user avatar

Önismeret, avagy az ördög ügyvédje

Pintér Netti 2017-03-31

A mottóm is erről szól: Csodát tenni könnyű, de a csodával bánni és a csodának parancsolni az az igazi tudás. „ Coaching minden napra.


A fenti idézet is mutatja az önismeret szükségességét. Vallom, hogy a legfontosabb feladata minden embernek, hogy foglalkozzon magával olyan szinten is, hogy a belső mozgató rugóit ismerje meg, legyen önismerete, és ezeket tudja irányítani.

Mindenkinek szüksége van arra, hogy szisztematikusan szembenézzen önmagával, ezáltal önismeret birtokába jusson. (Főleg, ha vezető az illető, akkor erkölcsi felelőssége is ismerni a képességeit, hogy az általa vezetett emberek boldogulását tudja segíteni.)

Mi mozgat minket? Talán ez az első legfontosabb kérdés, önmagunk megismeréséhez, az önmegértéshez. Önbizalom, Bátorság kell ahhoz, hogy önmagunkba nézzünk. Bátorság kell ahhoz is, hogy észrevegyük jól, és kevésbé jól működő képességeinket. Életünk irányítása a saját kezünkben van. A kellő mértékű és minőségű önismeret nélkülözhetetlen a sikerre vezető életstratégia kialakításához. Attól lehetünk boldogok, ha mi irányítjuk cselekedeteinket, de csak helyes önismeret után tudsz megfelelően cselekedni. Mégpedig úgy, hogy ismerve önmagad meg tudod az utadon jelentkező akadályokat-konfliktusokat oldani. Ahhoz is szükséges önmagunk ismerete, hogy harmonikus emberi kapcsolatokat tudjunk kialakítani. Nincs abszolút tudás, abszolút igazság ebben a témában sem. Megfigyelések, tapasztalatok és tudományos kutatások alapján összeállított tesztek segítenek minket abban, hogy megismerjük belső működésünket. Én, biztatlak téged arra, hogy kezdd el magaddal ilyen szinten is ismerkedni. Mégpedig azért is, mert biztos vagyok benne, hogy tudod a ruhaméretedet, a cipőméretedet, tudod, hogy melyik szín ál jól a szemed színéhez, tudod, hogy milyen ruhákban érzed magad kényelmesen, tudod, melyek azok az ételek, amelyek felpuffasztanak, vagy amelyektől fáj az epéd.  Azonban nem vagyok abban biztos, hogy tudatosan ismered a lelki működésedet, viselkedési válaszaidat, a szituációkra, hogy tudod, mely képességedet megváltoztatva tudnál boldog emberi kapcsolatokat kialakítani.

Nézzük a tudományos pszichológiai áttekintést erre a témára, melyhez Dr. Bagdi Emőke Önismereti értekezése segíti a tényeket összefoglalni.

Egyik szempont, hogy tíz éves korunkig nincs elképzelésünk magunkról.

Az ember első 1-3 éve alatt kell, hogy elegendő szeretet esetén, amit a szüleinktől kapunk (elsősorban az anyánktól) kialakuljon a biztonságérzetünk, és az első benyomásunk az önismeretre. Ha megfelelő mennyiségű, minőségű szeretetet kapunk, akkor itt érezzük először, hogy szerethetőek vagyunk. Tehát az első önismeretünk, hogy szerethetőek vagyunk.

Ezt követően a 2-3 évünk között az úgynevezett dackorszakban, kialakul az én cselekedeti bizonyosság. Azaz ekkor próbálja ki először az ember, vagyis a kisgyerek, hogy mire képes, vagy mire kompetens. Ekkor fontos, hogy ne akadályozza a szülő gyermekét a szárnypróbálgatásban. Engedje, hogy a fűzőt ö kösse be, hogy segítsen takarítani, még akkor is, ha újra fel kell söpörni utána a lakást. Itt kaphatja az első sikerélményt, és az első csalódásokat is. (Én nagyon élveztem ezt az időszakot a lányaimnál. Olyan cukik voltak az arcukon ülő koncentráló komolysággal, mikor nekem segítettek a házimunkában.)

3-5 év között a szülői minta alapján az utánzásban átveszi a szerep mintákat. Így lesz a szülőkből példakép. Az óvónők ebben az időszakban jobban ismerik a családokat, mint azok saját magukat. A játékok alkalmával, a gyermekek teljes azonossággal leutánozzák a szülők viselkedési stratégiáit. Ekkor a nemekhez kapcsolódó szerepek kialakulnak, illetve ekkor tanulják, meg hogy a kislányok szeretik a virágokat, és az egyik kedvenc színük a rózsaszínt, és még a babákat is szeretik öltöztetni. A fiúk imádnak futóversenyt játszani és a motorozást is versenyezve játsszák.

A férfiak kiskoruktól kezdve kifelé a külvilágra, a teljesítményre figyelnek, nem sokat néznek befelé, nem foglalkoznak önmaguk megismerésével. Ha kudarc éri őket, akkor pedig meglepődnek, és ha már nem megy tovább az az elakadnak, akkor erőltetve kezdenek tenni valamit az  önismeretért

Ezzel szemben a nőknek önmaguk megismerése, az önismeret egy különleges feladat. A kislányok már korán elkezdenek magukra figyelni, mégis a nők számára nagyon nehéz feladat elfogadni magukat olyannak amilyenek valójában.

