user avatar

Tíz ok, amiért érdemes a coachodat felkeresni a legrövidebb időn belül

Pintér Netti 2017-11-19

„Merész dolog az ismeretlent vizsgálni, de még merészebb rákérdezni az ismeretlenre” Kaspar


Tíz ok, amiért érdemes a coachodat felkeresni a legrövidebb időn belül

„Merész dolog az ismeretlent vizsgálni, de még merészebb rákérdezni az ismeretlenre” Kaspar

1. ha már sikerült egy általad is unalmas és nem gyümölcsöző szokást kialakítanod

2. amikor nincs időd senkire, és semmire

3. amikor azt érzed, hogy minden hiába

4. amikor azt érzed nem kellesz senkinek

5. amikor nem jössz ki a szüleiddel

6. amikor utálod a munkád

7. amikor nem jössz ki a gyermekeddel

8. amikor nem tudsz megoldani egy problémát

9. amikor valamiben elakadtál

10. amikor szeretnél még jobb lenni,

Mindannyian különbözőek vagyunk, mindenki élete igazi hullámvasút. Napi szinten akár többször váltakoznak a csúcsok a mélységekkel, és ez így van jól. Ezeket az amplitúdókat tudni kell kezelni, mely egy jó tervvel lehetséges. Az emberek természetes különbözősége a legjobb dolog a világon, és a boldogság elérését privát erőfeszítéseink révén tudjuk elérni, mindenki a maga „több sávos autópályáján". Nincs recepteskönyv a boldogsághoz. Aki ilyet árul az egy sikertelen bóvlit ajánl. Ardreyt idézve: „Míg az elérhetetlent hajszoljuk, lehetetlenné tesszük a megvalósíthatót” Waczlawick: „Nevetünk a viccbéli részegen, aki nem ott keresi a kulcscsomóját ahol elvesztette, hanem az utcai lámpa alatt, mert ott van világos. Humoros a helyzet mivel itt nyilvánvaló, hogy az illető itt olyan megoldással próbálkozik, ami elvisz a gondtól (és ezért kudarcra van ítélve) A hiábavaló keresés azonban sok más helyzetben örökké tarthat-, vagyis a megoldás kísérlete maga a probléma.” és ebben az esetben minél inkább változna valaki, vagy valami annál inkább ugyanaz marad. Ezért nem tudjuk a meglévő panelviselkedéssel megoldani az életben felmerülő zsákutcákat, holtpontokat, elakadásokat, akadályokat. Ezekben a típusú elakadásokban segít a coach. Waczlawick: „Ahhoz, hogy egy nyugalmi helyzet kilendüljön a mozgás felé, ki kell lépni a nyugalmi helyzet kereteiből.” A coachnak olyan professzionális eszköz van a birtokában, amellyel a változás olyan élményt nyújt az ügyfélnek, mint egy tudományos felfedezés, vagy mint egy művészi alkotómunka folyamata. Olyan ez mikor egy régi keretből egy újba lép át valaki.

Lao-ce: A mennyek alatt csak azért láthatjuk a szépséget szépségnek, mert van rútság. Azért ismerhetjük a jót jónak, mert van gonoszság.””

„Az emberek egy része úgy gondolja, hogy problémája egyszerű, s halogatja a szükséges, de némi kockázattal, és kényelmetlenséggel járó cselekvést. Az a munkanélküli mérnök jut az eszembe, aki szorong a felvételi elbeszélgetés kockázatától, vagy az a fiatalember, aki túl szégyenlős, s nem mer a nőkhöz közeledni. Kockázatmentes megoldásokat keresve nehézségeik rendszerint fokozódnak, míg végül a hozzáállásuk túl óvatossá válik. A barátok, és ismerősök csak fokozzák problémájukat, amikor sürgetik őket, hogy „tegyenek már valamit”. Mindenfelől jön a biztatás „nincs mitől félned”, „nincs abban semmi” stb. Ezeket a jószándékú biztatásokat az érintett általában úgy értelmezi, hogy a többiek rettenetesen alábecsülik az ő alkalmatlanságát, vagyis a csőd, és kudarc tényleges kockázatát. Ha valami tudja növelni a kockázatfélelmet, hát a „Meglátod, hogy meg tudod csinálni” üzenet ilyen.” Waczlawick

Még nincs coachod? Hívj és már is lesz, Szép napot,

Netti

 

 

Vegye fel velem a kapcsolatot!