user avatar

LEGYŐZNI A LEHETETLENT, AZAZ BOLDOGNAK LENNI?

Pintér Netti 2017-07-29

Mi tesz bennünket boldoggá? Miről álmodozunk?


LEGYŐZNI A LEHETETLENT, AZAZ BOLDOGNAK LENNI?

Mi tesz bennünket boldoggá? Miről álmodozunk?

Robert Waldinger Harvard egyetemi professzor, és boldogság kutató egy 1938 óta tartó vizsgálat alapján az alábbi eredményeket osztotta meg egy előadás alkalmával a hallgatósággal.

20 év körüli fiatalokat megkérdeztek, hogy mit gondolnak, mitől lesznek boldogok az életük során? A válaszadók 80 %-a, a gazdagságot jelölte meg, az 50 %-a a hírnevet, és mindenki egyetértett abban, hogy egy sikeres karriertől boldogok lesznek.

Így teljesen jogosan keményen dolgoznak, energiát nem sajnálva gyűjtik a kitüntetéseket a cégnél, abban a reményben, hogy egyre fentebb jutva a ranglétrán, egyre több pénzt keresnek majd, egyre nagyobb hírük lesz, és egyre boldogabbak lesznek.

Hisz a jelen cselekedet van hatással a jövőre, koherens (összefüggésben van) hogy, a vágyaink befolyásolják döntéseinket, és ezen döntéseink lesznek hatással sorsunkra. Sajnos azonban kevesek lesznek híresek, gazdagok, és befolyásosak. Azonban sokak számára a vágyak elérhetetlenek, nincsenek meg a kompetenciáik, a környezetük, a lehetőségeik, motivációjuk, értékrendszerük szerények.

A Harvardi vizsgálat egy mindenki számára régóta ismert eredményt mutatott be. Olyan régi igazság ez, mint a Biblia, mint a föld, a hegyek, és a víz.

Boldognak azok a 70-80 éves emberek vallották magukat, akiknek minőségi emberi kapcsolataik voltak. Nem a kemény munka, a gazdagság, és az egekbe szökő karriertől lettek boldogok ezek az idős emberek, hanem a jó kapcsolataiktól.

A vizsgálat három dolgot emelt ki a boldogság elérésének okaként.

Az egyik, hogy a közösségi kapcsolatok jó hatással vannak az ember közérzetére, ha egy közösséghez tartozhat valaki, ( pl. Szkafander J ) az az egészségére is jó hatással van. Ez abban az esetben igaz, ha az igényeiknek megfelelő közösséghez tartozhatnak. Ha egy számukra nonkonformizált közösséghez (pl.: munkahely) kell tartozni az romboló hatással lesz a boldogságszintjükre. Ezen a ponton össze lehet kapcsolni Csíkszentmihályi Mihály Flow-jával is a helyzetet. Miszerint, ha örömmel, és teljes átéléssel végezzük munkánkat, ami megfelelő nagyságú kihívást jelent, akkor boldogságot élhetünk át. Tehát, egy inspiráló, jó munkahelyi közösségtől boldog lehet az ember, vagy boldognak vallhatja magát.

Azok az emberek, akik elszigeteltebbek mint ahogy igényeik elvárnák, azok boldogtalanabbnak vallják magukat, továbbá hamarabb megbetegszenek, és agyi működésük is lelassul.

A második megállapítása a kutatásnak, hogy egy közösségben, egy házasságban is lehet magányos az ember. Nem az a fontos, hogy mennyi barátod, közösségi kapcsolatod van. Az a fontos, hogy milyen minőségű. Egy marakodó kapcsolat rossz hatással van az ember boldogságára. Még egy válás is jobb, mint egy destruktív kapcsolat. Azonban a szeretet megóv minden betegségtől, és védőhálót jelent az ember boldogságának. További megállapítása a kutatásnak, hogy egy szeretetteljes kapcsolat meggátolja az öregedést is. A legboldogabb párok még a fizikai fájdalommal járó betegségeket is könnyebben viselték el. A boldogtalan kapcsolatokban viszont az érzelmi fájdalmak még inkább felerősítették a fizikai fájdalmakat.

Harmadik megállapítása a vizsgálatnak, hogy a kapcsolatok akkor lesznek jó hatással a boldogság szintünkre, ha tudunk a hozzátartozóinkra számítani, ha stabil, és biztonságos. Stabil biztonságos kapcsolataink mégha olykor kisebb viták is vannak, benne jótékony hatással vannak ránk.

Explicit (világos, egyértelmű), hogy az emberi kapcsolatok bonyolultak, és zavarosak. Folyamatosan gondolkodunk a kapcsolatainkon, a barátainkról, a családunkról. Mégis konfliktusok, ellentétek, viszályok kísérik életünket, melyek iszonyú sokba kerülnek nekünk. Miért? Mert emberek vagyunk, akik a régi bölcsességeket, ismereteket valamilyen megmagyarázhatatlan módon nem tudják beépíteni az életükbe.

Pragmatista (leg célra vezetőbb), ha a barátaink a játszótársunk, a szerelmünk a barátunk is, és a közösség egy nagy játszótéren helyezkedik el, persze jelképesen.

Végezetül: a boldogság sokszor nem láthatatlan csak észrevétlen!

Ugye milyen egyszerűnek látszik a coaching folyamat? Mégsem az. Kell egy jó vezető, aki mint coach segít neked a legjobb kérdésekkel összpontosítani, kiiktatni a belső ellenfelet, és tanulásra ösztönözni.

Ha szeretnél többet törődni magaddal, ha szeretnél törődni a céljaiddal, akkor jelentkezz be egy coachingomra e-maiben, telefonon, keress meg, és segítek neked a megvalósításban.

Addig is szép napot, Netti

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel, közösségeddel! Ekkor jön a boldogság.

 

Vegye fel velem a kapcsolatot!