user avatar

MIÉRT ÖRÖM, MIÉRT NEM ÖRÖM?

Pintér Netti 2017-07-13

„Eltévedni már tudok!” Micimackó Coaching minden napra.


MIÉRT ÖRÖM, MIÉRT NEM ÖRÖM?

„Eltévedni már tudok!” Micimackó

Mindennapi életünket a társadalmi, nemi hierarchiák keretei határozzák meg. Életünk függ a nemünktől, korunktól, és a társadalmi helyzetünktől.

Nincs igazság a földön, és nincs ésszerűség sem. Az egyik ember szegény országban nélkülözik, és még esetleg sérült is, a másik gazdag országban születik, egészséges, és még jómódú családban is élhet, ahol minden körülmény adott a kiegyensúlyozott élethez.

Miért örüljünk mégis, vagy inkább ne örüljünk?

Miért zavarja az embert az élet tökéletlensége? Hiszen a tudattal tudjuk manipulálni az érzelmeket is.

Az életminőség nemcsak az érzelmektől, a boldogságtól függ, hanem attól, hogy mit tesz a boldogsága érdekében az ember. Ha van célja, ha szellemi adottságait megfelelően kihasználja, akkor valószínűbb a boldog élet, mintha nincs álma, nem kockáztat. Nem kell a legértékesebb erőforrásunkat az időt elfecsérelni önsajnálatra, ekkor jön a zűrzavar, és a negatív érzelem.

A legjobb megoldásnak az tűnik, ha önreflexív módon viszonyulunk a helyzetekhez, tehát magunkat figyeljük, a mi viselkedésünket, és erre reagálunk.

Az álmodozás is koncentrációt igényel. Csíkszentmihályi Mihály az öröm művészete című könyvében ír arról, hogy sok gyerek soha nem lesz képes az álmodozásra, mert nem tanulja meg irányítani a figyelmét.

Ritkán fordul elő a mindennapi életben, hogy a szív, az ész, és az akarat egy irányba halad. Mégis ha jól megválasztott célunk van, és a kompetenciáink is adottak, és megvan az energiaforrás is hozzá, akkor átélhetjük a boldogságot. Számos vizsgálat, kísérlet kimutatta, hogy a semmittevés nem jár boldogsággal. Szükség van pihenésre, de az igazi örömforrás, az amikor energiaráfordítással érünk el egy olyan dolgot, amit eddig még nem sikerült.

Hogyan lehet elérni eddig el nem ért célokat? Azzal, ha új képességeket szerzünk meg. Tanulunk, olvasunk, tájékozódunk, tapasztaltabbakkal beszélgetünk, és kipróbáljuk az, amit eddig nem végeztünk. Ezek a tevékenységek energiát igényelnek, és sajnos sokan kedvetlenek, fásultak és inkább a mesterséges szerektől (drog, alkohol) várják a boldogságot.

Az elért eredmény deklarálja a munkánkat, és ettől boldogok leszünk, és az önbecsülésünk is magasabb lesz. Ekkor elégedettséget érzünk, ami jó hatással van érzelmeinkre. A mások véleményét, soha nem szabad értékelésnek tekinteni. Főleg, ha nem is ért a véleményező a szakterülethez, csak a saját kis világából böffent valamit az elért eredményükhöz. Ezeket a véleményeket engedjük el, és asszertív módon kezeljük a helyzetet.

Legyünk pragmatisták, azaz a leg célravezetőbbet válasszuk a cselekedeteink, a vágyaink, és az eszünket latba vetve, autonóm módon a céljaink elérése érdekében.

Hogyan legyünk boldogak? Légy kreatív, és képzeld el, te milyen munkahelyen, emberekkel lenné boldog.

Gondolkozz el azon, mi van meg jelenleg az életedben ehhez a képhez?

Mi hiányzik hozzá?

Mi kell hozzá?

Megvannak az erőforrásaid hozzá? (pénz, képzettség, ismeretek..)

A környezetedben élő emberekre ez milyen hatással lenne?

Ezekhez hasonló kérdéseket gondolj végig, és beszélgess el olyan emberekkel a céljaidról, akik szeretnek. Sokat fog segíteni az értékelésben a válaszaik, és észrevételeik. Nincs rossz kérdés, és nincs rossz válasz, csak tedd a megfelelő helyre.

Ugye milyen egyszerűnek látszik a coaching folyamat? Mégsem az. Kell egy jó vezető, aki mint coach segít neked a legjobb kérdésekkel összpontosítani, kiiktatni a belső ellenfelet, és tanulásra ösztönözni.

Ha szeretnél többet törődni magaddal, ha szeretnél törődni a céljaiddal, akkor jelentkezz be egy coachingomra e-maiben, telefonon, keress meg, és segítek neked a megvalósításban.

Addig is szép napot, Netti

Bízom benne, hogy segítettem egy jó cél eléréséhez, ha így van, kérlek, oszd meg velem történeted.

irodalomforrás: Csíkszentmihályi Mihály Az öröm művészete

Vegye fel velem a kapcsolatot!