user avatar

EMLÉKEZÉS, AVAGY az EGYSZERŰ TANULÁS

Pintér Netti 2017-08-04

Két csapdát kell elkerülnünk az igazsághoz vezető úton. Az egyik, ha nem megyünk végig, a másik, ha el sem indulunk. Coaching minden napra.


EMLÉKEZÉS, AVAGY az EGYSZERŰ TANULÁS

Mikor fontos ez?

Mindig. Néhány példa, ha az üzletedet szeretnéd fellendíteni, vagy szeretnél változást valakinél elérni, vagy a csemetédnek szeretnél segíteni a tanulásban, ekkor az alábbi információk hasznosak lehetnek Neked.

Téves dolog azt hinni, hogyha valakinek elmondunk valamit az emlékezni fog rá. Egy passzív figyelem, még nem jelenti azt, hogy a halottakat a hallgató meg is értette, tanulta. Sok tanulási módszer létezik, viszont ismerve az emberi agy működését könnyebb eredményt elérni. Az emberi agy, tehát az emberek azokra a dolgokra emlékeznek, ami meglepi őket. Azokra melyek az elvárásaiktól eltérő egy helyzetben egy helyen, vagy bármilyen megszokottól eltérő következtetést eredményez.

A tanulás akkor lesz eredményes, ha az embert gondolkodásra ösztönözzük. Ha az adott cél elérése közben nem működnek a megszokott, és eddig alkalmazott mechanizmusok. Ha a váratlan eseményt szeretnénk megérteni, elgondolkodunk rajta, és a megértés, felfedezés közben tanulunk. Tehát érdemes meglepő helyzetekbe hozva gondolkodásra ösztönözni, megoldatni feladatokat az egyéneknél.

További segítséget jelent az, ha tanulás, (megértés) közben tudja a hallgató egy már számára ismert adathoz kapcsolni az újat, tehát van interface.

Az oktatás ismert hibája, hogy a tanulók csak bemagolják a tananyagot, amit egy számonkérés esetén még vissza tudnak adni valamilyen minőségben, de már a gyakorlati életben nem tudják hasznosítani. Pl. Kémia esetében, hogy az aceton körömlak lemosó, de azt már nem fogja tudni a diáklány sok esetben, hogy a ragasztót is lehet vele oldani. Tehát van egy tudása, viszont nem tudja hozzákapcsolni, egy megoldandó helyzethez. Az ilyen bemagolt tudás olyan mintha nem is lenne, hisz nem tudja előhívni a gyakorlati alkalmazások (az élet) során az egyén.

„A hozzáférhetetlen tudás élettelen.” Roger C. Schank: Dinamikus emlékezet

Segítség lehet tanuláskor, ha megfogalmazunk kérdéseket az információ tanulásakor. Olyan kérdéseket, melyek segítenek előhívni az adott problémához az információt. (pl.:tűzoltás)

Ha már a gyakorlatnál járunk, akkor legjobb tanítási módszer, ha megmutatják azt, a folyamatot, amit meg kell tanulnunk, és elkészíttetik velünk. Ha hiba alakul ki a folyamat végrehajtása során, akkor lehet segítséget adni. De erre csak akkor van szükség, ha a hiba létrejöttére nem tud magyarázatot az elkövetője. Fontos elérni, hogy a tanuló saját magyarázatot találjon, hisz a saját magyarázatainkra jobban emlékezünk, mint másokéra. Egy jó történettel még eredményesebb rávezetni a helyes magyarázatra a tanulót.

Tehát új információ esetén következtetéseket vonunk le, és gyakran ezek a következtetések segítenek emlékezni az információra. Tanulás szempontjából nagyon fontos a saját magyarázat.

Minél több úgynevezett „forgatókönyvet” ismer az ember az életben, annál nagyobb esélye van az éppen aktuális helyzethez a megfelelőt alkalmazni.

Érdemes tanulni, tudásrendszerünket folytonosan megújítani.” Az intelligens viselkedéshez emlékezetre van szükség. Tanulunk hibáinkból, mert képesek vagyunk felidézni korábbi tévedéseinket. „

Zárásként fogadjatok szeretettel egy ZEN idézetet:

Két csapdát kell elkerülnünk az igazsághoz vezető úton. Az egyik, ha nem megyünk végig, a másik, ha el sem indulunk.

Ugye milyen egyszerűnek látszik a coaching folyamat? Mégsem az. Kell egy jó vezető, aki mint coach segít neked a legjobb kérdésekkel összpontosítani, kiiktatni a belső ellenfelet, és tanulásra ösztönözni.

Ha szeretnél többet törődni magaddal, ha szeretnél törődni a céljaiddal, akkor jelentkezz be egy coachingomra e-maiben, telefonon, keress meg, és segítek neked a megvalósításban.

Addig is szép napot, Netti

Irodalomforrás: Roger C. Schank: Dinamikus emlékezet

Vegye fel velem a kapcsolatot!