Az iskolában a szenzitív időszak kezdődik az énkép kialakításában. Nagyon érzékeny, fogékony a visszajelzésekre a gyermek. Ez alatt az időszak alatt szinte mindenki mély sebeket szerez. Nem vagy jó matekos, kosaras, ….. Csak hármast kaptál, ez közepes eredmény. Sorolhatnám a végtelenségig ezeket a szituációkat. Ezért felhívom a figyelmedet, hogy mennyire hasznos lenne a saját környezetében a saját gyermekednél is a pozitív énkép kialakítására a pozitív visszajelzés alkalmazása minden korszakban. Hogy mire gondolok? Pl. ha valamit rosszul csinált a gyermek, akkor a következőt érdemes mondani neki: Én bízom benned, küzdjél meg a problémával. Vagy: Képes vagy rá! Ne keseredj el! Meg kell próbálnod, meg tudod csinálni, nem baj, ha elsőre nem lesz tökéletes, csak indulj el. Ebben az életszakaszban sem jó szülői (nevelői), (vagy vezetői) reakció, ha azt mondjuk, hogy a másik személy a buta, vagy a gyermeket leszidjuk, vagy felmentjük a felelősség alól, vagy nem hallgatjuk meg az észrevételei, a helyzethez kapcsolódó gondolatait. Mindenképpen megoldást kell találni a gyermekkel a probléma megoldására, és ezt biztatással, pozitív visszajelzéssel kell elérni. Természetesen, ha nem elfogadható a viselkedése, akkor azt el kell utasítani, és ezt nem szabad elfogadni. Ekkor az asszertív kommunikáció a megfelelő visszajelzési mód. (Erről a kommunikációról a későbbiekben fogok írni.)

Vizsgálatok azt mutatják, hogy 10 éves korig az identitásunkat építjük, a szülői téglákat építgetjük. Nem mindegy miből van ez a tégla összekeverve, szidalmakkal, vagy biztatással, és hittel, mert ezeket a visszajelzéseket, bevésődéseket idős korunkig hordozzuk. Teljesen belénk ivódnak. Ebből adódóan ez nem reális önismeret, ez valakinek a szubjektív véleménye.

Három forrásból kapunk külső visszaigazolást, visszajelzést egész életük során. innen is gazdagíthatjuk önismeretünket.

Elsőnek említem a visszatükrözést, ami azt mutatja, hogy elmondja valaki nekünk, hogy hogyan lát minket. Önbizalom lehetséges forrása, vagy önbizalmunk gyengítésének forrása lehet a külső visszajelzés.

A második a tulajdonított énkép, ami azt jelenti, hogy én azt hiszem, hogy te azt hiszed rólam, hogy, valamilyen vagyok.

A harmadik az ideál, amikor én elképzelem, hogy én milyen szeretnék lenni. 

Az identitásunk ezek alapján állnak össze. Ezek nem mindig reálisak, leginkább sztereotípiák, vagy rossz családi minták alapján ítélnek meg minket. Az is előfordulhat, hogy ismeret hiánya torzítja a rólunk kialakított képet.

Ha mégis sikerülne e terhes visszajelzések között kialakítani önbizalmunkat, akkor még hátra van egy nagyon fontos feladat, mégpedig, az hogy eldöntsük hogyan tovább. A biblia azt mondja, hogy van lehetőségünk választani a lehetőségeink között. A mi felelősségünk eldönteni, hogy a személyiségünket, a képességeinket milyen irányba változtassuk. És kérem nekem elnézni, hogy megemlítem az erkölcsösséget, a keresztényi értékrendeket a választást illetően. Ugyanis nem mindegy mit választunk. Hibái mindenkinek vannak. Törekedni a jóra mindenki felelőssége. Nem mindegy azonban, hogy ösztönösen megyünk a fejünk, vagy a szívünk után, vagy felelősséggel teljesen, mérlegelve a környezetünket figyelembe véve akár áldozatokkal teli, nehézkes utat választunk.  Engedtessék meg nekem, hogy felhívjam a figyelmét az olvasónak hogy a jó, és a rossz között az Isten lehetőséget adott választani. A felelősség, és a cselekedeteinek a következménye az emberé. A nem választás is következménnyel jár, aminek a felelőssége is az emberé.

A dolgunk ezzel kapcsolatba az, hogy tanuljunk, és ismerjük meg magunkat  törekedjünk önismeretre, amiben a coaching nagy segítségedre lehet. A sorsunkat mi alakítjuk a gondolatainkkal, növelhetjük önbizalmunkat.

Bibliai alaptézis, (mely több ezer éves tudást tartalmaz) hogy önmagunkért mi vagyunk a felelősek. Nincs kettős felelősség. A saját életünkért mi vagyunk a felelősek, akár ismerjük magunkat, akár nem.

Utólag végigolvasva írásomat komolynak is vélhetném, és még egyszer leszögezem, hogy abszolút igazság nincs. Ami fontos, hogy mindenki tisztába jöjjön önmagával, és azt az utat kövesse, amit ő akar, és ne azt amit mások jelölnek ki számára.

Ha szeretnél többet törődni magaddal, önbizalomra szert tenni, ha szeretnél törődni a céljaiddal, akkor jelentkezz be egy coachingomra e-maiben, telefonon, keress meg, és segítek neked a megvalósításban.

Addig is szép napot,

A következő írásom a személyiségtípusokat a hozzájuk tartozó tulajdonságokat, illetve majd néhány tesztet is tartalmaz, melyek segítenek az énkép kialakításában.

Netti

 

Vegye fel velem a kapcsolatot!