozz fel a hírlevélre, hogy elsőként kapj értesítést az új feltöltött tartalomról.

Addig is szép napot, Netti

 

 

Vegye fel velem a kapcsolatot!