user avatar

A helyzetnek nincs semmi oka, hogy megváltozzon magától. Azaz coaching minden napra.

Pintér Netti 2018-02-19

Mi is az a Nirvána érv?


Egy érdekes olvasmányt találtam a wikipédián, amit figyelmetekbe ajánlok, mint lehetséges coaching szempont egy aktuális élethelyzethez. A Nirvána érvvel én is találozom amikor coachingról beszélgetek emberekkel, amikor próbálják magukat meggyőzni, hogy a boldogtalan, sikertelen élet, vagy hiányos élet terület miért is jó. (pl.:sikeres üzleti vállalkozás, kontra boldogtalan párkapcsolat)
A Nirvána-érv (vagy Nirvána-tévedés, angolul Nirvana fallacy) egy érvelési hiba, amely akkor merül fel, amikor valós eseményeket vagy lehetőségeket egy irreális, idealizált alternatívával vetünk össze. Ugyancsak Nirvána-érvként tartjuk számon az utópisztikus feltételezést, miszerint az aktuális problémára létezik tökéletes megoldás.

A Nirvána-érv használója hamis analógiát állít fel, amikor a valós megoldási lehetőséget egy nyilvánvalóan előnyös végkimenetellel kecsegtető, ugyanakkor teljesen valószínűtlen eseménnyel állítja párhuzamba. A torz hasonlat alkalmas rá, hogy használója bármilyen felvetést arra hivatkozva ellenezzen, hogy az az adott problémára nem jelent tökéletes megoldást.

A választás soha nem a valós megoldási lehetőség(ek) és az utópisztikus elképzelés(ek) között, hanem két (vagy több) realisztikus megoldási lehetőség között áll fenn azon az alapon, hogy melyik eredményez kedvezőbb végkimenetet. Ezért ez az érvelési hiba a hamis dilemma egy fajtája: vagy tökéletes a megoldás, vagy egyáltalán nem jó.

Az elnevezés Harold Demsetz-től, a UCLA nyugállományú közgazdász-professzorától származik.

Példák
"Nem kötöm be a biztonsági övet, hiszen attól még ugyanúgy meghalhatok egy balesetben."

A biztonsági öv valóban nem tud mindig megvédeni a haláltól, de csökkenti annak esélyét. A megszólaló azzal az érvvel veti el a biztonsági öv használatát, hogy az nem nyújt 100%-os védelmet, nem "tökéletes". Azonban tökéletes védelmet nem lehet elvárni és a megszólaló sem tud ilyet; ezért ez az érv Nirvána-érv.

"A coachingtól nem javul meg az életem, a világ már csak ilyen. Mindenki ugyanúgy rosszúl él, én nem láttam még boldog házasságot. MIndenki szétmegy előbb utóbb."

Természetesen igaz, hogy nem szerszámos doboz a coaching, és nem javít meg mindent. Eltekintve az állítástól a megfelelő minőségű élet még nem fölösleges, és nem lehetetlen törekvés. Valóban nem mindenki akarja, a fejlődést, a jobb minőséget, mert ez olykor változtatással jár, és nem egy kényelmes hibáztató nézőpontot elfogadó narratíva. Elérhető a kiegyensúlyozott párkapcsolat, karrier egy szakember által vezetett tervezési folyamatban. Azok akiket nem az érzelmei, mechanizmusai dobálnak helyzetből, helyzetbe azok ha nem is tökéletes védelmet, de adaptív, észszerű életet alakíthatnak ki a maguk számára.
Ne engedd magad meggyőzni magad egy Nirvána-érvvel.

A professzionális coaching olyan szakmai kapcsolat, amely abban segíti az ügyfelet, hogy kiemelkedő eredményeket érjen el akár a magánéletében, akár a munkájában, vagy a szervezetben, ahol dolgozik.

Ha szeretnél többet törődni önmagaddal, ha szeretnél törődni a céljaiddal, akkor jelentkezz be egy online, vagy személyes coachingra e-maiben, telefonon, keress meg, és segítek Neked a megvalósításban.

Addig is szép napot, Netti

Vegye fel velem a kapcsolatot!