user avatar

BIZONYTALANSÁG, AVAGY A JELEN „HELYZET REMÉNYTELEN, DE NEM SÚLYOS” WATZLAWICK

Pintér Netti 2017-08-14

Azonban az embernek megvan az a választási lehetősége, hogy maga döntsön arról, hogy mi lényeg számára és mi nem az.


BIZONYTALANSÁG, AVAGY A JELEN „HELYZET REMÉNYTELEN, DE NEM SÚLYOS” WATZLAWICK

 

Hamvas Béla szerint a világban mindig válság volt, csak nem vettünk róla tudomást.

Ez igaz lehet, hisz minden döntésben benne van a kockázat. Sokféle választási lehetőségünk van, sokfelé mehetünk. Úgy kell tudnunk választani, hogy közben szerencsés emberségünket megtartani. Spirituális válság élménye van a mai kor emberében kiben erősebben, kiben gyengébben. A mai világban a bizonytalanság oka maga az ember. A szabály nélküli emberi viselkedés a legnagyobb bizonytalanság forrása, és ezek a kockázatok nőnek, és egyre nehezebb kezelni a kockázatot.

A világ radikálisan megváltozott a biztonság korából, a bizonytalanság korába léptünk.

Biztonságérzetet jelenthetnek az intézmények, a szimbólumok, eszmények, gondolatok sokasága, melyeket kiépítenek számunkra. Ezek az eszmények az idő múlásával meggyengülnek, melyek továbbfeszülve kipukkannak. Ezzel szembe kell néznünk, és egy újabb eszményt kell kialakítani, vagy egy újabb eszményt alakítanak ki számunkra.

Kettő világ között létezünk, a régi ipari társadalom már megingott, az új információs társadalom még nem áll stabil lábakon, nincsenek meg a standardjai. Ez az új világ még nincs kialakítva. Erkölcsileg is kettősség van. A régi világ fogalmai a becsület, alázat, tisztelet, stb. átformálódott, önmegvalósításra, szabadságra, sikerre, karrierre, stb..

Hogyan kell egy ilyen világban viselkedni?

Meg kell tanulni bizonytalanságban élni. Az emberek el vannak veszve, keresik az útjukat. Keresni is kell, különböző élet stratégiákat kell kialakítani.

„Azonban az embernek megvan az a választási lehetősége, hogy maga döntsön arról, hogy mi lényeg számára és mi nem az. Az emberi létezés képtelen önmagában a megvalósításra, más emberekre van szüksége, így nélkülözhetetlen feltétellé válik a kommunikáció. Csak a másik ember által juthat az egyes ember tiszta képhez önmagáról.” Karl Theodor Jaspers német filozófus szerint.

Ki kell alakítani egy életstratégiát, és ebben más emberek is a segítségünkre lehetnek.

A sikeres élet stratégiához Szokratész szerint: mondd el az életedet magadnak minden nap, akkor nem fut el üresen, és céltalanúl nap nap után”. Az alábbi felsorolás a régi, és az új világ találkozásában is segítségünkre lehetnek az élt stratégia kialakításához.

Autonómia: gazdag erős független személyiséggel könyebb a bizonytalanságot kezelni.

Emberi méltóság: megtartása nagyon nehéz, de meg kell próbálni.

Készenlét: minden pillanatban készen kell lenni bármire.

Jellemerősség: szembe kell tudni nézni rezzenéstelenűl a halállal, az élettel, a bizonytalansággal.

Tanulni kell: ki kell fejleszteni egy self-et, egy ént, aki helyt tud álni a mai világban.

Lázadás: a mechanizmus, a gőg, és jellemtelenség ellntartani, finoman, modorosan, minőségileg, kreatívan.

Bátorság: aki válalja a veszélyt, az tud igazán autentikusan élni. Természetesen nem egy álomvilágot kergetve. Talán paradoxonként hat, de a kompetenciánk elfogadása melett tudjunk bátrak lenni a lehetőségeinket kihasználni.

Az életet nem sodrsáként élni meg, hanem alakítani tudatosan, egy cél felé tartva. A harmóniát célként meghatározni segítségűl. Reménytelen munka a biztonságot keresni, alkalmazkodni kell az új világ változásaihoz, és el kell fogadni a bizonytalanságot, és csak a derű óráit érdemes számolni.

Ugye milyen egyszerűnek látszik a coaching folyamat? Mégsem az. Kell egy jó vezető, aki mint coach segít neked a legjobb kérdésekkel összpontosítani, kiiktatni a belső ellenfelet, és tanulásra ösztönözni.

Ha szeretnél többet törődni magaddal, ha szeretnél törődni a céljaiddal, akkor jelentkezz be egy coachingomra e-maiben, telefonon, keress meg, és segítek neked a megvalósításban.

Addig is szép napot, Netti

Hankiss Elemér Széchenyi-díjas magyar szociológus, filozófus, értékkutató, irodalomtörténész gondolatai alapján.

Szép napot, köszönöm, hogy most is időt szakítottál az olvasásra. Oszd meg ismerőseid között a cikket, és keresd facebookon is a Szkafandert, ahol további bejegyzéseket is találsz.

 

 

 

Vegye fel velem a kapcsolatot!