user avatar

30 NAP SZAVAKBAN

Pintér Netti 2017-12-03

Próbálj ki valami újat 30 napig. Coaching minden napra.


30 NAP SZAVAKBAN

Egy Ted előadáson hallottam egy módszerről, melyet Matt Cutts mutatott be. A címe az előadásnak, Próbálj ki valami újat 30 napig. Az eszenciája, hogy 30 nap alatt folyamatosan ugyanazt a dolgot, (lehet az bármi, idegen szavak tanulása, karitatív tevékenység, játék a gyerekekkel), 30 napig tudatosan el kell végezni. Gondoltam miért ne, kipróbálom. Egymás után minden nap leírtam egy szót. Az írás nem valami új dolog a számomra, (kicsit eltértem az eredeti kihívástól) viszont a minden nap az igen. A vállalkozás elején még figyeltem, hogy kapcsolódjanak egymáshoz a szavak, aztán csak a történet alakította a szavakat. Marginális volt a próba. Bevallom nem néztem vissza a szavakat, igen jelentéktelennek tűnt a dolog, viszont kíváncsi voltam a végeredményre. Azt mondják az út a lényeg, és nem a cél, hát engem itt a cél jobban érdekelt, hisz az út nem volt nehéz. Volt olyan éjszaka amikor azért jelentkeztem be a facebookra, hogy leírjam a szavamat, és keressek hozzá egy képet. Alárendelődtem a feladat azon részének, hogy minden nap. 30 nap klassz, és gyorsan elrepül. Nem vettem észre, viszont a szavakat visszakeresve emlékszem az érzésre, amit akkor éreztem, amikor azt a szót leírtam. Az érzést megérteni Dr. Kollár József, és Dr. Kollárné Déri Krisztina tanulmányából idézek:

“Az idegtudós, Damasio (1996) megkülönbözteti az elsődleges és másodlagos érzelmeket, valamint az érzéseket egymástól.

Az elsődleges érzelmek velünk született, automatikus érzelmi válaszok bizonyos külső vagy belső, illetve ezek kombinációjából álló sajátos ingerekre.

Damasio szerint a másodlagos érzelmek akkor jönnek létre, mikor szisztematikus kapcsolatot teremtünk az elsődleges érzelmek és az őket kiváltó okok között. Az elsődleges érzelmi válaszok automatizmusával szemben a másodlagos érzelmek tanulás eredményei. A helyzettípusok és a rájuk adott automatikus érzelmi válaszok közötti viszony átélésének egyéni mintázatai.

Az érzelemmel (emotion) szemben az érzés (feeling) az, amikor az adott érzelmet átéljük, megéljük. Az (észlelő számára) valamiféle dolog, és az általa kiváltott testi állapot (érzés) kombinációjának átélése az érzés.”

Nem indukció a tapasztalatom, hogy egy jelentéktelen dolgog is, mint egy szó implicit módon hatással volt az érzéseimre.

Próbáld ki, mit veszthetsz? Önreflexió része is lehet egy új dolog kipróbálása 30 napig. Hurrá hajrá előre, vagy hátra, vagy erre, vagy arra.

 

Lent következzen a próba végeredménye:

Nem Shekaspeare, nem Molier, nem Umberto Eco-

A cipők párban vitorláznak a Balatonon. Tekingetnek a mélység felé. Közben egy lány vidáman megpillantotta őket. Elhatározta, hogy megszerzi a cipőket. Vízen járt biztonságosan, kedvenc semmiséggel. Könnyedén a mólóhoz egységes áramlás vitte őket vasárnapi műalkotásként. Szerették a rendszeres szelet, mely az estéket fázóssá tette. Tanulság elfogadni a pihenést, és a szívünk rutinján túli világot.

Irodalmi Nobel békedíjat nem kapok érte, viszont játéknak jó volt, ajánlom mindenkinek.

Még nincs coachod? Hívj és már is lesz, Szép napot,

Netti

Vegye fel velem a kapcsolatot!