user avatar

Maslow avagy Új év

Pintér Netti 2017-12-30

Az önmegvalósító kreativitást mutató emberekre jellemző, hogy nem a megszokott módon látják és láttatják a dolgokat. Coaching minden napra.


Maslow avagy Új év

 

A mai napi coachingot Dr. Kollár József, és Dr. Kollárné Déri Krisztina Vízen járni könyvéből idézem.

Számomra nagyon kedves, téma mely az új év közeledtével igen aktuális. Sokan gondolkoznak ilyenkor a jövőről. Számba veszik az elmúlt évet, mérlegelnek, és megtervezik az elkövetkező időszakot. Minden tervezés része lehet az önmegvalósítás, a magunk fejlesztése. Ehhez kiváló olvasmány az alábbi idézet.

Hasznos olvasást kívánok Neked, szeretettel, és örömökben sikerekben gazdag boldog új évet!

 

„Maslow (2003) Az önmegvalósító emberek kreativitása című cikkében elkülöníti egymástól a kimagasló képességekkel rendelkező emberek kreativitását az önmegvalósító kreativitástól. Utóbbival rendelkező személy nem képes létrehozni értékes műalkotásokat, viszont például kiváló anya lehet. Egy érdekes étel elkészítése sokkal kreatívabb tettként értékelhető, mint egy rossz vers megírása, vagy egy unalmas színházi előadás rendezése. Az önmegvalósító kreativitást mutató emberekre jellemző, hogy nem a megszokott módon látják és láttatják a dolgokat, hasonlóan a mesebeli kisfiúhoz, aki rögtön észrevette, és persze meg merte mondani, hogy a császár meztelen.

Az ilyenek meglátják az újat, a nyerset, a konkrétat, az idiografikusat, de ugyanúgy látják az általánosat, az elvontat, a skatulyázottat, a kategorizáltat és az osztályozottat is. Ennek következtében sokkal inkább a természetes való világban élnek, mint a fogalmak, absztrakciók, elvárások, hiedelmek és sztereotípiák szavakon alapuló világában, amelyet legtöbben összekevernek a valódi világgal (Maslow, 2003, 222).

Az önmegvalósító kreativitást mutató személyek viselkedése hasonlít a magukat biztonságban érző, boldog gyermekekére. A közhelyek és megcsontosodott nézetek fölött lebegve, a „szabadság enyhe mámorában” élnek. Nem skatulyáznak és magukat sem hagyják klisék közé zárni, képesek különféle aspektusból látni a dolgokat, és nem zárkóznak el, pusztán önvédelemből, a váratlan élmények elől. „Észlelésük és kifejezőkészségük ártatlansága kifinomult elmével párosul” (Maslow, 2003, 223). Kitörni a megszokott rutinokból, és kibírni a „lét elviselhetetlen könnyűségét” embert próbáló feladat.”

 

Maslow az emberi szükségletek hierarchiájának modelljével (Maslow-piramis) vált világhírűvé, mely az alábbiakban megismerhető.

A piramis aljától (alapszükégletek) tovább haladva jutunk el az önmegvalósításig, a szintek teljesülésével lehet önmegvalósító az ember. Az önmegvalósítás a legmagasabb szint. Te melyik szinten tartasz? Mindez egy nézőpont, viszont számos helyen alkalmazzák, használják, ismerete hasznos lehet mindenkinek.

Önmegvalósítás

követi, kibontakoztatja a belső képességeit, kreativitás, beteljesedés;

Elismerés

felismerés, teljesítmény, kiválóság, tisztelet, megbecsülés;

Valahová tartozás (szociális szükségletek)

anya-apa-testvérek – család; barátok - isten; házastárs – szerelem; munkakapcsolatok; társadalmi szintű kapcsolatok; Vezetés iránti igény (mentor, példakép, eszménykép); Mások vezetése, tanítása;

Biztonság

létbiztonság; közbiztonság; anyagi biztonság; magántulajdon;

Fiziológiai (alapvető – létszükségletek)

táplálék; víz; oxigén; hőmérséklet; pH.

Nincs értelme a visszatekintésnek, ha nem tanulunk a számunkra rosszul sikerüt történetekből, és nem kezdünk el rögtön változtatni bizonyos dolgokon.

Ha szeretnél többet törődni magaddal, ha szeretnél törődni a céljaiddal, akkor jelentkezz be egy online, vagy személyes coachingra e-maiben, telefonon, keress meg, és segítek neked a megvalósításban.

Addig is szép napot, Netti

Kérlek, oszd meg a cikket barátaid ismerőseid között, és látogass el a Szkafander facebook oldalára, ahol további bejegyzéseket is olvashatsz.

Vegye fel velem a kapcsolatot!