user avatar

Önismeret: ÖNZŐ GÉNEK AVAGY MÉG OLYASMIT IS MEGBESZÉLHETÜNK, AMI SOHASEM LÉTEZETT A TERMÉSZETBEN

Pintér Netti 2017-08-27

Önismeret másként, egy kis Coaching minden napra.


ÖNZŐ GÉNEK AVAGY MÉG OLYASMIT IS MEGBESZÉLHETÜNK, AMI SOHASEM LÉTEZETT A TERMÉSZETBEN

Richard Dawkins könyvét olvasva 7 pontban érdekességeket szedtem össze az alábbiakban, melyek az önismeretedet, a helyzetekre adott válaszreakcióidat segít megérteni.

1., Első evidencia a gének nem öregszenek. 

2., Testről testre vándorol, és manipulál a maga érdekeit szem előtt tartva, és vándorol egyik testről a másikra. Az emberek, reklámok is (akár számunkra észrevétlenül) befolyásolás által manipulálnak, a saját nyereségüket fókuszba helyezve, mely terjeszkedés által is növelhető. Megoldás lehet az, ha figyelsz magadra, és ellentartasz a befolyásolásoknak.

3., A gének működése bonyolult kooperatív vállalkozás, nincs olyan gén, amely egymagában képes felépíteni egy lábat, szükség van a környezetre is, és a társaira. A sikeres élethez is szükség van ( egy válaszúton, vagy motiváció hiánya eseten, vagy kiégés elbizonytalanodás esetén szakértő coach) szövetségesekre, és befolyásolja sikerességét a környezet is, mely jelentheti a családot, barátokat, munkahelyet.

4., A jó gének egyik erénye a csapatmunka, az a képesség, hogy beilleszkedjen a csapatba, és együttműködjön a többi génnel. Ez épp oly fontos, mint egy jó evezős hajóban evező legénység csapatmunkája. Nem elég, hogy egyenként nagyon izmosak legyenek az evezősök, tudni kell csapatban is dolgozni. Ebben az esetben az edző nem kivételezhet a versenyzőkkel, egyformán kell értékelni a csapattagok munkáját. Design Coachinggal tudod fejleszteni a kooperációs képességedet is, illetve a kifele irányuló szemléletedet.

5., A gének azáltal, hogy megszabják a test és idegrendszerük felépítésének módját, hatalmat gyakorolnak a viselkedés fölött. A aktuális döntéseket azonban az idegrendszer hozza. A gének az elsődleges stratégák; az agyak a végrehajtók. De ahogy az agyak egyre magasabb fejlettségi fokot érnek el, egyre többet vesznek át a tényleges stratégiai döntésekből, olyan trükkök alkalmazásával, mint például a tanulás és a szimuláció. Tehát minden gén által hozott rossz tulajdonság a kompetenciák fejlesztésével megváltoztatható. Nehéz munka, de működik. 

6., A test cselekedetei gyakran közvetve azzal szolgálják génjeik jólétét, hogy más test viselkedését befolyásolják. A befolyásolásra a hatékony kommunikáció a legjobb módszer. Az emberi kapcsolatok elengedhetetlen eleme a kommunikáció, téves feltételezés, hogy csak pozitív befolyásolású kommunikáció létezik, sok esetben tudatos a félrevezetés, bizony benne rejlik a csalás eleme, és félrevezetnek minket. Ez az érdekellentét, és a megfelelő tudás, megoldási kompetencia hiánya miatt jelenhet meg a kapcsolatokban.

 

Megvan a hatalmunk ahhoz, (vagy igénybe vehetünk design coachingot, aohl az önismeretünket fejleszthetjük, önbizalmunkat növelhetjük) hogy dacoljunk a velünk született önző génjeinkkel, és ha szükséges, a belénk táplált, belénk nevelt, önző mémekkel is. Még annak módját is megbeszélhetjük, hogy tudatosan ápoljuk a tiszta, érdekmentes önzetlenséget - olyasmit, aminek nincs helye a természetben, olyasmit, ami még sohasem létezett a világ egész eddigi történetében. Géngépeknek építettek bennünket, és mémgépekként nevelkedtünk, de megvan a hatalmunk ahhoz, hogy szembeforduljunk a teremtőinkkel.

Bízom benne, hogy ismét érdekes témát találtam számotokra, az önismeret témakörben.

Ugye milyen egyszerűnek látszik a coaching folyamat? Kell egy jó vezető, aki mint coach segít neked a legjobb kérdésekkel összpontosítani, kiiktatni a belső ellenfelet, és előrejuttat a sikeres harmonikus énvezérelt életed felé.

Ha szeretnél többet törődni magaddal, nagyobb önismeretre, önbizalomra szert tenni, ha szeretnél törődni a céljaiddal, akkor jelentkezz be egy coachingomra e-maiben, pinternetti@gmail.com telefonon +36-30-310-0461, keress meg, és segítek neked a megvalósításban.

Addig is szép napot, Netti

 

 

 

 

Vegye fel velem a kapcsolatot!