user avatar

ÖNZŐ GÉNEK AVAGY MÉG OLYASMIT IS MEGBESZÉLHETÜNK, AMI SOHASEM LÉTEZETT A TERMÉSZETBEN

Pintér Netti 2017-08-27

Még annak módját is megbeszélhetjük, hogy tudatosan ápoljuk a tiszta, érdekmentes önzetlenséget - olyasmit, aminek nincs helye a természetben, olyasmit, ami még sohasem létezett a világ egész eddigi történetében. Coaching minden napra.


ÖNZŐ GÉNEK AVAGY MÉG OLYASMIT IS MEGBESZÉLHETÜNK, AMI SOHASEM LÉTEZETT A TERMÉSZETBEN

Richard Dawkins könyvét olvasva egyből megtaláltam az összefüggéseket és a párhuzamokat az értékesítés, és a gének között, melyeket 7 pontban szedtem össze az alábbiakban.

1., Első evidencia a gének nem öregszenek, mint ahogyan az értékesítés sem. J

2., Testről testre vándorol, és manipulál a maga érdekeit szem előtt tartva, és vándorol egyik testről a másikra. Az értékesítés is befolyásolás által manipulál, a saját nyereségét fókuszba helyezve, mely terjeszkedés által is növelhető.

3., A gének működése bonyolult kooperatív vállalkozás, nincs olyan gén, amely egymagában képes felépíteni egy lábat, szükség van a környezetre is, és a társaira. A sikeres értékesítéshez is szükség van szakértő szövetségesekre, és befolyásolja sikerességét a környezet is, mely jelentheti a piacot a vásárlót és a vetélytársakat.

4., A jó gének egyik erénye a csapatmunka, az a képesség, hogy beilleszkedjen a csapatba, és együttműködjön a többi génnel. Ez épp oly fontos, mint egy jó evezős hajóban evező legénység csapatmunkája. Nem elég, hogy egyenként nagyon izmosak legyenek az evezősök, tudni kell csapatban is dolgozni. Ebben az esetben az edző nem kivételezhet a versenyzőkkel, egyformán kell értékelni a csapattagok munkáját. Többnyire előnyben vannak azok az értékesítési csoportok is, melyekben a csapattagok, illetve a riválisok jól tudnak együttműködni.

5., A gének azáltal, hogy megszabják a test és idegrendszerük felépítésének módját, hatalmat gyakorolnak a viselkedés fölött. A aktuális döntéseket azonban az idegrendszer hozza. A gének az elsődleges stratégák; az agyak a végrehajtók. De ahogy az agyak egyre magasabb fejlettségi fokot érnek el, egyre többet vesznek át a tényleges stratégiai döntésekből, olyan trükkök alkalmazásával, mint például a tanulás és a szimuláció. Tehát minden gén által hozott rossz tulajdonság a kompetenciák fejlesztésével megváltoztatható. Nehéz munka, de működik. Az értékesítésben hasznos taktika a szimuláció, és a tanulás, ezzel nagyobb nyereséget tudnak elérni a csoport tagjai, ezáltal sikeresebb lesz a csapat.

6., A test cselekedetei gyakran közvetve azzal szolgálják génjeik jólétét, hogy más test viselkedését befolyásolják. A befolyásolásra a hatékony kommunikáció a legjobb módszer. Az értékesítés elengedhetetlen eleme a kommunikáció, téves feltételezés, hogy csak pozitív befolyásolású kommunikáció létezik, sok esetben tudatos a félrevezetés, bizony benne rejlik a csalás eleme, és félrevezetnek minket. Ez az érdekellentét, és a megfelelő tudás, megoldási kompetencia hiánya miatt jelenik meg az értékesítésben is.

Dawkins zsenialitása a mémek megfogalmazásában is egyedülálló, melyre tanáraim Dr. Kollár József, és Dr. Kollárné Déri Kriszta hívta fel figyelmemet, melyet az alábbiakban idézek:

„Az új leves az emberi kultúra levese. Az új replikátornak nevet kell adnunk, olyan nevet, amely a kulturális átadás egységének vagy az utánzás, az imitáció egységének gondolatát hordozza. A „miméma” szónak tetszetős görög származása van, de olyan egy szótagú nevet szeretnék találni, amely egy kicsit úgy hangzik, mint a „gén”. Remélem, klasszikus műveltségű barátaim megbocsátanak nekem, ha a mimémát mémre rövidítem. Ha ez némi vigaszt nyújt, akkor azt is gondolhatjuk, hogy a „memória” szóval vagy a francia meme (ugyanaz) szóval rokon.

mém lehet egy dallam, egy gondolat, egy jelszó, ruhadivat, edények készítésének vagy boltívek építésének módja. Éppúgy, ahogy a gének azáltal terjednek el a génkészletben, hogy spermiumok vagy peték révén testből testbe költöznek, a mémek úgy terjednek a mémkészletben, hogy agyból agyba költöznek egy olyan folyamat révén, melyet tág értelemben utánzásnak nevezhetünk. Ha egy tudós egy jó gondolatot hall vagy olvas, akkor továbbadja kollégáinak és tanítványainak. Megemlíti a cikkeiben és előadásaiban. Ha egy gondolatnak sikere van, azt mondhatjuk, hogy agyról agyra terjedve elszaporodik. Ahogy N. K. Humphrey megállapította e fejezet egyik korábbi változatáról: „...a mémeket élő struktúráknak kell tekintenünk, nem csupán metaforikusan, hanem technikai szempontból is. Ha egy termékeny mémet ültetsz az agyamba, akkor szó szerint élősködsz az agyarnon, mert a mém terjesztésének eszközévé teszed, pontosan úgy, ahogy a vírus élősködik a gazdasejt genetikai mechanizmusán. És ez nem csupán fogalmazásmód - a »hit a halál utáni életben« mémje például fizikai értelemben is milliószámra keletkezik az egyének idegrendszerében levő struktúraként a világ minden táján.

Megvannak legalábbis a szellemi eszközeink arra, hogy hosszú távú önző érdekeinket segítsük elő, s ne csupán a rövid távúakat. Láthatjuk a „galambok konspirációjának” hosszú távú előnyeit, és összeülhetünk megbeszélni, hogyan tudnánk elérni, hogy ez a konspiráció eredményes legyen. Megvan a hatalmunk ahhoz, hogy dacoljunk velünk született önző génjeinkkel, és ha szükséges, a belénk táplált, belénk nevelt, önző mémekkel is. Még annak módját is megbeszélhetjük, hogy tudatosan ápoljuk a tiszta, érdekmentes önzetlenséget - olyasmit, aminek nincs helye a természetben, olyasmit, ami még sohasem létezett a világ egész eddigi történetében. Géngépeknek építettek bennünket, és mémgépekként nevelkedtünk, de megvan a hatalmunk ahhoz, hogy szembeforduljunk a teremtőinkkel. Mi, egyedül a Földön, fellázadhatunk az önző replikátorok zsarnoksága ellen.”

Bízom benne, hogy ismét érdekes témát találtam számotokra,

Ugye milyen egyszerűnek látszik a coaching folyamat? Mégsem az. Kell egy jó vezető, aki mint coach segít neked a legjobb kérdésekkel összpontosítani, kiiktatni a belső ellenfelet, és tanulásra ösztönözni.

Ha szeretnél többet törődni magaddal, ha szeretnél törődni a céljaiddal, akkor jelentkezz be egy coachingomra e-maiben, telefonon, keress meg, és segítek neked a megvalósításban.

Addig is szép napot, Netti

 

 

 

 

Vegye fel velem a kapcsolatot!